Slavne gostionice slavnih

  Velika češka pivska knjiga         Zdeněk Susa         19.08.2009.
Slavne gostionice slavnih
O pivu kao zajedničkom nazivniku češke kulture već smo govorili. Češki umjetnici imali su svoje omiljene gostionice, gdje su pored glavne namjene – konzumacije – rješavali i svoje stvaralačke probleme. Svojom prisutnošću dizali su ugled tih gostionica. Prođimo samo dijelom Novog Grada Praškoga od Trga svetog Václava do Karlova trga, odnosno od Konjskog do Stočnog trga i vidjet ćemo, kako je ovdje vrvjelo ne samo stokom, nego i glasovitim osobama!
U Spaljenoj ulici blizu Perštýna je gostionica Kod Brejška, poznata po tome, što je u njoj bila svadba moga djeda i bake. Brejškovi međutim to ne spominju u svojim referencama; ponosno ističu da je k njima dolazio Jaroslav Hašek. Ali to bi mogla reći svaka i najopskurnija krčmetina. Hašek je bio poznati vagabund i ostavio je svoje tragove u mnogim lokalima; njegov akcijski radijus sezao je od Brejška čak do Banzeta u Nuslama i do Kravina u Vinogradima. A svoju Stranku umjerenog napretka u granicama zakona osnovao je 1911. godine baš kod Kravina, a nikako kod Brejška. Kao izabrani vođa te stranke održao je tamo programski govor, nazvan O svetima s motrišta pučko-gospodarskog, predavanje o rehabilitaciji životinja, o podržavljenju domara, o obrazovanju policijskih žbira.
U Spaljenoj ulici, nasuprot Brejšku bila je restauracija U Ježiška (Kod malog Isusa). Te kuće više nema, srušena je zbog gradnje stanice podzemne željeznice na Narodnoj aleji. redoviti gost tu je bio Jan Neruda (1834.-1891.), stari mladić, koji je išao kod Ježiška na ručak i večeru; imao je trajno rezervirano mjesto za svojim stolom. provodio je tu cijele večeri, dolazio je, kažu, poslije osam i ostajao do jedan iza ponoći. Dvadeset godina mlađi Ignat Herman (1854.-1935.) koji se na očigled divio majstoru, zapisao je njegov večernji menu: Neruda je počeo gustom juhom, nakon koje je slijedila čašica šljivovice. Potom govedina s umakom i knedlima, pa valjušci sa suhim mesom kao desert. Na kraju bi mu konobar zapalio virdžiniju. Očigledno nezdrav način života, ali nad tim se u to vrijeme nitko nije zabrinjavao. Ježišku su dolazili i drugi književnici: Vitězslav Hálek (1835.-1874.), Jakub Arbes (1840.-1914.), Josef Václav Sládek (1845.-1912.), znao je navratiti i Bedřich Smetana (1824.-1884.) i veleštovani liječnik i pisac Josef Thomayer (1853.-1927.). Osim njih nije manjkalo ni umjetnika, koji su napokon ovdje utemeljili i svoje Društvo Manes, kojim je predsjedavao Mikolaš Aleš.
U nedalekoj restauraciji U Pinkasu zadržat ćemo se malo duže – to je naime najstarija plzenjska pivnica u Pragu. Nastala je još 1843. godine, samo nekoliko mjeseci nakon prvog pojavljivanja plzenjskog piva (rođenog, kako znamo, 5. listopada 1842.). Iza pokretanja ove pivnice stajala su dva čovjeka – kočijaš Salzman i krojač Pinkas. Martin Salzman bio je porijeklom iz Hradka kod Rokycana i sa svojim voznim parkom pokrivao je teretni prijevoz između Plznja i Praga. U Pragu bi obično prespavao kod Jakuba Pinkasa, izučenog krojača, koji je, pak bio blizak poslu s pivom, pošto je u miraz dobio gostionicu u Perlovoj ulici. Kasnije je preselio na Jungmannov trg. Priča se da mu je kočijaš jednom prilikom dovezao dva vjedra plzenjskog piva; tek tako kao kuriozitet, jer to tada bila potpuna novost, koju je nedugo prije toga po prvi put skuhao pivar Groll. Jakub Pinkas postigao je s tim pivom veliki uspjeh, pa je s kočijašem Salzmanom sklopio posao. Više neće točiti nijedno drugo pivo osim plzenjskoga, a Martin Salzman će se brinuti da ga redovito dovozi. Navodno se pivnica u početku zvala U Švingulanta, ali su to gosti teško izgovarali, pa su je prekrstili prema imenu gostioničara. Tako se zove i danas – U Pinkasu1.
Pivnica U Pinkasu od početka je svojim neuobičajeno kvalitetnim pivom privlačila poznatu klijentelu. Išao je tamo narodni preporoditelj Josef Jungmann (1773.-1847.). Nakon njega i František Palacky (1798.-1876.), koji je tu navodno nad svojim omiljenim svinjskim pečenjem s kožicom (opet primjer nezdravog života) i nad plzenjskim pivom snatrio o smislu češke povijesti. Isto to radio je – valjda ne samo iz obiteljske tradicije – njegov zet František Ladislav Rieger (1818.-1903.). Iz kasnijeg razdoblja među štamgaste ove pivnice spadaju pisac František Langer (1888.-1965.), glumci Zdeněk Štěpánek (1896.-1968.), Ladislav Pešek (1906.-1986.) i napokon Voskovec (1905.-1981.) i Werich (1905.-1980.). U Pinkasu su bili poznati po tome što pivo nisu kvarili prljavim cijevima, naime, uopće ih nisu imali, nego su konobari po pivo išli po stepenicama u podrum. Još se toga sjećam; tek kod posljednjeg preuređenja uvedene su pipe u cijeli prostor pivnice.
