Srdačnost, radost, užitak

  Oktoberfest         P. N.         13.02.2023.
Srdačnost, radost, užitak

Veljača je mjesec u kojem počinju pripreme za sljedeće izdanje Oktoberfesta u Münchenu, a znak za start je odabir motiva za službeni plakat najvećeg svjetskog pivskog festivala. Pobjednici natječaja za plakat, koji grad München provodi od 1952. godine proglašeni su u petak na prigodnoj svečanosti u glavnom gradu Bavarske.

Šef Oktoberfesta Clemens Baumgärtner, referent za rad i gospodarstvo u gradskoj upravi naglasio je kako će se pobjednički motiv naći na deset tisuća plakata i stotinama tisuća primjeraka raznih suvenira, a uz titulu pobjednika proglašavaju se još i dobitnici druge i treće nagrade, koje su dobili Gabi Blum za ljupki akvarel na kojem dominiraju pivski vrč (Maß, maz) i perec, i Matthias Englmaier koji je naslikao šareni cirkuski orkestar, a u sredini je Münchner Kindl (dijete iz gradskog grba) što u zrak diže vrč piva, piše službeni portal Oktoberfesta.

A pobjednik je... Manfred Escher, grafičar i dizajner rodom iz Freisinga, koji od 1996. godine živi u Münchenu i, kako reče C. Baumgärtner „osjeća tijesnu povezanost s gradom i Oktoberfestom,“ što se, kao dobro vidi u simbolici njegova rješenja. „Ovaj dizajn simbolizira sve ono što Wiesn čini posebnim,“ rekao je Baumgärtner i dodao da je ocjenjivački sud prvo mjesto ovom rješenju dodijelio velikom većinom glasova.

„Srdačnost, životna radost, užitak, mjesto čežnje, Wiesn! Mjesto kulinarskih užitaka, ali i mjesto užitka za sva čula. I sve to usred Münchena!“ Escherov motiv se na prvi pogled može činiti jednostavnim, kaže Baumgärtner, ali upravo je tako grafički dizajner uspio uhvatiti svu bit Wiesna sa samo četiri simbola u četiri osnovne boje – Crveno licitarsko srce, plavi panoramski kotač, žuta pivski vrč, zeleni perec – odmah znate: radi se o Oktoberfestu.

Na objavu rezultata izbora na društvenim mrežama pivopije su reagirale morem komentara, od kojih je većina bila negativnih, jer se to rješenje malokome sviđa, pa čak isu i dotle da najavljuju kako je dizajn službenog plakata razlog da se na Oktoberfest uopće ne ide. Kao da je znao da će izbor stručnog žirija podijeliti općinstvo, C. Baumgärtner je na proglašenju rezultata natječaja rekao: „Može se raspravljati o tome je li ovo percepcija nakon dvije-tri litre piva jer se čini da su predmeti na plakatu malo zamagljeni, ali može se to shvatiti i kao naprosto dinamičan, umjetnički prikaz. U svakom slučaju, veselim se da će se ove godine ponovno pokrenuti rasprava o motivu plakata!“

Svatko može pronaći svoju Wiesn priču u motivu Manfreda Eschera. Stručnjaci u žiriju složili su se da je pobjednički dizajn posebno prikladan za predmete koji predstavljaju najvažnije simbole Oktoberfesta, i naći će se otisnuti na plakatima, ali i na suvenirima, od pivskih krigli i majica do kapa i značaka.

Podsjetimo, među svim pristiglim radovima, posjetitelji gradskog internet portala svojim su glasovima odabrali 30 najboljih, a iz tog užeg izbora pobjednike natječaja odabrao je stručni žiri. Zanimljivo je da je od 10.000 glasova, koliko su ukupno dali pivopije u online anketi, najviše pripalo akvarelu s pivskim vrčem i perecom koji je naslikala Gabi Blum, ali je žiri odlučio da to ipak nije najbolji rad. Kako je dodao šef Oktoberfesta Baumgärtner, svi plakati imaju naziv Oktoberfest ispisan istim fontom, naprosto zato što je to bio jedan od uvjeta natječaja, jer Wiesn od ove prošle godine ima službeni logo, registriran u uredu za patente. Prije su na plakatu mogli biti i drugi natpisi, poput O’zapft is! ili Ein Prosit der Gemütlichkeit, što je sada također isključeno. Na natječaj je pristiglo ukupno 95 radova, a o užem izboru u koji je ušlo 30 dizajnerskih rješenja odlučilo je 10.180 glasača, koji su svojim favoritima dali ukupno 29.642 glasa. Pobjednički plakat donosi autoru uz svu slavu i užitak da svoje djelo vidi potisnuto na bezbrojnim suvenirima, još i novčani iznos od 2.500 eura, drugoplasiranom autoru pripada nagrada od 1.250 eura, a autor trećeplasiranog rješenja dobiva 500 eura. 

Za one koji žele znati više:

30 plakata iz užeg izbora

Oktoberfest nostalgični plakat

Tagovi

Pivo   Oktoberfest   München   plakat   izbor   dizajn   motiv  


Najnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće