PAD POTROŠNJE PIVA

Samo 128 litara po žednim češkim ustima

  Češka         P. N.         16.06.2024.
Samo 128 litara po žednim češkim ustima

Prošle je godine potrošnja piva u Češkoj iznosila 256 piva odnosno 128 litara per capita godišnje, što je najniža potrošnja piva u toj zemlji rekorderki još od 1963. godine. Rekord od 163,5 litara (327 politrenih piva) po glavi stanovnika, koji datira iz 2005. godine čini se malo vjerojatnim da će se ponovno izjednačiti. To je još uvijek tridesetak litara više od prvih pratitelja, ali trend je evidentno strmoglavljujući.

„Iako i dalje najveća u svijetu, potrošnja piva u Češkoj je značajno pala, a stručnjaci predviđaju da će se taj trend nastaviti,“ piše portal Prague Morning. Tomáš Slunečko, izvršni direktor Češke udruge pivovara i sladara, objasnio je: „Dugogodišnji trend pada prodaje piva nastavio se prošle godine. Trend je jasan i potrošnja je u padu.”

Pad je pripisao pogoršanju gospodarske situacije, koja utječe na navike potrošnje. Osim toga, sve veće cijene točenog piva tjeraju ljude da piju kod kuće, gdje je pivo jeftinije.

“Udio piva prodanog u pivnicama i restoranima pao je na 30 posto, najmanje ako se izuzmu pandemijske godine. Potrošači sve više piju kod kuće, na svojim terasama ili dvorištima”, potvrdio je Slunečko.

Prije petnaestak godina više od polovice češkog piva konzumiralo se u u8gostiteljskim objektima. Ukupna proizvodnja piva također je prošle godine pala, jedva da se zadržala iznad 20 milijuna hektolitara, što je pad od 2,7 posto na godišnjoj razini. Od toga je 15,2 milijuna hektolitara potrošeno u zemlji, a ostatak u izvozu.

Česi su u odnosu na 2019. popili 1,35 milijuna hektolitara manje, čime su smanjili potrošnju za 270 milijuna politrenih piva, odnosno 27 piva po osobi godišnje.

Luboš Kastner iz Češkog gastronomskog instituta primijetio je da promjena ponašanja pridonosi padu.

“Mlađa generacija je prestala piti, a prodaja žestokih alkoholnih pića pada dvoznamenkasto. Potrošnja piva neće se vratiti na prethodne razine”, rekao je.

Kastner predviđa da će češko tržište uskoro nalikovati njemačkom, s tim da će pivnice biti manje i podijeljene u dvije kategorije: jedna se fokusira na iskustvo kupaca, a druga na cijenu. “Prostor između bit će ispunjen konceptima kao u Njemačkoj, gdje hamburgeri i uopće brza hrana napreduju”, objasnio je.

Kako bi se borilo protiv propadanja, Češko udruženje pivovara i sladara ima za cilj staviti češku kulturu piva na popis nematerijalne kulturne baštine. “Pivo privlači strane turiste koji žele razgledati znamenitosti, kušati pivo i upariti ga s jedinstvenim jelima”, rekao je.

Tagovi

Pivo   potrošnja   per capita   Češka  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće