Pivnica.net
Banner

Povijest piva

Sanitarno stanje u 1963.

P. N.   |   07.11.2022.     1177

Sanitarno stanje u 1963.

Požutjele stranice pohabanih brošura znaju skrivati iznimno zanimljivo štivo. Tako, recimo, u zborniku radova s Prvog simpozija industrije piva Jugoslavije, koji je održan 1963. godine, nalazimo referat o sanitarnom i tehnološkom stanju pivara i piva u Jugoslaviji, iz kojeg prenosimo dio koji se odnosi na pivovare. Pročitajte, nećete požaliti.

SANITARNO I TEHNOLOŠKO STANJE PIVOVARA I PIVA U JUGOSLAVIJI

po materijalima anketa iz 1957. do 1962. godine

U Jugoslaviji ima 29 pivovara: 15 u Srbiji, 5 u Hrvatskoj, po 3 u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, 2 u Makedoniji i 1 u Crnoj Gori. Prva pivovara podignuta je u Pančevu prije 210 godina (1722.), a najnovije datiraju iz 1931. i 1934. (Nikšić i Laško), što znači da od oslobođenja nije podignuta nijedna nova i moderna pivovara, mada je proizvodnja piva u tom periodu gotovo u svim pivovarama udvostručena ili čak utrostručena. U godini 1957. anketirane su 23 pivovare, a u 1962. njih 15. Postupak je bio isti, tako da su bile moguće usporedbe, što je garantiralo bolju evaluaciju stanja.

 1. Lokacija pivovara je stara i u većini slučajeva više nije odgovarajuća. Međutim, pristupačnost i prometna povezanost zadovoljavaju, a nema ni nekih težih smetnji i inkompatibilnosti s okolicom.
 2. U građevinskom pogledu pivovare su zastarjele, zgrade su dotrajale, a mnogobrojne dogradnje, adaptacije i proširivanja nisu dale željene rezultate, jer su izvođene bez sistema i plana; nakon svih intervencija ostajala su uska grla.
 3. Dvorišta su najčešće nedovoljno prostrana, prenatrpana ambalažom i rashodovanim i nepotrebnim predmetima; nisu sva popločana niti dovoljno ozelenjena. Prašina i blato otežavaju održavanje čistoće pogona i omogućavaju zagađenja.
 4. Radne prostorije se dosta održavaju, dok su određeni odjeli u većini pivovara primjeri uzorne čistoće i urednosti, što je dokaz da se i u postojećim uvjetima može mnogo postići i da se mogu zadovoljiti osnovni zahtjevi higijene. U održavanju čistoće odjela, uređaja, strojeva i aparata učinjen je značajan napredak, tako da su u tom pogledu uočeni tek neznatni propusti.
 5. Gotovo sve pivovare nabavile su automatske aparate za pranje, punjenje, zatvaranje i etiketiranje boca s pivom. Na taj je način otklonjen najveći i najčešći izvor zagađivanja piva u pivovarama. Ukazivanje sanitarnih organa na taj izvor zagađivanja piva i njihovi zahtjevi značajno su pridonijeli da se ovi strojevi nabave i osiguraju potrebne investicije za to opremanje.
 6. Sanitarni blok: tuševi, umivaonici, klozeti, garderobe, đubrišta itd. u svim pivovarama (14 od 19 pregledanih) ostao je nedirnut, ne od 1957. nego još od osnivanja pivovara; za ovu vrstu objekta nije se ništa odvajalo u realiziranim investicijama. Ovako pogrešno shvaćanje i nerazumijevanje se gorko osvećuje kvaliteti, a naročito higijenskoj ispravnosti svih proizvoda u pivovarama. Bez urednog sanitarnog čvora i njegovog higijenskog održavanja nema osiguranja proizvoda od raznih zagađivanja.
 7. Zdravstveni nadzor osoblja u pivovarama je zadovoljavajući i kontrola se obavlja dosta uredno. Zaštitna i radna odjeća radnika više nije problem – ima je dovoljno i dosta dobro se održava. Osobna higijena radnika je bolja, ali još uvijek ne zadovoljava: u 1957. godini bilo je 25 % brisova ruku neispravno a u 1962. godini 27 %, što je sigurno posljedice neriješenog pitanja sanitarnog bloka u pogonima i higijenskih navika. U malom broju pivovara rade tuševi, postoji topla voda i dovoljan broj pristupačnih umivaonika, sapuna i ubrusa za pranje ruku.
 8. Skladišta kako za ambalažu sirovine tako i za gotove proizvode još uvijek prostorno ne odgovaraju ali se čistije održavaju i urednija su. Ambalaže ima dovoljno i njezino poboljšavanje je primjetno.
 9. Kanalizacija postoji u gotovo svim pivovarama, dobro se održava, zatvorena je i vezana na gradsku kanalizaciju ukoliko ova postoji. Ispuštanje otpadnih tekućih materijala nije svuda riješeno na higijenski način. Đubrišta su bolno i neriješeno pitanje za većinu pivovara – neograđena su, razbacana po dvorištu i neuredno se prazne.
 10. Štetočine: glodavaca i kukaca ima u svim pivovarama, manje ili više. Vrše se povremene deratizacije koje više zaplaše i za kratko vrijeme smire glodavce nego što ih unište; njihovo djelovanje je kratkotrajno. Obori su odstranjeni iz većine pivovara.
 11. Pogonski laboratoriji postoje samo u manjem broju većih pivovara, dok izvjestan broj pivovara vodu i svoje proizvode kontrolira kod zavoda za zdravstvenu zaštitu, a manji broj uopće ne provodi kontrole, ili to čini veoma rijetko. Laboratoriji se obično ograničavaju i osposobljavaju za obavljanje pregleda onih elemenata koji su direktno i tijesno vezani za proizvodnju piva. Mali broj laboratorija obavlja bakteriološka ispitivanja vode i piva.

Tekst je dio opširnijeg referata podnesenog na Prvom simpoziju industrije piva Jugoslavije održanog u Aranđelovcu od 13. do 15. ožujka 1963. godine. Referat pod naslovom Sanitarno i tehnološko stanje pivovara i piva u Jugoslaviji po materijalima anketa iz 1957. do 1962. godine podnio je savezni tržišni inspektor dr. Milan Mitrović.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Povijest piva