Skuhan pivski monstrum s 40 posto alkohola

  Europa         P.N.         09.02.2010.
Skuhan pivski monstrum s 40 posto alkohola
Kao da je bilo jučer kada smo se iščuđavali nad novim svjetskim rekordom u količini alkohola u pivu i pitali se kakvog smisla ima pivo s 32 posto alkohola, koliko ima Tactical Nuclear Penguin iz škotske pivovare Brew Dog, a to je već nadmašeno. Njemačka mini pivovara Schorschbrau, koja je prije toga bila svjetski rekorder s 31 posto alkohola, vratila je titulu u svoje dvorište. Nijemci su skuhali pivskog monstruma s 40 posto alkohola, dakle onoliko koliko imaju pića poput viskija, konjaka i rakije.
Pivo nazvano Schorschbock puni se u keramičke boce od 0,33 litre, a svaku osobno potpisuje i označava brojem majstor pivar. Svaka boca je ručno zapečaćena voskom i upakirana u drvenu kutiju s prozirnom prednjom stranom. Cijena? Prava sitnica – 130 dolara za bocu.
„Premda se Nijemci često osjećaju sputanima svojim Zakonom o čistoći (Reinheitsgebot) to nipošto ne znači da se ne mogu uključiti u pokret ekstremnih piva. Jedna njemačka pivovara radi to na uistinu bombastičan način,“ piše na svom blogu američki pivski istraživa Lonie Best. Doduše, ekstremno pivo nije baš lako definirati, jer mnoge pivovare imaju svoje adute među pivima koja su sve samo ne obična, a mnoga od njih s vremenom su postala „mainstream“. Imperial ili Double IPA (India Pale Ale) svojedobno je smatrano ekstremnim pivom zbog svojih nebeskih IBU vrijednosti (IBU je International Bitterness Units Scale, prema kojoj se označava gorčina koju pivu daje hmelj), no danas je to posve uobičlajeno, regularno pivo, koje u svom asortimanu imaju mnoge pivovare opredijeljene na kuhanje jačih piva.
Pivovara Schorschbrau kuha uglavnom specijale
Danas, kada govorimo o ekstremnom pivu prvenstveno mislimo na visok sadržaj alkohola. U eksperimentima s kvascima tolerantnim na alkohol i višestrukom ponavljanju fermentacije istaknula se pivovara Boston Beer company, skuhavši pivo Samuel Adams Utopias. Ovo je pivo svoju titulu najjačeg piva na svijetu osvojila s 27 posto alkohola. No rekord je ubrzo oboren i to uz primjenu metode potpuno različite od one koju koriste u Bostonu, i mnogo starije. Zovu je ledena destilacija. Postupak je usavršen u pivovaru Kulmbach, koja također ima jajne rezultate u proizvodnji ekstremnih piva, a okosnica njihovih specijala je pivo po imenu Eisbock. Postupak se sastoji u zamrzavanju već fermentiranog piva. Voda, koja se ledi na temperaturi višoj od alkohola, zaledit će se prva i onda izdvojiti. koncentrirana tekućina koja ostane ima daleko veći postotak alkohola i kudikamo bogatiju aromu. Za proizvodnju tradicionalnog tipa piva Eisbock koristi se metoda ledene destilacije bock piva, pri čemu se sadržaj alkohola povećava s početnih devet na čak 13 posto.
Pri kraju 2009. godine škotska pivovara Brew Dog pronašla je način da proizvede najjače pivo na svijetu. Nazvali su ga Tactical Nuclear Penguin (TNP), a kolokvijalno su ga nazvali über-imperial stout s dvostrukim dozrijevanjem u bačvi. Ima impresivnih 32 posto alkohola, čak pet posto više nego Samel Adams Utopias. Proizvedeno je u ograničenoj količini, a boca od 0,33 litre stoji 56 dolara.
Ali prije nego što je Brew Dog predstavio svoga pingvina, njemačka pivovara Schorschbrau već je nadmašila Samuel Adams Utopias s pivom Schorschbock, pivom tipa Eisbock, koje je imalo 31 posto alkohola. Sada su ljestvicu digli veoma visoko, odvodeći pivo na teren viskija. Zorno je to na portalu Beer Advocate pokazao korisnik s nickom kappldav123, postajući fotografiju flambiranja ovog piva.
 


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće