Svako ima svoja 3 kralja

  Tri kralja         P. N.         06.01.2022.
Svako ima svoja 3 kralja

Kad ugledaše zvijezdu, obradovaše se radošću veoma velikom. Uđu u kuću, ugledaju dijete s Marijom, majkom njegovom, padnu ničice i poklone mu se. Otvore zatim svoje blago i prinesu mu darove: zlato, tamjan i smirnu. Tako govori Matejevo evanđelje o događaju zbog kojega je današnji dan u kalendaru označen crvenom bojom.

To je poklonstvo mudraca s Istoka, triju kraljeva, koji su, slijedeći zvijezdu repaticu, našli Betlehem i štalicu u kojoj je rođen Isus Krist. Među darovima koje su mu donijeli nije, kako je pedantno zapisao evanđelist, bilo piva, no s obzirom na povijesne okolnosti, moglo se i to desiti. Naime, područje na kojem su se zbivali biblijski događaji pradomovina je pjenušave tekućine, i u vrijeme Isusova rođenja u tim se krajevima pivo pilo već tisućljećima.

Zato je valjda motiv triju kraljeva tako čest na pivskim etiketama i, naročito, u pivskim reklamama, a nije rijedak ni u imenima pivovara. Drugi razlog je taj što blagdan Sveta tri kralja pada u božićno vrijeme, za koje je karakteristična konzumacija zimskih specijala, posebno spravljenih teških, gustih piva s puno alkohola i adekvatno povećanim udjelom alkohola.

O popularnosti ovog motiva u pivarstvu zorno svjedoči i naša mala galerija. Uživajte!

Za one koji žele znati više:

Pjenušavo Bogojavljenje 

Tagovi

Pivo   3 kralja   Bogojavljenje  

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Tri kralja
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće