Q & A

Sve što ste oduvijek htjeli znati o pivu, ali...

  Pitam se, pitam se         Mato Pejić         07.10.2023.
Sve što ste oduvijek htjeli znati o pivu, ali...

Danas pokrećemo novu rubriku. Zaključili smo, naime, da bez obzira na to što smo u pregolemoj količini tekstova pisali o svemu i svačemu i vjerojatno opisali sve što bi čitatelja moglo zanimati o dragocjenoj tekućini, da je potrebno na jednom mjestu ponuditi kratke i jasne odgovore na sve što ste oduvijek htjeli znati o pivu a niste imali koga pitati.

Na našem portalu se, naime, sada već nalazi ogromno mnoštvo članaka, teško je uopće i reći koliko ukupno, štono bi rekao Balašević Pa to sam probao sas digitronom da izbrojim kol’ko imam pa mi iskočio osigurač, ne moš’! Ta petnaest i pol godina to svakodnevno punimo, pa nije ni čudo... Svega tu ima.

Ima, ali ipak – razbacano je to po bespućima virtualne zbiljnosti i unatoč tražilicama i drugim čudima tehnologije (a pouzdanost sjećanja je više nego upitna, je li tako), prije ili kasnije nađete se u situaciji da baš ne uspijevate pronaći odgovor na pitanje koje vas trenutno muči. Uostalom, većina članaka bavi se nekom specifičnom tematikom, obavještava o nekom događaju, novom proizvodu ili opisuje pivovaru ili pivnicu, ili predstavlja važnu i zanimljivu osobu iz svijeta piva... te se tako rijetko uopće uspijemo baviti abecedom.

A koliko god da ima onih koji kontinuirano objašnjavaju i tumače pojmovnik zlatnog soka, njegovu povijest, proces proizvodnje, vrste i stilove prosječni konzument će vrlo vjerojatno na nogo jednostavno pitanje o pivu priznati da o tome nema pojma. Što bi rekao Radovan – Zoran Radmilović – Treći: Nemamo pojma! Kratko i jasno. Šta je bilo? Nemamo pojma! 

Osobno sam prije više od deset godina na lokalnom radiju u Daruvaru radio serijal kratkih priloga koji su počinjali pitanjima o pivu, na koja su slušatelji odgovarali za nagradu koju je osiguravala Daruvarska pivovara, a onda je slijedio kratak, jednostavan i duhovit odgovor, a često i dodatno šire objašnjenje.  Taj serijal ću također koristiti u ovoj rubrici, po potrebi, dakako, prilagođen vremenu i dopunjen novim informacijama o dotičnoj temi.

Koji su osnovni sastojci piva, koja zemlja proizvodi najviše piva, a u kojoj je najveća potrošnja po glavi stanovnika, kako je to pivo koje zovu „bijelo“, kada je održan prvi Oktoberfest, koje je godine utemeljena najstarija funkcionalna pivovara na svijetu, koliko alkohola ima bezalkoholno pivo, koliko je pivo staro, koliko vrsta piva postoji, koliko je kalorija u krigli piva, kako se zove znanost o kuhanju piva, na kojoj se temperaturi pasterizira pivo, što je to radler, što pivu daje pjenu, zašto su neka piva svijetla a neka tamna, što je to Zakon o čistoći piva – to su samo neka od budućih i mogućih pitanja a nadamo se da ćete i vi određivati smjer ove rubrike postavljajući pitanja u komentarima na facebooku.

Samo naprijed, jer tko pita, ne skita.

Tagovi

Pivo   Mato Pejić   pitanja   upitnik   Q & A   PITAM SE   PITAM SE  


Najnovije iz kategorije Pitam se, pitam se
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće