PARIZ 2024.

Stiže olimpijska Corona

  Pivo i sport         P. N.         10.06.2024.
Stiže olimpijska Corona

Pivske boce ukrašene s pet olimpijskih krugova već silaze s proizvodnih traka pivovara belgijske kompanije Anheuser-Busch InBev u sklopu priprema za ljetne igre u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza. Prošlo je 100 godina od posljednjih Ljetnih olimpijskih igara u francuskoj prijestolnici, a grad želi ostaviti trag nakon što su prethodne Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije covida-19 praktički održane na praznim stadionima.

A sada, po prvi put u povijesti, događaj koji predstavlja vrhunac ljudskog sportskog postignuća imat će globalno partnerstvo pivskog sponzora. No službeno pivo Igara bit će Corona Cero, pivo koje ne sadrži alkohol, piše agencija Bloomberg.

Najveća svjetska pivovara odlučila je milijardama ljubitelja sporta promovirati proizvod s nula alkohola, koji je u Europi lansiran tek prije dvije godine. AB InBev se nada iskoristiti Igre u Parizu, za koje se očekuje da će biti jedan od najvećih marketinških događaja, kako bi poboljšao svoju poziciju u jedinom dijelu globalne industrije piva koji zapravo raste.

Tržište bezalkoholnog piva ima procijenjenu vrijednost od 13 milijardi USD i još uvijek raste. Brendovi od Heinekena do Guinnessa, a sada i Corone Cero, pokušavaju privući skupinu potrošača koji brinu o zdravlju, nadajući se da istovremeno ne brinu i o novcu. Ova skupina uključuje mlade i starije ljude koji se žele otrgnuti od kulture alkohola.

Pivari rade na receptima koji pokušavaju ponoviti okus i teksturu pravog piva. Heineken, Guinness i Budweiser sada su dostupni bez alkohola, a stotine malih pivovara i novijih brendova također ciljaju na ovo tržište. Za izvršnog direktora AB InBev Michela Doukerisa to je jednostavno: "Potrošačke navike su se promijenile."

Bezalkoholno pivo, odnosno pivo s udjelom alkohola manjim od 0,5 posto, još uvijek zauzima veoma mali dio tržišta. Prema GlobalData Plc. godišnje se proizvede 31,4 milijuna hektolitara bezalkoholnog piva, što je tek djelić od 1,93 milijarde hektolitara ukupne svjetske proizvodnje piva. Međutim, od 2018. godišnja stopa rasta prodaje bezalkoholnog piva u prosjeku iznosi 3,6 posto, u usporedbi sa samo 0,3 posto za koliko raste sektor alkoholnog piva. Prema podacima analitičke tvrtke Gallup u SAD-u pivo pije 62 posto osoba od 18 do 34 godine, dok je na početku milenija anketa pokazivala da pivo pije čak 72 posto ljudi, Ovo su brojke koje pivovare ne mogu zanemariti.

Sportski događaji često postaju mjesto za promociju piva s nula posto alkohola, istaknula je analitičarka istraživačke tvrtke IWSR Susie Goldspink. Ovo ima šire koristi za pivske tvrtke. Njihove bezalkoholne verzije često imaju isti naziv i etiketu kao originalno pivo. Tako se povećava svijest o brendu i omogućuje tvrtkama da zaobiđu sve stroža ograničenja oglašavanja alkohola.

Olimpijske igre dio su trenda promoviranja piva bez alkohola kroz sport. Ta piva promovira, primjerice, Heineken u Formuli 1 dok je Diageo promovirao Guinness na turniru Six Nations u ragbiju. Tvrtka Carlsberg prošle je godine na biciklističkoj utrci Tour de France podijelila 400.000 limenki francuskog bezalkoholnog piva Tourtel Twist. A ide i na Olimpijske igre u Pariz kao službeno pivo Pariza i Francuske.

Athletic Brewing sa sjedištem u SAD-u, koji prodaje samo bezalkoholna pića, kaže da njegovo olimpijsko sponzorstvo koristi kategoriji u cjelini. "Ponekad da biste napravili razliku, potrebni su vam veći igrači koji će pomoći u podizanju svijesti", kaže suosnivač John Walker. Postoji hitna potreba da tvrtke za proizvodnju pića drže korak s promjenjivim trendovima koji su se već pokazali pogubnim za mnoga poduzeća. Više od 7000 pubova zatvoreno je u Britaniji u proteklom desetljeću, izvještava British Brewers and Pubs Association. Carine na alkohol, najamnine, troškovi i propisi odigrali su ulogu u tome, kao i promjena potrošačkih navika.

Prema GlobalData, Heineken 0.0 je broj jedan na globalnom tržištu bezalkoholnog piva. Ostali veliki brendovi su japanski Suntory All-Free i Brahma 0,0 posto u vlasništvu AB InBeva. U najstarijoj pivovari u Njemačkoj koja kontinuirano radi, bezalkoholna piva proizvode se od ranih 1990-ih. U 2020. godini, zahvaljujući sve većoj potražnji, bavarski Weihenstephan više je nego udvostručio kapacitete proizvodnje bezalkoholnog piva, a danas njegovo bezalkoholno pšenično pivo čini gotovo deset posto prodaje i treći je najprodavaniji proizvod.

No, sav bi publicitet u svijetu bio uzaludan da ovo pivo nije dobro. Donedavno je bezalkoholno pivo imalo loš okus u odnosu na originalno i potrošači nisu bili njime zadovoljni. Pivari su riješili tehničku zagonetku: kako postići dobar okus kod piva bez alkohola? Sprječava li stvaranje alkohola u pivu tijekom procesa fermentacije ili ga uklanja tek nakon što se skuha puna verzija? Prema riječima predsjednika uprave Boston Beer Company Jima Kocha, proboj u okusu postignut je tek posljednjih godina, kada su pivovare osmislile proces proizvodnje na niskim temperaturama.

Pivo Heineken 0.0 proizvodi se od vode, ječmenog slada, ekstrakata hmelja i kvasca, odnosno od istih sirovina koje se koriste u proizvodnji i alkoholnog piva Heineken. Alkohol se zatim uklanja vakuumskom destilacijom. Nakon toga se u njega ponovno umiješaju prirodni okusi i arome kako bi se okus približio izvornom.

"Nekoliko sam godina odbijao započeti razvoj Heinekena 0.0", rekao je glavni majstor pivar Heinekena Willem van Waesberghe. "Zato što nikad nisam okusio dobro bezalkoholno pivo", dodao je.

AB InBev uskoro će otkriti detalje svoje kampanje, za koju se nada da će ubrzati rast prodaje bezalkoholnog piva. Sljedeći korak bit će točenje bezalkoholnog piva, što bi trebalo povećati obim prodaje u barovima i piće učiniti društveno prihvatljivijim. To je tehnički izazov i pivovare rade na njegovom rješavanju.

Za one koji žele znati više:

Sponzor bezalkoholna CoronaNajnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće