Pivnica.net
Banner

Craft

Stout i dingač brkati dvojac

P. N.   |   20.11.2022.     665

Stout i dingač brkati dvojac

Movember, mjesec puštanja brkova i brade, čime se skreće pozornost na opasnost od tipične teške muške bolesti – raka prostate, podižući svijest o njezinoj ozbiljnosti, ušao je u drugu polovicu i upravo bilježimo jednu lijepu akciju, kojom se on dostojno obilježava – humanitarno spajanja craft piva i čuvenog pelješkog vina dingač.

Među začetnicima ideje je dr. Zdeslav Benzon, nama dobro poznati pivoljubac s kojim smo za Pivnicu razgovarali za jednog od niza njegovih gostoivanja na daruvarskoj manifestaciji Deset dana astronomije.

A o kakvoj je akciji riječ i kako su se to sljubili stout i dingač doznajemo iz članka u Slobodnoj Dalmaciji:

Prvi put na svijetu sljubljeno craft pivo sa vrhunskim hrvatskim vinom: prihod od svih 225 litara ide u humanitarne svrhe.

Sve je počelo kako obično svaka dobra priča i započne - slučajno. Grupa pivoljubaca jednu je zimsku večer kratila pričama o kvaliteti piva, o načinima na koji se ono može dodatno oplemeniti, učiniti drugačijim, učiniti posebnim.

- Dok smo tako govorili o svojim idejama, na pamet prijateljuMariju Radiću Filipovićui meni je pao Dingač. Zašto ne bi pustili pivo da odleži u barrique bačvi u kojoj je prije toga počivalo naše vrhunsko vino - otkriva nam Zdeslav Benzon, najbolji poznavatelj piva među liječnicima ili najbolji liječnik među poznavateljima piva.

Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo. Kontaktirali su pelješkog vinara Ivicu Radovića. Hoće li im pomoći, upitali su. Da hoće li...

- Nema tu neke mudrosti. Prelio sam vino, stavio praznu bačvu u auto i zaletio se do Splita - tako će vinar, pa dodaje:

- Vino vanka, pivo unutra - dok degustiramo tamno stout pivo, Mrka mu je ime. Prvo je na svijetu sljubljeno sa Dingačem.

Pivar Stipe Tabak nam pripovijeda što se sve zbivalo dok se kuhalo pivo, a znalcima moramo kazati kako ima 7,5 posto alkohola i 27 jedinica gorčine.

- Bačva je od 225 litara, toliko ovog piva i ima, ograničena je to serija. Odležalo je osam mjesec u našoj komori na nekih 5 stupnjeva celzijusa i dobili smo nešto jedinstveno okusom, mirisom, aromom i samim skladom i prožetošću Dingača i stout piva - veli nam Tabak, otkrivajući što će se sa limited edition zbivati dalje.

- Sudjelovati ćemo na Bradatoj aukciji. Odlučili smo pakirati pivo u boce i prodavati ih po promotivnoj cijeni, a svaka će kuna potom ići Županijskoj ligi za borbu protiv raka.

I humanitarci i pivari. I čokolatijeri, dodajmo, jer navratio je na degustaciju i Marinko Biškić.

- U tijeku kuhanja piva korištena je i čokolada iz Dominikanske Republike. Devedeset i devet postotni kakao, četiri kilograma su išla na tu količinu - otkriva nam.

A humanitarno pivo su kušali mnogi, Jadranka je na prvi gutljaj osjetila vino, Lidija namirisala čokoladu.

- Kako je fino! Nema gorčine, najbolje koje sam ikad probala - veli nam.

- Slatkasto je i ukusno, moglo bi nas privarit - znalački će Tihomir.

Za one koji žele znati više:

Znanstveni pristup

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Svaki krčmar voli pijanca, ali ne za svog zeta.
Židovska poslovica

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Craft