Josef Jungmann, kad je otkrio plzenjsko u Pinkasu, htio je i nakon smrti sjediti samu tu i nigdje drugdje. Gostioničar se toj njegovoj posljednjoj želji usprotivio: „Zauzimat će mjesto, a ništa neće konzumirati,“ protestirao je. Na kraju je pronađen kompromis, pa je Jungmannov spomenik postavljen u neposrednoj blizini Pinkasa, na Jungmannovom trgu. Jungmann nikad nije volio piti pivo stojećke – stoga, kako ste zacijelo i sami primijetili, ovaj preporoditelj i na spomeniku spokojno sjedi. Jungmannovim primjerom naumili su se povesti František Palacký a za njim i Rieger – zamisli su da će nakon smrti zasjesti pored Jungmanna u susjedstvu svoje omiljene pivnice do koje se iz njihova doma u ulici Palackoga moglo dobaciti kamenom. Ali, gradsko je vijeće odlučilo drugačije; proglasilo se je da Jungmannov trg zaposjeo Jungmann (doslovno!). Palacký je tako završio čak na Trgu Palackoga, kod Mosta Palackoga – bliže, navodno, nije bilo mjesta. Dobro da su ga barem postavili u sjedeći položaj! Ali su ga zato okrenuli tako kao da gleda preko vode prema smichovskoj pivovari – njega, obožavatelja pinkasovog plzenjskog piva! S Riegerom je pak došlo do potpunog nesporazuma. Šutnuli ga – jednako kao i Palackoga – daleko od omiljene gostionice, čak u Riegerov voćnjak, nisu mu dopustili ni da sjedi, nego su ga prisilili stajati (!), u pozi političara koji drži govor. Dostojanstvena nadmoć njegova lika, pak odaje, gdje bi umjesto toga radije sjedio.
Već sam govorio o nezdravom životnom režimu nekih pivopija. Unatoč tome, mnogi su doživljavali duboku starost. Mogli bismo to smatrati dokazom općeg blagotvornog utjecaja piva na zdravlje. Među pojedinim pivnicama postoje, međutim, značajne razlike u prosječnom životnom vijeku njihovih štamgasta. Usporedimo samo dvije gostionice, koje međusobno nisu previše udaljene – U Ježiška i U Pinkasu. Stalni gosti U Ježiška – Neruda 57 godina, Hálek 39, Arbes 74, Sládek 67, Smetana 60, Thomayer 74 godine. Redovni gosti U Pinkasu – Jungmann 74, Palacky 78, Rieger 85, Labger 77, Štěpánek 72, Pešek 80, Voskovec 76, Werich 75. Već na prvi pogled vidljiva je tendencija ka dugovječnosti pinkasovih štamgasta – prosjek 77,1 godina, odnosno za 15,3 godina više nego kod Ježiška! Onda nije čudno da su projektanti praškoga metroa također respektirali tu činjenicu i dali srušiti pivnicu U Ježiška, a U Pinkasu poštedjeli.
Blagotvorni utjecaj pravilnih posjeta pivnici U Pinkasu vjerojatno je određen ovdašnjom kvalitetom dobro njegovanog plzenjskog piva. Čudim se da plzenjski pivari još nisu u reklami iskoristili dugovječnost svojih konzumenata! Dobro bi se uklopio na primjer i Miroslav Horniček, koji je doživio 85 godina (1918.-2003.). Bio je porijeklom iz Plznja a smatrao je da nijedno drugo pivo osim plzenjskog nije dostojno toga imena. Jednom je za vrijeme kazališne probe otišao po pivo, a kad se vratio, razočarano je rekao: Nisu imali pivo, pa sam uzeo Budvar.
Uz sav dužni respekt prema Horničeku – glumcu i filozofu – moram primijetiti da je njegov stav nekorektan, jednostran i neistinit. I Budvar je također pivo, izjavljujem Horničeku usprkos! Osim toga, plzenjsko pivo samo po sebi nipošto ne jamči dugovječnost, ta je problematika ipak složenija. Minucioznim istraživanjem sam naime, ustanovio da se i Kod Ježiška točilo plzenjsko. Kako je spomenuta pivnica srušena i više nije moguće provesti usporedne studije, čini se da će razlog različitog životnog vijeka štamgasta dviju pivnica zauvijek ostati tajna.
1Kočijaš Salzman ostao je vjeran svome zanatu još deset godina, sve do 1853. godine, kada su mu kola prešla preko noge. Ostao je na tu nogu hrom, pa je morao pronaći drugo zanimanje. Po uzoru na prijatelja Pinkasa također je otvorio gostionicu, ali u Plznju, slavnu pivnicu U Salzmanu, koja se doduše dva puta selila, dok nije dobila današnju lokaciju, ali uvijek je bila ukrašena konjskom opremom, kao spomen na gazdin izvorni zanat.
 
Preveo Mato Pejić
 

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Velika češka pivska knjiga
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće