EKUMENSKI OKTOBERFEST

Sveta misa u pivskom šatoru

  Oktoberfest         P. N.         25.09.2023.
Sveta misa u pivskom šatoru

Od ukupno osamnaest dana ovogodišnjeg Oktoberfesta prošla je polovica a u tom razdoblju održan je niz redovitih pratećih manifestacija – uz ostalo povorka gostioničara, povorka folklornih društava i povijesnih postrojbi, prvi obiteljski dan, svečani koncert svih festivalskih orkestara i – pazite sad – sveta misa u pivskom šatoru.

Upravo tako, u jednom od velikih festivalskih pivskih šatora – Marstall – održana je u četvrtak u 10 sati prijepodne ekumenska služba Božja, tradicionalni sadržaj Oktoberfesta, koji se održava svake godine još od daleke 1956. godine. Misa se održava uvijek u četvrtak tijekom prvog tjedna Oktoberfesta, a namijenjena je gostioničarima, odnosno ugostiteljima i izlagačima, odnosno zabavljačima na festivalu, ali mogu joj prisustvovati i drugi, pa na misu dolazi i puno gostiju festivala, a šator u pravilu bude dupkom pun onih koji mole za miran Oktoberfest.

Na misi se prisjećaju preminulih zabavljača, gostioničara i drugih zaposlenika Festivala, a nerijetko je koriste estradne zvijezde da krste, pričeste ili krizmaju svoju djecu u jedinstvenom, i još k tome besplatnom ceremonijalu, čitamo na službenoj festivalskoj stranici Oktoberfest.de. I ovog četvrtka je bilo tako – svog 14-mjesečnog sina Williama krstili su po evangeličkom obredu Victoria Schneider i Philipp Frank, Propovijedao je pastor Sascha Ellinghaus, voditelj pastorala za cirkuse i zabavljače Njemačke biskupske konferencije. Službu Bočju glazbeno je pratio zbor Jungen Domkantorei.

Sveta misa za gostioničare i izlagače prvi je put na Oktoberfestu održana prije 67 godina na inicijativu tadašnjeg voditelja pastorala za cirkuse i zabavljače oca Heinza Petera Schöniga. Otad se misa održava redovito i ima ekumenski karakter – služe je zajedno katolički i protestantski svećenici.

Misa se uvijek služila u šatoru Hippodrom, sve do njegove likvidacije 2013. godine. Sljedeće 2014. godine služena je u šatoru Fischer Vroni, a od 2015. služi se u novoizgrađenom šatoru Marstall, koji je podignut na mjestu bivšeg Hippodroma.Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće