Pivnica.net
Banner

Njemačka

Svi Nijemci vole bavarski helles 

P. N.   |   13.02.2022.     448

Svi Nijemci vole bavarski helles 

Uslijed krize izazvane pandemijom koronavirusa u Njemačkoj je pivarstvo u silaznom trendu, no ne za sve pivske stilove. Jedan od njih, naime, bez obzira na pandemiju, bilježi rast. To je pivski stil helles, porijeklom iz Bavarske (Helles Bier aus Bayern), koji je najomiljeniji tip piva u cijeloj Njemačkoj.

Prodaja piva donjeg vrenja (lager) tipa helles (helles na njemačkom znači svijetlo) u supermarketima i prodavaonicama pića porasla je u deset mjeseci prošle godine u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije za čak 14 posto, što je najveći rast među pivskim stilovima.  Istraživanje je provela agencija Nielsen.

Tržišni udio piva helles popeo se sa 7,9 na 8,8 posto, i to je pivo na visokom drugom mjestu, odmah iza najomiljenije vrste piva u Njemačkoj, pilsa. Najviše „svoga“ pivskog stila proizvedu pivovare u Bavarskoj, koje veliku količinu proizvedenog piva izvoze. U trend pon ude hellesa uklopile su se pivovare iz Sjeverne rajne Vestfalije, tradicionalni proizvođači pilsa, nudeći helles u svojoj prodajnoj mreži.

Kako je izvijestio bavarski savez pivovara, njihov izvoz piva je enorman, a glavni voditelj poslova udruženja Lothar Ebbertz kaže da je jedan od razloga velikom zanimanju za njihova piva i to što se mnogi proizvođači drže „dobre stare euro boce“ što kupci vole zbog nostalgije. Ova povećana potražnja za pivom helles pomogla je pivovarama u Bavarskoj da uspješno prebrode korona-krizu.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Pijanac je čovjek koji se rado i često, sustavno opija; čovjek koji uredno i skladno pije je samo pilac, ako vam ta riječ prija – ukusan potrošač vina.
Tin Ujević

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Njemačka