Pivnica.net
Banner

Zagrebačka pivovara

Sto let pivo pije

P. N.   |   20.12.2022.     2203

Sto let pivo pije

Ove godine Zagrebačka pivovara proslavlja 130. obljetnicu osnutka, odnosno početka gradnje pivovare na kraju grada, koja je završena i prvo pivo skuhala u ljeto sljedeće godine. Dakle, 1892. godina je godina početka povijesti tvornice piva u glavnom gradu, no ne i povijesti pivarstva u Zagrebu. Naime, još je u 14. stoljeću zabilježeno da postoje obrtnici koji se bave proizvodnjom piva, a prva od pivovara čije je postojanje dokumentirano je ona u današnjoj Basaričekovoj ulici, koja je ranije nosila ime baš po pivu – Pivarska. U svakom slučaju postojeće male zanatske pivovare nisu bile dovoljne, pa književnik August Šenoa 1869. godine spominje „plaćanje dadžbina na pivo uvezeno iz Graza“. Razvoj gospodarstva, uvjetovan i povoljnim prometnim položajem Zagreba doveo je i do odluke o gradnji velike industrijske pivovare, a projekt su pokrenuli barun Petar Dragan Turković i Gustav Vitez Pongratz, te Hrvatske eskontna banka d.d.

To je štura faktografija o počecima Zagrebačke pivovare, hrvatskog tržišnog broja 1, koji pokriva polovicu svih domaćih potreba za pivom. Tradicija duga 130 godina u našim je uvjetima respektabilna i Zagrebačka pivovara se ima čime podičiti. Pa to i čini. No, zanimljivo je vidjeti kako je to učinili prije tri desetljeća, kada je slavila okruglu stotu godišnjicu. Na požutjelim stranicama Večernjeg lista iz travnja i svibnja 1992. godine pronašli smo slučajno ovih dana neobičan feljton posvećen tadašnjem velikom jubileju. To je priča o pivu, od prapovijesti do najnovijih etiketa zagrebačkog piva, a već po tome što je cijeli tekst pisan verzalom (dakle velikim slovima) može se vidjeti da je tu riječ o nečem iščašenom. I stvarno, priča je bizarna i urnebesno smiješna, a ilustrirana je jednako otkačenim karikaturama Srećka Puntarića Felixa.

Ovogodišnjem obilježavanju jubileja Zagrebačke pivovare pridružujemo se podsjećanjem na ovaj biser od prije trideset godina, koji ćemo objaviti također u šest nastavaka kako je to bilo i u novinama, samo ne u tjednom ritmu kao tada, nego u dnevnom.

A evo i svršetka feljtona:

Najljepše stranice hrvatskog pivarstva ispisuje Zagrebačka pivovara na etiketama svojih piva! U to ime – pivili!!!

I za kraj četiri izjave koje će za povi­jest ostati upamćene.

Stipe: „Navigava mi je ćaća, pa san i ja poša. Obiša san svita i svita. E, unda, kad partim doma uvik isto: Zaišćem kašetu zagrebačkog piva... Pa guštam li guštam...“

Štef: „Bormeš ima praf. Pri delu, pri jelu, na sejmu ili v pivnici najrajše si zagrebačko spijem.“

Tunja: „I ja sam vam prošavo uzduž i popreko. Pijo sam, bogami, i svakojaka piva. I u Dojčlandu. A, jok, baćo moj, zagrebačko jedino mi paše. Onako, lipo, natenane...“

Dane: „Neman, brate, što dodat. Otkad za sebe znam, znam za pivo zagrebačko.“

Živi pili pa se uvjerili!

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Zagrebačka pivovara