Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Suhi siječanj, veljača, petak...

P. N.   |   18.01.2022.     408

Suhi siječanj, veljača, petak...

Tko večera rakiju, doručkuje vodu, kaže jedna pučka mudrolija, sugerirajući da pretjerivanje u konzumaciji alkohola zaziva vodu kao spas od težih posljedica mamurluka. Tako nakon dužeg razdoblja pretjerivanja s maliganima valja stati na loptu, pa poslije razuzdanog prosinca dolazi – suhi siječanj.

Nakon prosinačkih bakanalija, mnogo se ljudi odlučuje na alkoholnu apstinenciju tijekom prvog mjeseca u godini kako bi se oporavili od prazničnih pretjerivanja iscrpljujućih za tijelo, piše ovih dana Story.hr o fenomenu suhog siječnja. I nastavlja:

Popularnost fenomena suhog siječnja nimalo ne iznenađuje s obzirom na sve njegove prednosti, poput štednje, boljeg sna i izostanka mamurluka.

Osim toga, donosi i brojne zdravstvene dobrobiti, kao što su smanjen krvni tlak, zdravija koža i višak energije. Prema istraživanju brenda LELO, upravo je to ono što ljudima stvarno treba. Ukupno 61,28% ispitanika odgovorilo je kako im niska razina energije otežava preživljavanje siječnja.

Iako možda ne pijete redovito, jetra svakako zaslužuje mali odmor. Kao što i samo ime govori, suhi siječanj čin je odustajanja od svih oblika ispijanja alkohola - vina, piva, žestokih pića i koktela. Trend je započeo u Velikoj Britaniji početkom 2010-ih i proširio se svijetom.

Od tada stječe popularnost u SAD-u, a raste mu popularnost i u Hrvatskoj, zemlji gdje se tijekom blagdana zasigurno ne štedi na pokojoj čašici viška. Tako siječanjska pauza ima mnoštvo poklonika jer je ionako riječ o mjesecu kada se podvlači crta i zbrajaju svi troškovi.

Ono po čemu je suhi siječanj najvažniji jest činjenica da se tada tijelo treba odmoriti i regenerirati, opustiti od napora, posebice ako u tu jednadžbu unesete tjelovježbu nekoliko puta tjedno ili barem žustriju šetnju kako biste tijelu podarili dozu razgibavanja i jače cirkulacije.

Ta priča, dakako, ima smisla, jer čišćenje organizma povremenom apstinencijom sigurno je najmanje što možete učiniti za sebe, ali valja dodati i to da svatko suhi siječanj može prilagoditi svojim potrebama i okolnostima. Jedan pivski autor svojevremeno je napisao da on za „suhi siječanj“ bira – veljaču, ali ne zato što je ona značajno kraća, nego u veljači ima manje pivskih eventa, manje promocija, degustacija, festivala i drugih manifestacija, koje bi morao izostaviti iz svog rasporeda. Uostalom, u siječnju je plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini, a kako se s tom pošasti nositi, ako ne – alkoholom.  

Šalu na stranu, suha veljača je, čini se, barem što se pivopija tiče, bolja opcija od siječnja. Ima, naravno i onih, koji se u korizmi – četrdesetodnevnom vremenu odricanja od nekih životnih zadovoljstava od Pepelnica do Uskrsa, odriču piva ili općenito alkohola, pa im suša taje i puno duže. A možete učiniti i štošta drugo – odrediti jedan tjedan u, recimo, svakom godišnjem dobu, ili jedan dan u tjednu, kao što neki petkom ne jedu drugog mesa osim ribe.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Rezultat dvaju monologa u pivnici ne mora biti dijalog.
Murphyjev zakonik, De Neverov zakon o monolozima u pivnici

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije