Stigla monografija „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“ Mate Pejića

  Pivovara Daruvar         Goran Gazdek         14.01.2022.
Stigla monografija „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“ Mate Pejića

Najavljivali smo je već ovdje i željno čekali, a ona je, evo, došla s prvim danima godine nove: monografija „Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina“ našeg urednika Mate Pejića konačno je krenula put čitatelja.

Na dvjesto trideset i nešto stranica ona nam nudi uzbudljivu šetnju pogonima tvornice piva od njenog osnutka do današnjih dana, od utemeljitelja Izidora Jankovića, izdanka grofovske obitelji koja je u Daruvaru stolovala više od jednog stoljeća do Petog elementa majstora pivara Kreše Marića, od žetvenih svečanosti 1927. u dvorištu Pivovare do daruvarskih Dana piva, najomiljenijeg pivskog festivala u Hrvatskoj, od prvih etiketa i reklamnih plakata do novih boca i podmetača.

Kako teče pivo svih ovih 180 ljeta tako teče i Matina priča o pivovari koja za Daruvar i Daruvarčane nije samo točka gdje nastaje zlatna tekućina već iskonska institucija, simbol mjesta, zlatna značka na reveru grada.

O njenom značaju najbolje govore riječi radnika Pivovare Ljudevita Štampfa koje Mato izdvaja uz noseću fotografiju na trećoj stranici, uz Impressum: „Ako gore tvoja kuća i pivovara, prvo gasi pivovaru, jer ako spasiš pivovaru, bit će novaca za gradnju nove kuće“.

Po prvi puta na jednom mjestu objedinjeni su svi raspoloživi arhivski dokumenti, fotografije i zapisi koji govore o bogatoj i turbulentnoj povijesti Pivovare.

Članovi uprave Sandra Kufner i Siniša Lukač koji Pivovaru danas vode u uvodnom članku pišu da ovom monografijom starijim generacijama žele ostaviti uspomenu, a novim donijeti inspiraciju napominjući kako je ona povijesni vremeplov o tradiciji i baštini kao dio kulturnog naslijeđa koja se desetljećima prenosi s naraštaja na naraštaj.

„Prošlo je nevjerojatnih 180 godina od osnutka Pivovare Daruvar, prve hrvatske pivovare u povijesti koja i dandanas baštini hrvatsku tradiciju i povijest. Kroz čak tri stoljeća stvarali smo, radili i stoički prkosili teškim vremenima, te naposlijetku opstali kao dio hrvatske tradicije sa srcem. Stoga, sa željom da vam približimo dio bogate povijesti naše Pivovare, ukoričili smo ljubav, tradiciju i strast u proizvodnji piva i stvaranje jedne povijesti“, pišu Sandra i Siniša.

Vlasnik Pivovare Slaven Kufner pak u svom uvodnom članku ističe kako se prikazivanjem povijesti želi očuvati i dalje graditi svijest o višestoljetnoj tradiciji i važnosti proizvodnje piva u Daruvaru. „Valja istaknuti kako je Pivovara u svojoj bogatoj povijesti bila pokretač gospodarskih aktivnosti daruvarskog kraja, predvodnik napretka i čuvar kulturnog te industrijskog naslijeđa kao i nacionalnog identiteta. Danas, u 21. stoljeću, poslovanje Pivovare, osnaženo i unapređeno novim tehnologijama, i dalje ima važnu gospodarsku i društveno odgovornu ulogu“, piše Kufner.

Mato Pejić je na prikupljanju informacija za monografiju radio pune dvije godine, što mu, vjerujem i nije bilo tako teško jer je pratio rad Pivovare od početka svoje novinarske karijere u Daruvaru i napisao brojene reportaže, kolumne, eseje i članke za različite medije pa je znao na koja vrata treba kucati, a pozivao nas je i putem društvenih mreža.

Cijelo vrijeme pri ruci bio mu je Krešo Marić, dobro je pročešljao i prelistao sva godišta češkog tjednika Jednota koji od početka izlaženja 1946. godine kontinuirano pisao o događajima u Pivovari.

Važne informacije autoru su pružili povjesničari Vjenceslav Herout, Davor Ambroš i Goran Hruška, a u sveučilišnoj knjižnici istraživao je Marko Pejić. Matinom pozivu odazvali su se kolekcionari Pavle Černi i Zdenko Krištof (etikete) i Ivica Buzov (zatvarači).

Fotografije, dokumente i predmete iz osobnih zbirki ustupili su: Boro Mžik, Damir Malina, Dinko Pecek, Igor Odak, Katarina Šnajder, Marko Filipin, Mitja Sekulić, Sandra Klimeš, Vjeruška Rek, Zdravko Konecki, Kruno Lokotar, Dejan Leković, Jaroslav Konecki, Anka Schmalz, Karlo Mimić, Mira Ježinec, Marijan Orct, Jaroslav Konecki, obitelj Daněk…

Knjigu je grafički uredila Vlatka Daněk, tehnički obradio Željko Podsednik, a lektorica i korektorica je Romana Žukina. Tiskana je u tiskari Zelina d.d., Sveti Ivan Zelin.

A autor? Znate ga vi, nije ga ovdje potrebno posebno predstavljati, stup je ovog portala. Novinar-urednik u Jednoti od 2008. godine, od 1. siječnja ove godine u mirovini. Prije toga 25 godina je novinario na Radio Daruvaru, dopisivao za dnevne novine, surađivao s mnogim medijima. Autor je izložbe o pivu i stripu Nacrtaj mi krigl, izložbe fotografija „Mojih 25 godina Oktoberfesta“ na Fra Ma Fu festivalu koju je pratila knjižica-zbirka reportaža s minhenskog festivala piva. Najnovije iz kategorije Pivovara Daruvar
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće