Pivnica.net
Banner

Gastro

Slavonski salenjaci s pivom

P. N.   |   10.12.2023.     1853

Slavonski salenjaci s pivom

Svinjokolje su u punom jeku, naravno, tamo gdje nisu zabranjene, a uz ovaj tradicionalni sezonski posao kreće i sezona pečenja salenjaka, karakterističnog slavonskog kolača, koji se pravi sa svinjskim salom, a neizostavan je o zimskim blagdanima. Naravno, i tamo gdje nažalost ne može biti svinjokolje može biti salenjaka, jer sala ili masti se uvijek lako nađe. A lako se nađe i piva za ovaj recept za salenjake s pivom.

Recept za salenjake s pivom

Sastojci:

20 g kvasca
110 ml mlakog mlijeka
15 g šećera
350 ml svijetlog piva
2 jaja
980 g brašna
320 g mljevene svinjske masti
džem od marelica
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, promiješajte i ostavite oko 10-ak minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomiješajte kvasac, pivo, jaja i postupno dodajte brašno. Umijesite tijesto, pokrijte ga i ostavite da se diže oko 20 minuta.

Zatim ga podijelite na 4-5 dijelova, pa svaki posebno razvaljajte. Svaki dio tijesta premažite svinjskom mašću, pa stavljajte kore jednu na drugu. Pokrijte i ostavite oko 25-30 minuta. Nakon toga razvaljajte kore, pa svaku izrežite na duže pravokutnike. U svaki pravokutnik stavite pekmez od marelica, presavinite i poredajte u pleh posut brašnom. Pokrijte pleh i ostavite ih još 25-30 minuta. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta. Pospite ih šećerom u prahu.

Izvor: Skuhaj.hr

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Gastro