Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Stol od pivarskog otpada

P. N.   |   17.08.2022.     845

Stol od pivarskog otpada

Recikliranje je mantra modernog čovjeka, koji sve više nastoji otpad iskoristiti u proizvodnji novih stvari, preferira energiju iz obnovljivih izvora i uopće pruža prirodi ruku prijateljstva. Jedna od onih stvari koje se na različite načine mogu ponovno upotrijebiti je i pivarski otpad treber ili trop, ostatak slada nakon kuhanja piva.

„Recikliranje može biti tako uzbudljivo,“ rekla je i švicarska dizajnerica Noemi Niederhauser, predstavivši na sajmu namještaja u Milanu stol i stolice izrađene od pivarskog trebera.

Alkohol nije rješenje, stara je poštapalica boraca za trezvenost. Možda nije uvijek, a često jeste. Alkoholom ćete riješiti ne samo svoje životne probleme, koji se u njemu znaju baš uspješno utopiti, nego će vam pomoći i da riješite mnoge male stvari s kojima se borite u svom kućanstvu. I oko njega: za uklanjanje masne mrlje s hrastovog namještaja jednostavno pomiješajte 200 mililitara piva sa žličicom ulja šafranike i ispolirajte komodu mekom krpom.   Pjenušava tekućina je i čudotvoran lijek koji uklanja i mrlje od hrđe, a možete ga koristiti i kao regenerator za kosu ili zamku za puževe.

Na kraju, kada poobavljate kućanske poslove u kojima vam je pomoglo pivo, možete zasluženu bocu piva popiti za stolom koji je napravljen – opet od piva. Pivski stol je obično stol gdje možete sjediti i piti, a ne stol napravljen od piva. No, švicarska dizajnerica Noemi Niederhauser sada je na sajmu namještaja u Milanu predstavila stolove i stolice izrađene od pivarskog otpada. Od otpadne tvari, trebera, napravila je materijal nalik šperploči, a od nje izradila namještaj. Organski materijal bogat je bjelančevinama i uz pomoć veziva može se prešati u neku vrstu ekološke iverice.

„Namještaj N. Niederhauser podsjeća na predimenzionirane podmetače za pivo koje su eksperimentalno sastavili pripiti kreativci. Dizajnerski stil bi se moglo opisati kao ukusan i kao otkačen, pogotovo ako popijete dvije-tri boce piva dok gledate namještaj. Možete piti bilo što, uključujući i stol. I što više piva progutate, proizvedete više sirovina za namještaj. Recikliranje teško može biti ljepše. Pivili!,“ piše Süddeutsche Zeitung

Za one koji žele znati više:

Treber je ukusan i ljudima

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije