TRADICIJA BLAGDANSKOG PIVA

Staročeško zimsko bock pivo

  Vrste piva         Mato Pejić         16.12.2023.
Staročeško zimsko bock pivo

Uz hladno zimsko vrijeme odlično se slažu gusta, tamna piva bogatog okusa, robusnog tijela i većeg udjela alkohola, od stouta, portera, ječmenih vina i bock piva do raznih zimskih specijala, negdje zvanih i winter warmer. Daruvarska pivovara se može pohvaliti možda i najstarijim našim zimskim specijalom koji se kroz povijest pojavljivao pod raznim imenima pa ćemo ga nazvati Staročeško Zimsko Winter-Bier Ozimno Bock Jako pivo.

Povijesni izvori koji spominju početke Pivovare odreda navode da ju je obitelj Tüköry 1893. prodala „imućnim građanima Pollaku, Crneru i Dobroviću i da zapravo tek tada počinje širenje Pivovare“. Poduzetnički trojac imao je viziju razvoja Pivovare, koja se temeljila prije svega na velikom broju gostiju banjskog kupališta, što su u Daruvar dolazili sa svih strana tek izgrađenom željezničkom prugom. Nazočnost mnogih turista, poslovična kvaliteta češkog piva i mjesna češka zajednica dali su vlasnicima ideju da skuhaju pivo imena Staročeško.

Trenutno se to kvalitetno pivo ne kuha, a prvi put se pojavilo daleke 1893. godine kada i ime Staročeško za piva koja dolaze iz daruvarske pivovare, u vrijeme kada je pivovara bila u rukama lokalnih poduzetnika Pollaka, Crnera i Dobrovića.

Bilo je to dakle 1893., u prvoj godini njihova upravljanja Pivovarom, a pivo se zvalo Staročeško Zimsko. Zanimljivo je da je baš u istoj godini u kojoj je kreiran pivski brend koji je i danas perjanica proizvodnog asortimana daruvarske pivovare, dakle u 1893., građanska pivovara Plzeň registrirala zaštitni znak Pilsner Urquell, kako bi svoj proizvod zaštitila od mnogih zloupotreba. Zgodna je to koincidencija, budući da se Daruvar s pravom diči činjenicom da svoje pivo temelji na češkoj, dapače – plzenjskoj pivskoj tradiciji.

Od tog vremena se ime Staročeško koristi manje-više neprekidno, pa je to ujedno i jedan od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj, a pivo iz Daruvara prelazi granice grada i osvaja okolna mjesta, čitamo u knjizi Pivovara Daruvar – priča koja teče 180 godina.

Svjedočanstvo o tome nalazimo u Glasniku požeške županije u kojem je krajem stoljeća objavljen ovakav članak: „Daruvarska pivara dobiva svakim danom sve veću vriednost. Nastojanjem njezina vlastnika Dragutina Pollaka, koji nije žalio ni troška ni truda, uredjena je sada pivara tako dobro, da se njezino pivo može takmiti i s boljim, poznatim vrstima piva. Vlastnik je uredio i strojeve za proizvadjanje umjetnoga leda, a pored toga je namjestio same izvrstne strukovnjake, koji se bave proizvadjanjem piva. Na taj je način pivari namaknuo dva sredstva, koja je mogu liepo podići i pribaviti joj liep glas. Isti je tvorničar već odpočeo razašiljati svoje takozvano ozimno pivo (Winter-Bier) u buradi i u bocama, pa tko želi toga dobroga piva, neka se obrati na samu pivaru u Daruvaru.“

„Ozimno“ (Winter-Bier), tojest Zimsko pivo nije se dugo zadržalo u portfoliju daruvarske pivovare a nakon mnogo desetljeća pauze na velika vrata vratilo se 2010. godine, nakon stečaja u kojem je pivovaru kupila siračka Grupa Kufner, lokalni gigant u industriji građevinskog materijala. U međuvremenu je naziv Staročeško nosio dugački niz raznih piva, a među njima bio je i jedan specijal sa 17 posto slada. Bilo je kroz godine u daruvarskoj pivovari i drugih specijalnih vrsta piva, poput Sanatora (trosladno crno pivo), Imerijala ili Martovskog.

U svom trijumfalnom povratku Zimsko pivo nije baš odgovaralo definiciji blagdanskih specijala – bio je to praktično sjajno odrađen češki lager s 12 posto slada i 4,8 posto alkohola, kojemu su doze prženog slada dale neodoljivu jantarnu boju, a od drugih uradaka iz toga stila razlikovalo se i punoćom okusa te sladnim tonovima. U izvješćima iz vremena predstavljanja Staročeškog Zimskog čitamo:

No, ako vam kažemo da se pivo odlikuje punoćom okusa, iznimno finog i blagog, a mami sladnim mirisom i cvjetnom aromom hmelja, te da se od redovnog Staročeškog piva razlikuje po tamnijoj, zagasitoj, jantarnoj boji, vjerujemo da ćemo vas zaintrigirati i namamiti da ga kušate. Decentna tamnoplava etiketa, koja osvaja na prvi pogled dodatni je argument za ovo pivo koje u prodaju ide u bocama od pola litre.

I još: Ako ste pivski znalac, onda će vas ime Zimsko vjerojatno navesti na pomisao da se radi o takozvanom blagdanskom, odnosno božićnom pivu, koje u pravilu ima veći udio slada i postotak alkohola. Kako vidimo, ovdje se ne radi o tome, ali ovo pivo ima tu boju, okus i puninu. A finoću ima zahvaliti plemenitim sirovinama. Naime, u ovom pivu nema kukuruzne krupice. Proizvedeno je od četiri vrste slada - dvije vrste svijetlog slada, te karameliziranog i crnog prženog slada, te s dvjema vrstama hmelja. Plavu etiketu prati isti takav čep, a boce se pakiraju u crne nosiljke.

Odabirom naziva Zimsko za svoje novo pivo Pivovara Daruvar dodatno se referira na prebogatu povijest tvrtke i igra na kartu tradicije. Naime, ova pivovara koja od 1840. godine neprekidno djeluje na istom mjestu, diči se i najstarijim hrvatskim pivskim brendom - naziv Staročeško koristi se kontinuirano od davne 1893. godine. A tada je upotrijebljeno za pivo koje se zvalo Staročeško zimsko pivo.

Već sljedeće godine recept je „popravljen“ – povećan je udio slada, alkohol je podignut na 6,3 posto, a kombinacijom sladova boja je potamnjena na nijansu starog zlata. Poslije je udio alkohola smanjen na 5,9 posto uz 14 posto slada i 22 jedinice gorčine, koje je davao češki hmelj iz Žateca koji je jedini korišten u proizvodnji. Redizajnirana je i etiketa, ali je zadržana plava boja tiska.

No, ovo se pivo, premda izvrsne kvalitete, teško prodavalo, što zbog više cijene, a što zbog bizarne činjenice da se zbog imena „Zimsko“ dolaskom proljeća više uopće nije tražilo. Stoga je pivovara nakon par godina ime piva promijenila u „bock JAKO pivo“, pa u „Jako BOCK pivo“, no posljednjih godina, nakon najnovijih promjena vlasničke strukture i poslovne politike, stavljeno je na led i čeka novu priliku za povratak na scenu.Najnovije iz kategorije Vrste piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće