PJENUŠAVO VALENTINOVO

Što sad ljubav ima s tim

  Pivske raznolije         P. N.         14.02.2023.
Što sad ljubav ima s tim

Na današnji dan, 14. februara slavi se 8. mart, kako kaže ona neodoljiva teta u televizijskoj anketi, no to nije baš posve točno, jer je osmi mart Dan žena, na koji se slave svekolika postignuća pripadnica ljepšeg spola, dok je Valentinovo, koje se slavi danas Dan zaljubljenih, pa onda i onih zaljubljenih u pivo.

Sv. Valentin bio je prvi biskup grada Terni (u to doba: Interimna) u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima. U doba svog biskupskog ređenja 197. godine, Valentin je imao svega 22 godine. Mučeničku smrt pretrpio je sa 63 godine. Pokopan je na mjestu gdje je u 14. stoljeću podignuta crkva. Početkom 17. stoljeća tu je sagrađena Ternijska katedrala gdje se i danas čuva njegovo tijelo. Blagdan sv. Valentina od davnina se obilježava 14. veljače, dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka (poganskog blagdana plodnosti). Povezanost sv. Valentina i zaljubljenosti potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji se iz ljubavi prema njoj preobratio na kršćanstvo. Tijekom pripreme za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža.

Osim ruža, čokolada, pa i bezbrojnih drugih stvari, mnoge dobiju i – pivo. Sve više je finih uvaraka koji se itekako sviđaju ženama, a mnoge pivovare o Valentinovu kuhaju specijalne limitirane edicije prigodnih piva, ponekad i u boji ljubavi – crvenoj. Konačno, postoje i pivovare nazvane po svetom Valentinu, pa su njihova piva sama po sebi prigodna.

A među tradicionalnim valentinskim godišnjnim specijalima vjerojatno najdužu tradiciju ima Bitter Valentine iz američke pivovare Alewerks Brewing Company iz  Williamsburga u Virdžiniji. O tom smo pivu već pisali i to prije čitavih devet godina.

Visoko ocijenjeno. Srceparajuće ukusno, najavljuje Pivovara ovogodišnje izdanje Bitter Valentina i nastavlja: Ne bi bilo pretjerano reći da je Bitter Valentine Double IPA jedno od Alewerksovih najiščekivanijih piva godine. Od trenutka njegovog debija prije mnogo godina, reputacija Bitter Valentinea samo je rasla i dugo se slavi kao jedno od najboljih piva kuhanih u Virdžiniji. Iako je broj pivovara i piva u ovoj velikoj državi eksponencijalno porastao tijekom posljednjih nekoliko godina, Bitter Valentine i dalje ima posebno mjesto u srcima (osobito slomljenih) virdžinijskih ljubitelja craft piva. Ova dvostruka IPA počinje velikim notama bogatih citrusa nakon kojih slijede vlažne, smolaste note hmelja s balansirajućim karamelnim sladnim tijelom. Velikodušno hmeljeno Citra, Simcoe, Columbus, Zythos i Galaxy hmeljem.

Ove godine Bitter Valentine međutim ne nudi samo jednu varijantu svog sezonskog specijala – osim Double IPE, tu su još Haze Valentine DIPA (fermemntirao s Barbarian hazy kvascem, Lil Valentine IPA i Black Valentine u stilu Black DIPA.

Za one koji žele znati više:

Sretno vam, hik, Valentinovo

Harveyev Poljubac

Na dan zaljubljenih crveno pivoNajnovije iz kategorije Pivske raznolije
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće