BITBURGEROV GORKI POČETAK GODINE

Stopirana sporna kampanja

  Njemačka         P. N.         07.01.2024.
Stopirana sporna kampanja

Bitburger, treće najprodavanije pivo u Njemačkoj i prvo po prodaji točenog piva, u novu godinu ulazi pravom noćnom morom. Reklamna kampanja za njihovo bezalkoholno pivo, kojom ova velika pivovara sugerira kako riješiti dileme „suhog siječnja“ izazvala je toliko negativnih reakcija, da je morala biti obustavljena.

Kontroverzna kampanja, naime, prikazuje trudnu ženu s golim trudničkim trbuhom kako poteže iz pivske boce, uz tekst: „Testirale majke. Skuhano za sve“. Iako je riječ o reklami za bezalkoholno pivo i na plakatu jasno piše Bitburger 0.0, reakcije na društvenim mrežama su brutalne, a kampanja je unisono proglašena za shitstorm. „Šokirani internet osuđuje trivijalizaciju konzumiranja alkohola u trudnoći,“ piše portal Getraenke News, a slične su reakcije i na drugim medijima, poput Bild Zeitunga, koji potez pivovare iz Bitburga naziva gubitničkim.

Fotografija iz kampanje šalje “potpuno pogrešnu poruku ”, rekao je za Hamburger Abendblatt Tobias Wolff iz hamburškog specijalističkog centra FASD koji se brine za djecu oštećenu alkoholom. Wolff je već uložio žalbu Vijeću za oglašavanje. Svojom objavom na društvenim mrežama u sklopu akcije Suhi siječanj pivovara je namjerno željela dati glas ciljnoj skupini koja je „apsolutni ekspert za bezalkoholna pića“, a to su trudnice i mlade majke, objašnjava direktor marketinga Christoph Weber na upit iz redakcije Getraenke News.

„Posebno zato što se alkohol ne smije konzumirati tijekom trudnoće ili dojenja, htjeli smo ponuditi pravu alternativu s našim potpuno bezalkoholnim Bitburgerom od 0.0%“, kaže Weber. Objava na društvenim mrežama također je dobila pozitivne povratne informacije i odobravanje, ali i mišljenja potrošača koji su bili kritični prema njoj. „Ispričavamo se ako je bilo nesporazuma,“ dodaje.

Očito je da Christoph Weber, koji je u Bitburger došao tek u svibnju 2023., nije očekivao tako burnu reakciju na svoju kampanju. Međutim, ovakve reakcije nisu bile iznenađenje za poznavatelje scene. Uostalom, društvo i mediji već su godinama senzibilizirani za doista ozbiljan problem alkohola u trudnoći. Stručnjake za oglašavanje kampanja podsjeća na svojevremeno šokantno oglašavanje talijanskog proizvođača odjeće Benetton, za koje se zna da je naštetilo brendu.Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće