Pivnica.net
Banner

Svijet

Stigla nova Utopija Sama Adamsa

P. N.   |   14.11.2021.     267

Stigla nova Utopija Sama Adamsa

Upravo je stiglo najnovije izdanje piva za koje se fajnšmekeri naprosto otimaju iako mu je cijena vrtoglavo visoka – čak 240 dolara za bocu zapremine 0,75 litara. Ujedno je to pivo koje sadrži golemih 28 posto alkohola, pa je njegova prodaja zabranjena u čak 15 američkih saveznih država. To je Utopias iz bostonske pivovare Samuel Adams.

Utopias pivo prvi je put skuhano 2002. godine, kuha se svake druge godine i ovo je njegovo dvanaesto izdanje (prva edicija imala je 25 posto alkohola i cijenu od 130 dolara za bocu).  Zbog lokalnih propisa ovo je pivo ilegalno u saveznim državama Alabama, Arkansas, Georgia, Idaho, Missouri, Mississippi, Montana, New Hampshire, Sjeverna Carolina, Oklahoma, Oregon, Južna Carolina, Utah, Vermont i Zapadna Virginia. U ostalima se boca toga nektara koji, se reklamira kao „oživotvorenje dvije tisuće godina stare pivarske tradicije“ prodaje za najmanje 240 dolara. To je, naime, preporučena proizvođačka cijena, iako konačan iznos zavisi od distributera i trgovaca.

Utopias je mješavina raznih Adamsovih piva koja godinama, pa i desetljećima odležavaju u drvenim bačvama u kojima su prethodno sazrijevali destilati poput viskija, šerija, brendija i konjaka, a ove godine po prvi put i francusko vino Sauternes. Svaka edicija piva Utopias se plasira u strogo limitiranoj količini od 13 do 15 tisuća boca.

Inače, bostonska pivovara Samuel Adams mala je pivovara koja se nametnula upravo vrhunskim pivskim specijalitetima. To je mlada pivovara osnovana 1985. godine a njezin osnivač Jim Koch krenuo je s klasičnim l,ager pivom s pet posto alkohola, koje je kuhao prema receptu svoga čukundjeda Louisea Kocha iz 1860. godine. Pivovara nazvana po bostonskom revolucionaru i jednom od potpisnika Deklaracije o neovisnosti prije dvije godine fuzionirana je s još jednom znanom američkom craft pivovarom – Dogfish Head iz Miltona, Delaware.

I prije Utopiasa uz svoj noseći brend Samuel Adams Boston Lager, pivovara je privukla pozornost jakih pivskim specijalima. Tako su u kolaboraciji s njemačkom pivovarom Weihestephan (najstarijom pivovarom na svijetu, utemeljenom 1040. godine) skuhali Infinium, pivo s 20 posto ekstrakta i udjelom alkohola od 10,5 posto, onda Samuel Adfams Tripple Bock (18 ABV), Millenium (21 ABV), te kolekciju od tri piva iz podruma s bačvama inspirirana belgijskom pivskom tradicijom i odležanim i talijanskim hrastovim bačvama (American Kriek, New World Tripel i Stony Brook Red).

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Blagoslovljena je majka koja rodi pivara
Češka poslovica

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Svijet