PROJEKT GASTRONAUTA I DARUVARSKE TURISTIČKE ZAJEDNICE

Šesti element jača imunitet

  Pivovara Daruvar         Mato Pejić         02.02.2023.
Šesti element jača imunitet

Osam daruvarskih ugostiteljskih objekata uključilo se u projekt obogaćivanja ponude slaganjem jela koja će biti posebna i skuhana s namirnicama koje jačaju imunitet, te se slagati s pivom iz linije Peti element Pivovare Daruvar. Ili s vinom daruvarskog kraja. Ili – u slučaju slastičarne Zdravljak koja ne poslužuje alkoholna pića – s drugim proizvodima lokalnih farmera. Projekt je nazvan – Šesti elementi.

„Oduševila nas je podrška koju smo dobili od daruvarskih ugostitelja, kao i interes za radionice i prezentacije koje smo organizirali, tako da je ovaj projekt polučio niz zanimljivih jela, koja će se naći u ponudi daruvarskih lokala a uz njih će biti preporučeno odgovarajuće pivo ili vino daruvarskih proizvođača pića,“ rekla je direktorica turističke zajednice Daruvar – Papuk Ivana Plažanin Vuković na početku press konferencije na kojom je predstavljen projekt Šesti elementi, što ga je daruvarska turistička zajednice pokrenula u suradnji s Karin  Mimicom i njezinom tvrtkom Abisal iz Rijeke u okviru koje djeluje poznati klub Gastronaut.

Projekt je krenuo 2022. godine nizom veoma uspjelih radionica i edukacija u koje se uključilo četrdesetak zainteresiranih sudionika.

„Ja sam se prvi put srela s potencijalom Daruvara kao turističke i gastronomske destinacije na Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera i odmah sam zaključila da je on iznimno velik, počevši od najstarijeg i najvećeg stabla ginka bilobe nadalje“ rekla je Karin Mimica. „Imate ovdje velik broj tema i imate sjajnu atmosferu, jer nigdje nisam doživjela ovakav odaziv ugostitelja na neki projekt koji je pokrenula lokalna turistička zajednica. Ovaj projekt nazvala sam Šesti element zato što uključujemo u njega liniju piva Peti element daruvarske pivovare, pa želimo naglasiti da vrijedni ljudi iz ugostiteljskih firmi predstavljaju novi, šesti element.“

U projekt se uključilo osam ugostitelja, koji u ponudu svojih lokala uvrštavaju jela s namirnicama koje jačaju imunitet i jela sparena lokalnim pivom i vinom.

„Odlučili smo se za priču o jačanju imuniteta. Moram priznati da je ovo prvi put na razini destinacije da su svi ugostiteljski objekti ciljano involviraju namirnice koje jačaju imunitet, što je posebno važno sada, jer je zima.“

Druga tema projekta je sparivanje hrane i pića, naročito piva, te specijalno onog iz linije Peti element. U tome su puno pomogli Krešo Marić, majstor pivar Pivovare Daruvar i Miran Husak, autor projekta Beerlist – naše pivske i druge priče, koji je već etabliran, prepoznat, pa i nagrađen, kao izniman turistički proizvod. „Puno se ugostitelja bavi sljubljivanje jela i vina, u mom kraju, Primorju i Istri sve češće se slažu maslinova ulja i jela, a sparivanje jela s pivom posve je nova kategorija. Time se još nitko nije sustavno bavio, a vi ovdje imate cijelu paletu izvrsnih piva koja se mogu sjajno sparivati s jelom. Tu nam je puno pomogao gospodin Krešo Marić, majstor pivar iz Pivovare Daruvar, kao i Goran Gazdek s portala Pivnica.net, koji nam je prenio svoja iskustva iz cijele regije,“ rekla je K. Mimica.

Ugostiteljski objekti koji su se uključili u projekt Šesti elementi su kavana Queen, restoran Terasa Daruvarskih toplica, Little Italy pub, koji se umjesto za pivo odlučio za vino – Cabernet sauvignon iz vinarije Horvat, restoran Srce, pizzeria Kapelica, slastičarna-zdravlja Orijent, koja umjesto alkoholnih pića svoj glasoviti „Farukov“ burek sparuje s jogurtom domaćih dobavljača, Taverna hotela Termal i Most Wanted burger. Svojim proizvodima u priču su neizravno uključeni i proizvođači hrane s daruvarskog područja, naročito Pčelarstvo Daruvar i Ribnjačarstvo Končanica.

„Jela koja jačaju imunitet prikladna su upravo za Daruvar koji je poznat po zdravstvenom turizmu, odnosno kao lječilišni grad. Tu smo našli zajednički jezik da kroz ugostiteljsku ponudu doprinesemo jačanju imuniteta naših gostiju. Drugom temom, Daruvarski parovi, htjeli smo povezati jela s pivima koja se proizvode u daruvarskom kraju pa smo s jelima uparili piva Pivovare Daruvar iz linije Peti element, ali i vina s daruvarskog područja s određenim jelima,“ rekla je Ivana Plažanin Vuković.

 „Nama je gastronomija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan od ključnih proizvoda i zapravo je sastavnica svih drugih elemenata. Mi smo već s projektom Beerlist vidjeli kako se lokalni proizvodi mogu sjajno uključili u priču koja je već priznata na razini cijele Hrvatske. Tako da je ovaj projekt nadogradnja, ovaj projekt čini razliku na tržištu i siguran sam da ćemo svi profitirati, a najviše naši gosti,“ rekao je direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak. 

„Od kad sam ja u pivovari uvijek sam nastojao promovirati princip da mi u lokalu moramo živjeti zajedno, da svi koji nešto stvaraju u našem gradu budu udruženi u nekoj priči, jer jedino to možemo ponuditi,“ rekao je Krešo Marić, majstor pivar Pivovare Daruvar.

Daruvarski parovi i Jačanje imuniteta prve su dvije priče, ali daleko su od posljednjih. Projekt Šesti elementi ima potencijala da se dalje razvija. Evo baš jučer imali smo radionicu s nutricionisticom Dijanom Gluhak na kojoj smo vidjeli da se projekt može razvijati i prema gastronomskim pričama za sportaše i za one koji ovdje dolaze na oporavak, kao i na mnoge druge, a svakako biti dopuna postojećoj ponuditi i privući u Daruvar nove goste.“ zaključuje Karin Mimica.Najnovije iz kategorije Pivovara Daruvar
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće