Svi sveti: Wesrvleteren 12

  Pivske raznolije         Jeff Evans         01.11.2021.
Svi sveti: Wesrvleteren 12

Trapistički redovnici koji su kuhali pivo u Belgiji i Nizozemskoj imali su osobito samoograničenje. Svatko se, naime, čudom čudi, kako to da oni, s obzirom da im pod nosom lež njihovo sjajno pivo, ne padaju u iskušenje da češće posegnu za kojoj čašom više, no u sedam samostana odabranih za grupu onih koji mogu kuhati pivo, braća redovnici pivo toče samo o neradnim danima i blagdanima. Nadajmo se da je današnji blagdan Svih svetih, 1. studenoga, dovoljno dobar razlog da se u zrak digne čaša nekog od njihovih čudesnih piva.

Ovaj je dan papa Grgur IV 873. godine izdvojio za slavljenje spomena na sve svece i mučenike u povijesti kršćanstva. U većinski katoličkim zemljama, ovaj blagdan se iznimno štuje, a cijele obitelji posjećuju grobove svojih najmilijih. Dan nakon Svih svetih se slavi kao Dušni dan, odnosno dan svih vjernih mrtvih. Toga dana se pozornost s onih koji su već blagoslovljeni okreće na one koji su nas napustili ali na svom putu prema nebu trebaju još određenu pomoć.  To je dio tradicije molitve za duše koje su zaglibile u čistilištu, mjestu između pakla i raja, gdje manji grješnici okajavaju svoje grijehe čekajući prijem u carstvo nebesko.  Molitve živih mogu ovim dušama pomoći da se popnu koju stepenicu prema raju.

Rijetka poslastica

Pivo odabrano za današnji dan je primjereno religiozno. Dolazi iz najmanjeg trapističkog bratstva, iz opatije svetog Siksta  (Saint Sixtus) u Westvleterenu, nedalego Ipra i tamošnjeg sumornog bojišta iz Prvog svjetskog rata. Četrdesetih godina prošlog stoljeća braća su ušla u poslovni aranžman proizvodnje vlastitog piva, ali se ono kuhalo u komercijalnoj pivovari danas poznatoj kao St Bernardus. Kad je licenca istekla, 1992. godine, proizvodnja piva preseljena je u samostan. Loša strana tog poteza je što je kapacitet samostanske pivovare manji nego one prije toga, te su isporuke prema vanjskom svijetu striktno ograničene. Pivo se može kupiti u samom samostanu (kad je dostupno) ili u kafeu centra za posjetitelje preko puta samostana. U protivnom, ovisite o onima koji su stajali u redu da kupe pivo i odlučili nešto staviti u širu prodaju.

Dobra strana je to da ćete, kada dođete u priliku da uzmete u ruku bocu Westvleteren piva, biti privilegirani, jer se radi o rijetkoj poslastici, a poseban dan u vjerskom kalendaru čini se kao jako dobra prigoda da to učinite.

Redovnici Westvleterena kuhaju tri piva, a svako je označeno brojem. Ovo koje smo odabrali za današnji dan na vrhu je poretka, broj je 12. a poznato je i pod imenom Abt, odnosno Abbot. Prepoznat ćete ga i po karakterističnom žutom čepu i po tome što nema etiketu, a na web stranici ratebeer 2005. godine je izabrano za najbolje pivo na svijetu.

Tome se izboru teško usprotiviti. Imamo posla s aleom punog tijela i s 10,2 posto alkohola, suptilnom kombinacijom slada, šećera i hmelja koja izaziva respekt na prvi gutljaj. U proizvodnji se ne koristi tamni slad, a boja rubina dolazi od kanditorskog šećera. Aroma je sladna, a okus trpak poput rabarbare. Na nepcu ćete osjetiti slad, sušeno voće i fine začine. sve praćeno kremastim okusom koštunjavog voća i bilja, nakon čega slijedi suhi, sladni i biljni finiš, koji počinje gorkoslatkim okusom, koji postupno postaje gorči. Ali ovo nije pivo za ocjenjivanje na osnovu jednog gutljaja, pa ni samo jedne boce, toliko je naime kompleksno. Kako redovnici uspjevaju držati distanci izvan je moje moći shvaćanja.

Tip trapist

Pivovara De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren

Jačina 10,2 %

Internet www.sintsixtus.be  

  1. studenoga

Rođeni

LS Lowry (glumac), 1887.; Gary Player (igrač golfa), 1935.; Mark Hughes (nogometaš i menadžer), 1963.

Umrli

Ezta Pound (pjesnik), 1972.; King Cidor (filmski redatelj, 1982.; Phil Silver (glumac i komičar),1985.

Događaji

U prodaju u Ujedinjenom Kraljevstvu puštene prve Premium Bond štedne obveznice, 1956.; počelo emitiranje S4C Chanal 4 za Wales, 1982.

Tekst je preuzet iz knjige A Beer A Day (Jedno pivo na dan) Jeffa Evansa. Knjigu je 2008. godine izdala CAMRA (Campaign for real ale), a donosi preporuke za 366 piva iz cijelog svijeta, po jedno za svaki dan u godini. Autor prolazi kalendarom kronološkim redom, od 1. siječnja do 31. prosinca i podsjeća na značajne događaje koji su se desili na određeni datum, i s njima povezuje pojedine vrste piva. Uz svaki datum navodi i po nekoliko poznatih ličnosti koje su toga dana rođene ili umrle, te događaje toga dana.

S vremena na vrijeme posezat ćemo za ovom neobičnom knjigom.

S engleskog preveo Mato Pejić

Tagovi

Pivo   Jeff Evans   Westvleteren  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće