Staropramen trenira strogoću

  Češka         P. N.         21.04.2022.
Staropramen trenira strogoću

Nemoj se s rogatim bosti. Nego s njegovom ženom. Tako je u pučku mudroliju duhovito intervenirao aforističar u neka davna vremena. Danas za one koji se zamjere moćnicima ne postoji nikakva utjeha. Moćni, naime, uopće nemaju smisao za humor, ali zato imaju opake advokate. 

U to se ovih dana uvjerila plzeňska zanatska pivovara Raven, koja je jedno svoje pivo nazvala Staroraven i ekspresno dobila najavu sudske tužbe od velike industrijske pivovare Staropramen iz Praga (u sastavu međunarodne kompanije Molson Coors Brewing). Pa je ime svoga piva promijenila u – Novoraven. Piše češki news portal Idnes.cz.

„Cijela ta stvar je smiješna,“ rekao je jedan od šefova Ravena Ladislav Vrtiš, dodavši da za Staropramen nije zbog toga nastati nikakva šteta, a ljubitelji piva Raven sigurno nikad neće kupiti Staropramen. Osim toga, riječ je o zanemarivoj količini, o jednokratnu travanjsku šaržu craft pivovare iz Plzeňa. „Staropramen tu količinu skuha za nekoliko minuta,“ dodaje Vrtiš.

O najavi tužbe Raven je svoje potrošače obavijestio na društvenim mrežama, napisavši: „Od osnutka pivovare se ciljano nastojimo održati što je moguće dalje od Staropramena i mislim da nam to i polazi za rukom. U slučaju inkriminiranog piva jako smo se trudili da kičasta etiketa ne liči ni na što poznato, a za podlogu smo odabrali plavu voju (za Staropramen je karakteristična zelena boja etikete), prodaje se u bocama od 0,7 l, izvan trgovačkih lanaca a svuda je jasno vidljiva velika ptica (gavran – Raven) tako da to nitko ne može ni s čim pobrkati.“ navodi Vrtić u dopisu poslanom predstavniku pivovare s praškog Smichova.

Na upit portala Idnes glasnogovornica Pivovara Staropramen Denisa Mylbachrová potvrdila je da je advokatska kancelarija poslala najavu sudske tužbe. „Najavu tužbe odvjetnički je ured poslao uz našu suglasnost. Riječ je o standardnom  postupku koji se redovno koristi kod neovlaštene upotrebe zaštićene marke. Cilj je tog postupka upozoriti drugu stranu na kršenje zaštite i pozvati da to prestane činiti,“ napisala je glasnogovornica u svom odgovoru.

Vrtiš je naglasio da se u zaštitu registriranih marki ne razumije, ali da mu pristup Staropramena izgleda smiješno. „Ali, ima i gorih stvari. Jedna pivovara, koju neću imenovati dozvolila si je zaštititi ime Radler, a sve redom maltretira sudskim tužbama,“ rekao je.

Jasna je to aluzija na pivovarsku grupu Heineken i na sudski spor, o kojem je preklani presudio Vrhovni upravni sud. Sud je, naime, presudio da je radler naziv za mješavinu piva i voćnog soka i da se to ime ne može registrirati kao zaštitni znak. Tu registraciju je još 2001. godine provela pivovare Krušovice, koja je kasnije postala dio Heinekena.

Tagovi

Pivo   Raven   Staropramen   Češka  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće