Sanitarno stanje u 1963.

  Povijest piva         P. N.         07.11.2022.
Sanitarno stanje u 1963.

Požutjele stranice pohabanih brošura znaju skrivati iznimno zanimljivo štivo. Tako, recimo, u zborniku radova s Prvog simpozija industrije piva Jugoslavije, koji je održan 1963. godine, nalazimo referat o sanitarnom i tehnološkom stanju pivara i piva u Jugoslaviji, iz kojeg prenosimo dio koji se odnosi na pivovare. Pročitajte, nećete požaliti.

SANITARNO I TEHNOLOŠKO STANJE PIVOVARA I PIVA U JUGOSLAVIJI

po materijalima anketa iz 1957. do 1962. godine

U Jugoslaviji ima 29 pivovara: 15 u Srbiji, 5 u Hrvatskoj, po 3 u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, 2 u Makedoniji i 1 u Crnoj Gori. Prva pivovara podignuta je u Pančevu prije 210 godina (1722.), a najnovije datiraju iz 1931. i 1934. (Nikšić i Laško), što znači da od oslobođenja nije podignuta nijedna nova i moderna pivovara, mada je proizvodnja piva u tom periodu gotovo u svim pivovarama udvostručena ili čak utrostručena. U godini 1957. anketirane su 23 pivovare, a u 1962. njih 15. Postupak je bio isti, tako da su bile moguće usporedbe, što je garantiralo bolju evaluaciju stanja.

 1. Lokacija pivovara je stara i u većini slučajeva više nije odgovarajuća. Međutim, pristupačnost i prometna povezanost zadovoljavaju, a nema ni nekih težih smetnji i inkompatibilnosti s okolicom.
 2. U građevinskom pogledu pivovare su zastarjele, zgrade su dotrajale, a mnogobrojne dogradnje, adaptacije i proširivanja nisu dale željene rezultate, jer su izvođene bez sistema i plana; nakon svih intervencija ostajala su uska grla.
 3. Dvorišta su najčešće nedovoljno prostrana, prenatrpana ambalažom i rashodovanim i nepotrebnim predmetima; nisu sva popločana niti dovoljno ozelenjena. Prašina i blato otežavaju održavanje čistoće pogona i omogućavaju zagađenja.
 4. Radne prostorije se dosta održavaju, dok su određeni odjeli u većini pivovara primjeri uzorne čistoće i urednosti, što je dokaz da se i u postojećim uvjetima može mnogo postići i da se mogu zadovoljiti osnovni zahtjevi higijene. U održavanju čistoće odjela, uređaja, strojeva i aparata učinjen je značajan napredak, tako da su u tom pogledu uočeni tek neznatni propusti.
 5. Gotovo sve pivovare nabavile su automatske aparate za pranje, punjenje, zatvaranje i etiketiranje boca s pivom. Na taj je način otklonjen najveći i najčešći izvor zagađivanja piva u pivovarama. Ukazivanje sanitarnih organa na taj izvor zagađivanja piva i njihovi zahtjevi značajno su pridonijeli da se ovi strojevi nabave i osiguraju potrebne investicije za to opremanje.
 6. Sanitarni blok: tuševi, umivaonici, klozeti, garderobe, đubrišta itd. u svim pivovarama (14 od 19 pregledanih) ostao je nedirnut, ne od 1957. nego još od osnivanja pivovara; za ovu vrstu objekta nije se ništa odvajalo u realiziranim investicijama. Ovako pogrešno shvaćanje i nerazumijevanje se gorko osvećuje kvaliteti, a naročito higijenskoj ispravnosti svih proizvoda u pivovarama. Bez urednog sanitarnog čvora i njegovog higijenskog održavanja nema osiguranja proizvoda od raznih zagađivanja.
 7. Zdravstveni nadzor osoblja u pivovarama je zadovoljavajući i kontrola se obavlja dosta uredno. Zaštitna i radna odjeća radnika više nije problem – ima je dovoljno i dosta dobro se održava. Osobna higijena radnika je bolja, ali još uvijek ne zadovoljava: u 1957. godini bilo je 25 % brisova ruku neispravno a u 1962. godini 27 %, što je sigurno posljedice neriješenog pitanja sanitarnog bloka u pogonima i higijenskih navika. U malom broju pivovara rade tuševi, postoji topla voda i dovoljan broj pristupačnih umivaonika, sapuna i ubrusa za pranje ruku.
 8. Skladišta kako za ambalažu sirovine tako i za gotove proizvode još uvijek prostorno ne odgovaraju ali se čistije održavaju i urednija su. Ambalaže ima dovoljno i njezino poboljšavanje je primjetno.
 9. Kanalizacija postoji u gotovo svim pivovarama, dobro se održava, zatvorena je i vezana na gradsku kanalizaciju ukoliko ova postoji. Ispuštanje otpadnih tekućih materijala nije svuda riješeno na higijenski način. Đubrišta su bolno i neriješeno pitanje za većinu pivovara – neograđena su, razbacana po dvorištu i neuredno se prazne.
 10. Štetočine: glodavaca i kukaca ima u svim pivovarama, manje ili više. Vrše se povremene deratizacije koje više zaplaše i za kratko vrijeme smire glodavce nego što ih unište; njihovo djelovanje je kratkotrajno. Obori su odstranjeni iz većine pivovara.
 11. Pogonski laboratoriji postoje samo u manjem broju većih pivovara, dok izvjestan broj pivovara vodu i svoje proizvode kontrolira kod zavoda za zdravstvenu zaštitu, a manji broj uopće ne provodi kontrole, ili to čini veoma rijetko. Laboratoriji se obično ograničavaju i osposobljavaju za obavljanje pregleda onih elemenata koji su direktno i tijesno vezani za proizvodnju piva. Mali broj laboratorija obavlja bakteriološka ispitivanja vode i piva.

Tekst je dio opširnijeg referata podnesenog na Prvom simpoziju industrije piva Jugoslavije održanog u Aranđelovcu od 13. do 15. ožujka 1963. godine. Referat pod naslovom Sanitarno i tehnološko stanje pivovara i piva u Jugoslaviji po materijalima anketa iz 1957. do 1962. godine podnio je savezni tržišni inspektor dr. Milan Mitrović.Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće