Srbi najveći pivopije

  Srbija         P.N.         18.12.2008.
Srbi najveći pivopije
Ovaj naslov na 'prvom srpskom portalu za pivopije' toliko je nevjerojatan da će sigurno privući mnoge čitatelje, no već u prvoj rečenici se vidi da je zapravo riječ o maloj varci, jer se ne radi o svjetskom primatu, nego samo o najvećoj potrošnji u – regiji. Prema podacima Udruženja pivara i sladara, u Srbiji se godišnje popije 81,3 litre piva po glavi stanovnika, po čemu je ta zemlja trenutno vodeća u regiji. Na drugom mjestu je Hrvatska u kojoj je nakon uvođenja zakona o nula-nula promila za vozače 2004. godine potrošnja piva s 82,9 pala na 79 litara 'per capita'.
Potrošnja piva u Srbiji od 2000. godine raste po godišnjoj stopi od pet posto, a to zadovoljstvo svakog žitelja susjedne nam države stoji 50 eura godišnje. Zanimljivo je da kod nas potrošnja od te godine stalno pada, a na prijelomu milenija u Hrvatskoj se prosječno pilo čak 86 litara po glavi stanovnika. Od prodaje piva vlasnici srpskih pivovara, a to su baš kao i kod nas, stranci, inkasiraju 350 do 400 milijuna aura. Statistika još kaže da je pivo s učešćem od 20 posto na prvom mjestu liste obljubljenih pića, a najbrojniji su konzumenti muškarci u dobnoj skupini od 18 do 30 godina. Od pivskih kompanija najjači je InBev koji drži polovicu tržišta. Ta je kompanija vlasnik Apatinske pivovare u Srbiji i nikšićke Trebjese u Crnoj Gori. Tekst na sajtu 'pivopija.rs' spominje i da InBev drži najveću hrvatsku pivovaru, Zagrebačku, čiji je udio u tržištu veći od 40 posto (točno 41,3 prema našim poslovnim izvorima), a to je dvostruko više od prve slijedeće, Karlovačke pivovare. U Srbiji se tržište piva veoma brzo razvija, pa je InBev lani prodaju povećala za čak 15 posto. Konkurenciji također dobro ide, pa danski Carlsberg, koji u vlasništvu ima pivovaru Čelarevo, drži 22 posto tržišta također bilježi osjetan rast, a ne žale se ni turski Efes (vlasnik pivovare Weifert Pančevo i Zaječarske pivovare) ni Heineken, koji je odnedavno vlasnik pivovare MB. Dok u Srbiji proizvodnja, prodaja i potrošnja piva rastu, pa stručnjaci predviđaju da će se 2010. godine u toj zemlji piti prosječnih 83,5 litara piva po glavi stanovnika, u susjednoj Crnoj Gori potrošnja stagnira, te je u posljednjih nekoliko godina sa 65,2 pala na svega 50,5 litara po glavi stanovnika.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Srbija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće