OLIMPIJSKE IGRE

Sponzor bezalkoholna Corona

  Pivo i sport         P. N.         16.01.2024.
Sponzor bezalkoholna Corona

Pivo se, opće je poznato, od svih sportova najbolje slaže s nogometom, veliki klubovi u pravilu imaju neku pivovaru za partnera, a velika natjecanja ne mogu proći bez pivskog sponzora. S Olimpijskim igrama je potpuno drugačije – one do sada nikada nisu imale pivske sponzore, ali sada se i to mijenja.

Dakle, ovogodišnja Olimpijada u Parizu po prvi put u 40 godina dugoj povijesti svog sponzorskog programa ima sponzorstvo neke pivske marke a bit će to Corona Cero, bezalkoholna verzija meksičkog brenda iz portfolija najveće svjetske pivarske kompanije Anheuser-Busch InBeva, koja uz mnoge druge posjeduje i marke Budweiser, Michelob i Modelo. Vrijednost ugovora iznosi milijardu dolara, a potpisan je za ciklus od tri olimpijska natjecanja – ljetošnju Olimpijadu u Parizu, koja počinje 26. lipnja, Zimsku olimpijadu u sjevernoj Italiji 2026. i Ljetne igre u Los Angelesu 2028. godine.

Vrijednost ugovora doduše nije objavljena, ali Olimpijski odbor je naveo da neki sponzori plaćaju više od 300 milijuna dolara za sudjelovanje u programu TOP partnera na vrijeme četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa, što onda za tri olimpijska ciklusa ima sportu donijeti onu procijenjenu milijardu.

„Naši brendovi pomažu sport diljem svijeta i podržavaju svaku prilike za okupljanje ljudi, jer svi znamo da pivo i sport jako dobro idu zajedno“, rekao je izvršni direktor AB InBeva Michel Doukeris.

Olimpijski odbor pokrenuo je TOP program 1985., godinu dana nakon što su njegovi slabi komercijalni izgledi oživljeni na Igrama u Los Angelesu. Trenutno su na popisu TOP partnera još Deloitte, Intel i Toyota.

  Olimpijski odbor nikad do sada nije potpisao ugovor s markom piva ili alkohola za svoju globalnu manifestaciju, koja se smatra vrhuncem sportskog postignuća. No, bilo je pivskih sponzorskih ugovora na lokalnoj razini. Na primjer, kineski dužnosnici potpisali su ugovor s Budweiserom za Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine.

A kako je u Francuskoj? Restriktivna mjera na stadionima sadrži nekoliko iznimaka, pa je tako u Francuskoj moguće piti alkohol u jasno označenim sportskim zonama. Na primjer, sportski klubovi mogu zatražiti izuzeće za najviše deset događaja godišnje. Prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo u ragbiju u Francuskoj dobilo je iznimku i turnir je imao pivskog sponzora.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru AB InBev unatoč sponzorskom ugovoru nije mogao prodavati svoje pivo Budweiser izravno na stadionima te je morao štandove preseliti na manje vidljiva mjesta.Najnovije iz kategorije Pivo i sport
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće