AMERIČKI NOGOMET

Super Bowl: Bud se vraća

  Pivo i sport         P. N.         11.02.2024.
Super Bowl: Bud se vraća

Noćas u Paradiseu kod Las Vegasa u Nevadi pada odluka o najboljoj momčadi američkog nogometa u protekloj sezoni, no podjednako zanimljivo kao na terenu, gdje će snage u LVIII Super Bowlu odmjeriti timovi San Francisco 49ers i Kansas City Chiefs, bit će i u reklamnim blokovima televizijskog prijenosa, gdje ponovo vlada Bud Light, noseća marka pivovarske kompanije Anheuser Busch.

Budweiser naprosto mora biti glavni u prijenosu Super Bowla, jer to nalaže njegovo mjesto u američkoj kulturi piva i pozicija na tržištu, ali posljednjih je godina i jedna i druga pozicija poljuljana teškim udarcima. Podsjetimo ukratko: prije četiri godine Bud Light se spotom za Super Bowl (da, za tu prigodu se producira poseban spot, koji se svake godine željno iščekuje) obračunavao s tržišnim konkurentom, pivom Miller Lite iz pivarske kompanije Molson Coors zadirkujući ga zbog korištenja kukuruznog sirupa u proizvodnji piva. Godinu dana kasnije u prijenosu nogometnog finala uopće nije bilo spotova Budweiser piva, jer je pivovara odlučila da novac namijenjen Super Bowl reklami usmjeri u promicanje važnosti cijepljenja protiv pandemije Covida-19. Usput budi rečeno, radi se o ogromnom novcu, jer samo jedno emitiranje spota od 30 sekundi ove godine stoji oko 7 milijuna dolara (slovima: sedam!), a Budweiser svoj spot emitira četiri puta + troškovi izrade spota. Kada se 2022. Budweiser vratio na Super Bowl sa svojom pivskom reklamom, u glavnoj ulozi je bio njihov slavni šesteropreg rasnih Clydesdale konja, koji su zatim prošle godine bili meta velike kampanje udruga za zaštitu životinja zbog prakse kupiranja repa životinja. Lanjski je Super Bowl bio jedinstven i po tome što se Budweiser nakon više desetljeća odrekao svog monopola na reklamu u prijenosu nogometnog finala, pa je televizijski program vrvio reklamama za pivo raznih pivovara.

U međuvremenu se Budweiseru desio i poznati skandal s transrodnom influencericom, nakon čega je krenuo potrošački bojkot, koji je zadao težak financijski udarac od kojeg se kompanija još nije oporavila. U tim okolnostima Budweiser dočekuje noćašnji sportski događaj godine, nego samo za Sjedinjene Države nego i puno šire, a mediji tu situaciju predstavljaju ovako:

Kontroverzni brend piva lansirao je teaser za ono što je najavljeno kao šaljiva reklama za Super Bowl, označavajući povratak korijenima nakon višemjesečnog bojkota koji ga je koštao titule najprodavanijeg piva. "Super Bowl je najvažnije mjesto oglašavanja, a naš je cilj ponovno osvojiti našu publiku", rekao je u izjavi Kyle Norrington, glavni komercijalni direktor Bud Lightove matične tvrtke Anheuser-Busch. Tajanstveni čovjek u spotu je "novi lik u svemiru Bud Light", ali će mu se pridružiti druge slavne osobe koje su se pojavljivale u prethodnim kampanjama za brend i druge platforme Anheuser-Buscha, priopćila je tvrtka, promovirajući spot, koji ove godine traje cijelu minutu. Firma je naglasila da će "duhovita" reklama označiti snažan povratak kultnim reklamama Bud Lighta za Super Bowl, koje su postale poznate po povremenoj drskosti.

Bud Light je odstupio od tog modela kod prošlogodišnje reklame za Super Bowl, koja je prikazivala zvijezdu serije "Top Gun: Maverick" Milesa Tellera i njegovu suprugu kako plešu uz glazbu nakon što su popili hladno pivo. Brend je samo dva mjeseca kasnije uzdrman masovnim bojkotom kada se Bud Light udružio s transrodnom influencericom i aktivisticom Dylanom Mulvaneyjem, što je izazvalo bijes kod pivopija. Bojkot se proširio i na druge brendove u vlasništvu Anheuser-Buscha, uključujući Budweiser, Michelob Ultra i Busch. U nastojanju da obnovi svoj imidž, tvrtka također ustupa dva oglasna termina svojim markama  Budweiser i Michelob ULTRA, u čijem spotu se pojavljuje argentinska nogometna legenda Lionel Messi.

Ah, da, Bud Light je izdao i limitiranu ediciju piva u limenkama s nazivom i logom LVIII Super Bowla.

Miller Lite pak svoju priliku koristi inovativnim pristupom reklami, odnosno pružajući svojim potroišačima mogućnost da budu – njihova pivska reklama. Odnosno dio nje. Umjesto da potroši 7 milijuna dolara za emitiranje reklamnog spota od 30 sekundi tijekom utakmice, Miller Lite je pristupio nacionalnoj kampanji distribuirajući tisuću dresova s posebnim QR kodovima koji služe kao reklame na zabavama i okupljanjima.

Počevši od 1. veljače, obožavatelji su se mogli registrirati online, a prvih 1000 osvojilo je "Big Game Ad Kit", koji uključuje službeni "Miller Game Time Jersey" i 100 dolara honorara za ulogu hodajuće reklame. Tijekom prijenosa utakmice oni će tamo gdje se noćas budu nalazili omogućiti prisutnima da skeniranjem njihova koda osvoje razne nagrade, uključujući i novčane.  Ova kampanja nazvana je Beer Runs, a iz pivovare pojašnjavaju: "Ovo je vrijeme najveće prodaje piva u godini, a Miller Lite ima povijest privlačenja pozornosti na neočekivane načine tijekom prijenosa finala", rekla je Ann Legan, potpredsjednica marketinga, Miller Family u Molson Coorsu. “Miller Lite osmislio je kampanju “prikazivanja reklama” i okreće je naglavačke pozivajući obične obožavatelje da i sami postanu “prikazivači reklama” za Big Game – bilo da se radi o krugu oko njihove dnevne sobe ili trčanju do hladnjaka za više Miller Lite. Želimo potaknuti ljude da uzmu pivo u ruke i pozvati ih da sudjeluju u reklami s nama.”

Za one koji žele znati više:

Poplava pivskih reklamaNajnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće