NJEMAČKO PIVARSTVO U DUBOKOJ KRIZI

Skupoća zatvara pivovare

  Njemačka         P. N.         17.02.2023.
Skupoća zatvara pivovare

Krizi koja drma svijetom ne odolijevaju ni najveći ni najjači. Već neko vrijeme njemački pivari zvone na uzbunu, upozoravajući da je pivo prejeftino u odnosu na troškove proizvodnje i da je njegovo poskupljenje neminovno. Val poskupljenja je već krenuo, a krenulo je i gašenje ili spajanje pivovara.

Cijenu svojim proizvodima povećat će većina od 1.500 njemačkih pivovara a pivoppije mogu računati na poskupljenje između šest i devet posto, piše Deutsche Welle. Prema podacima Njemačkog udruženja pivara, ova branša pati od ogromnog pritiska troškova uslijed godina korona-krize. Tako su samo troškovi proizvodnje slada i ugljične kiseline porasli za 90 posto.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, njemačke pivovare su prošle godine prodale oko 8,8 milijardi litara piva. To odgovara porastu od 2,7 posto u odnosu na kriznu 2021. godinu, ali bit je da je domaća prodaja piva 's minusom od pet posto i dalje znatno ispod razine iz razdoblja prije krize', sažima generalni direktor Njemačkog udruženje pivovara, Holger Eichele, prenosi Tportal.

Više od 40 pivovara nestalo je s tržišta zbog gubitaka nastalih usljed pandemije. 'I bojimo se da će se taj broj povećati', kaže Eichele. 'Posebno su mala i srednja poduzeća izložena riziku od visokih troškova koji su nastali ne samo zbog korona-krize, već i sada zbog energetske krize.'

U Njemačkoj još uvijek postoji oko 1.500 pivovara, ali s obzirom na snažni porast troškova, pred njima je izuzetno teška poslovna godina. 'U posljednjih godinu dana poskupio je posebno pivski slad, 90 posto. Nova staklena ambalaža, odnosno povratne boce, skuplje su 70 posto. Ugljična kiselina je poskupjela 90 posto, čepovi 120 posto, etikete 30 posto', nabraja Eichele. Kao rezultat ove lavine troškova, privatna pivovara Veltins, na primjer, povećala je cijene svojih proizvoda za šest posto.

I to usprkos činjenici što je oko 3,4 milijuna hektolitara Veltinsovog piva isteklo iz pivskih boca i bačava. To odgovara povećanju od 8,4 posto. Što se tiče prodaje, Veltins je s 419 milijuna eura zabilježio rast od 15,4 posto. No, to pak ne mijenja 'izuzetno povećane troškove koje moramo snositi', naglašava glasnogovornik ove pivovare Ulrich Biene, navodeći nekoliko primjera. 'Prije krize, tona pivskog slada koštala je oko 300 eura, a sada je njegova cijena preko 700 eura.'

S obzirom na to da se kalkulira s očekivanim količinama proizvodnje, naglašava Biene, mogla se postići određena stabilnost cijena kroz odgovarajuće ugovore o opskrbi. Međutim, na tržištu su, dodaje on, 'cijene ponekad bile i veće od 1.000 eura po toni'.

I pivske gajbe su skuplje za 40 posto. Umjesto oko pet eura, pivovare sada za njih plaćaju i do osam eura. Poskupjele su i pivske bačve, čak za 60 posto. A cijena hmelja, nužnog za proizvodnju piva, veća je za preko 35 posto. S povećanjem od čak 120 posto cijena čepova za boce je eksplodirala.

Ne treba zaboraviti ni troškove za električnu energiju i plin važne u procesu proizvodnje. Udruženje njemačkih pivara procjenjuje da povećanje cijena energenata iznosi nevjerojatnih 750 posto. 'Mi sada imamo probleme s kojima se do sada nismo suočavali', kaže glasnogovornik Veltinsa Ulrich Biene. Pored naglog rasta cijena sirovina i poluproizvoda, inflacija predstavlja još jedan faktor koji podiže troškove. Za dugo etabliranu privatnu pivovaru Fiege u Bochumu, čija se godišnja proizvodnja kreće do 130.000 hektolitara, ne postoji alternativa povećanju cijena njezinih proizvoda. Za suvlasnicu Carlu Fiege je 'nažalost, proporcionalan prijenos očite eksplozije troškova na potrošače neizbježan kako bi se moglo reagirati na trenutnu situaciju na tržištu.'

U tom kontekstu, potrošače može iritirati to što velike trgovačke grupe brendirana piva nude po izuzetno povoljnim cijenama. Prema podacima njemačkog Društva za istraživanje konzuma(GfK), gajba od 20 boca piva od pola litre u posebnoj ponudi je prošlog studenoga stajala u prosjeku oko 9,90 eura, dok je njezina normalna cijena iznosila oko 13,40 eura, piše DW.

Ljubitelji bavarskog piva vjerojatno će se u budućnosti morati prilagoditi višim cijenama piva u pubovima. Financijski gubici koje su bavarske pivovare pretrpjele tijekom pandemije korone bili su preveliki. A zbog rata u Ukrajini, troškovi tvrtki su eksplodirali povrh toga. To je dao do znanja Georg Schneider, predsjednik Bavarske udruge pivara, piše internetski portal münchenskog dnevnika Münchner Merkur.

Kako su se bavarske tvrtke do sada nosile s ovim krizama? "Bolje nego što se očekivalo", kaže predsjednik - također zahvaljujući potpori vlade. Općenito, čini se da se industrija polako oporavlja: dok je bavarska pivarska industrija ponovno zabilježila blagi rast 2021., nastavila je rasti 2022. Ukupna prodaja bavarskog piva porasla je za 2,6 posto – najbolji rezultat od 1997. godine. S proizvodnjom piva od 25,25 milijuna hektolitara, Bavarska je na 14. mjestu međunarodne ljestvice – ispred susjedne Francuske i Nizozemske.

Po riječima generalnog direktora njemačkog Udruženja pivara, 'preko leđa pivara se vodi razarajući rat cijenama. Pivo se dijelom prodaje po damping cijenama. Mi se tome protivimo, ali nažalost nemamo utjecaja na ponašanje trgovačkih koncerna.' Privatna pivovara Fiege, na primjer, uvijek je odbijala zahtjeve trgovačkih grupacija za sudjelovanjem u ovakvim akcijskim kampanjama, jer ne želi dozvoliti da se njezini proizvodi prodaju ispod cijene, a time i ispod vrijednosti.

Većini pivovara, kako same naglašavaju, ne preostaje ništa drugo osim podizanja cijene piva. Jedna od njih je pivovarska grupa Bitburger, kojoj pripadaju brendovi König Pilsener, Licher i Köstritzer. Ostale veće i srednje pivovare također su najavile poskupljenja između šest i devet posto.

Foto Mato Pejić

Za one koji žele znati više:

Njemačke brige unatoč plusu

Tagovi

Pivo   pivovara   cijene   zatvaranje   Njemačka   kriza   inflacija  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće