SAD: nova definicija piva

  SAD         P. N.         13.01.2023.
SAD: nova definicija piva

Sjedinjene Američke Države uskoro će dobiti novu definiciju piva. Definicija koju je administracija do sada koristila u legislativne, porezne i deklarativne svrhe doživjet će izmjene u skladu s pravorijekom u sporu koji se vodi o tome kakvo mora biti piće da bi se moglo deklarirati kao pivo.

Meksička podružnica najveće svjetske pivarske kompanije Anheuser Busch InBev tužila je 2021. godine američku firmu Constellation Brands zbog kršenja ugovora o korištenju marke Corona. Naime, ugovorom o licenci je bilo utvrđeno korištenje imena isključivo za pivo, a dotična tvrtka ga je koristila i za hard seltzer, aromatiziranu gaziranu vodu s alkoholom.  

Ovo piće vrlo je popularno u Sjedinjenim Državama. Constellation je u veljači 2020.- godine lansirao brend Corona Hard Seltzer, a sljedeće 23021. godine imao je 6 posto udjela na američkom tržištu hard seltzera, što ga je činilo četvrtim najvećim brendom u tom segmentu. Treba dodati još da Constellationov proizvod izravno konkurira proizvodima iste kategorije kompanije Anheuser Busch InBev.

Američki ured za alkohol i duhan (TTB) i Agencija za hranu i lijekove (FDA) trenutačno klasificiraju ovo piće kao aromatizirana pića koja spadaju u širu kategoriju piva. Međutim, glavni izvor fermentacije obično je šećer. Piće o kojem je riječ u ovoj tužbi ne sadrži (kao velika većina drugih proizvoda koji se nazivaju hard seltzer) proizvode od slada ili hmelja.

Bilo da se radi o hard seltzeru, bezalkoholnom pivu, gotovim koktelima, koktelima na bazi vina ili čaja, granice između tradicionalnih kategorija alkohola se brišu. Alkoholna pića tipa seltzer predstavljala su industriju vrijednu više od 4 milijarde dolara 2021. godine i mogla bi nadmašiti craft piva u smislu prodaje 2023. godine. Američki potrošač ove proizvode vidi kao najbolju vrijednost koju može dobiti za svoj novac. Velike pivarske tvrtke postupno se pretvaraju u tvrtke za proizvodnju pića. Očekuje se da će do 2025. godine ova, još uvijek nejasno definirana kategorija pića činiti četvrtinu ukupne prodaje alkoholnih pića u SAD-u, prema tvrtki za istraživanje tržišta pića IWSR.

Tagovi

Pivo   SAD   definicija piva  


Najnovije iz kategorije SAD
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće