Pivnica.net
Banner

Pivnice&pubovi

Slovak pub

P.N.   |   21.08.2008.     4364

Slovak pub
Gostionice karakteristične za određene sredine, koje su ujedno i svojevrsni nacionalni simboli, sve su češće unosan izvozni artikl. Ne računajući kineske i druge nacionalne restorane, kod kojih je ipak važniji jelovnik nego posebno uređenje, još davno s tim su počeli Irci, pa je pubova opremljenih po tipiziranom projektu mnoštvo po cijelom svijetu. Švejkova hospoda jedan je od projekata izvoznih čeških pivnica, a nešto slično uskoro će osvanuti i u Daruvaru. O izvozu sarajevske HS pivnice u Sloveniju već smo pisali, a zagrebačka gostioničarska pivovara Medvedgrad novinskim je oglasom ponudila franšizu za tipizirani lokal. Sada su tim putem krenuli i Slovaci, koji su osmislili nacionalnu pivnicu nazvanu Slovak Pub.
Bi li vam godilo popiti pivo u društvu Janošika, Ljudovita Štura ili kneza Pribine? Ništa nije nemoguće, pa ni to, čitamo ovih dana na Internetu. Dovoljno je doći u Bratislavu i potražiti Slovak Pub. Tako se naime zove sada već znamenita restauracija u središtu grada, koja se potrudila predstaviti velike ličnosti iz slovačke i slavenske povijesti. Interijer je također vrijedan svake pozornosti.
 
Na počasnom mjestu među poznatim likovima stoji Ljudevit Štur. Taj velikan i tvoran slovačkog književnog jezika doduše ne bi pohvalio engleski naziv lokala, ali ta prostorija se zove Preporodna izba. Gostionica je pravi labirint. Tu je desetak prostorija, od kojih je jedna uređena u čast Ćirila i Metoda, nije zaboravljen ni kutak za Pribinove vitezove, a dakako, tu je i Janošik. Na kraju, tu je nacionalni ponos – drvena kuća dovezena iz sjeverne Slovačke. Valjda sve tu izrađeno je od drveta. Daščani podovi uglačani su milijunima koraka, a stolovi i grubo tesane hrastove klupe doživjele su i bolja vremena. No, baš ta autentična atmosfera privlači strane turiste. I ne samo turisti – imaju jednu posebnost, koju bi možda mogli kopirati i drugi – česti gosti su studenti, jer oni za novu peticu u indeksu dobiju besplatan objed.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivnice&pubovi