Suhi siječanj, veljača, petak...

  Pivske raznolije         P. N.         18.01.2022.
Suhi siječanj, veljača, petak...

Tko večera rakiju, doručkuje vodu, kaže jedna pučka mudrolija, sugerirajući da pretjerivanje u konzumaciji alkohola zaziva vodu kao spas od težih posljedica mamurluka. Tako nakon dužeg razdoblja pretjerivanja s maliganima valja stati na loptu, pa poslije razuzdanog prosinca dolazi – suhi siječanj.

Nakon prosinačkih bakanalija, mnogo se ljudi odlučuje na alkoholnu apstinenciju tijekom prvog mjeseca u godini kako bi se oporavili od prazničnih pretjerivanja iscrpljujućih za tijelo, piše ovih dana Story.hr o fenomenu suhog siječnja. I nastavlja:

Popularnost fenomena suhog siječnja nimalo ne iznenađuje s obzirom na sve njegove prednosti, poput štednje, boljeg sna i izostanka mamurluka.

Osim toga, donosi i brojne zdravstvene dobrobiti, kao što su smanjen krvni tlak, zdravija koža i višak energije. Prema istraživanju brenda LELO, upravo je to ono što ljudima stvarno treba. Ukupno 61,28% ispitanika odgovorilo je kako im niska razina energije otežava preživljavanje siječnja.

Iako možda ne pijete redovito, jetra svakako zaslužuje mali odmor. Kao što i samo ime govori, suhi siječanj čin je odustajanja od svih oblika ispijanja alkohola - vina, piva, žestokih pića i koktela. Trend je započeo u Velikoj Britaniji početkom 2010-ih i proširio se svijetom.

Od tada stječe popularnost u SAD-u, a raste mu popularnost i u Hrvatskoj, zemlji gdje se tijekom blagdana zasigurno ne štedi na pokojoj čašici viška. Tako siječanjska pauza ima mnoštvo poklonika jer je ionako riječ o mjesecu kada se podvlači crta i zbrajaju svi troškovi.

Ono po čemu je suhi siječanj najvažniji jest činjenica da se tada tijelo treba odmoriti i regenerirati, opustiti od napora, posebice ako u tu jednadžbu unesete tjelovježbu nekoliko puta tjedno ili barem žustriju šetnju kako biste tijelu podarili dozu razgibavanja i jače cirkulacije.

Ta priča, dakako, ima smisla, jer čišćenje organizma povremenom apstinencijom sigurno je najmanje što možete učiniti za sebe, ali valja dodati i to da svatko suhi siječanj može prilagoditi svojim potrebama i okolnostima. Jedan pivski autor svojevremeno je napisao da on za „suhi siječanj“ bira – veljaču, ali ne zato što je ona značajno kraća, nego u veljači ima manje pivskih eventa, manje promocija, degustacija, festivala i drugih manifestacija, koje bi morao izostaviti iz svog rasporeda. Uostalom, u siječnju je plavi ponedjeljak, najdepresivniji dan u godini, a kako se s tom pošasti nositi, ako ne – alkoholom.  

Šalu na stranu, suha veljača je, čini se, barem što se pivopija tiče, bolja opcija od siječnja. Ima, naravno i onih, koji se u korizmi – četrdesetodnevnom vremenu odricanja od nekih životnih zadovoljstava od Pepelnica do Uskrsa, odriču piva ili općenito alkohola, pa im suša taje i puno duže. A možete učiniti i štošta drugo – odrediti jedan tjedan u, recimo, svakom godišnjem dobu, ili jedan dan u tjednu, kao što neki petkom ne jedu drugog mesa osim ribe.

Tagovi

Pivo   Suhi siječanj  


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće