Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

S otvaračem na nozi do Guinnessa

P. N.   |   04.02.2022.     463

S otvaračem na nozi do Guinnessa

Ideja da se na jednom mjestu zabilježi sve što je naj u svojoj vrsti ili disciplini, očito je jako dopadljiva, jer knjiga rekorda nazvana po pivovari Guinness od 1955. godine kada se pojavila prvi put ne silazi s vrha liste bestsellera. Od samog početka knjiga vrvi bizarnim postignućima, ima dosta i onih pivskih, a ima, naravno, i bizarnih pivskih rekorda.

Bilo bi ih jamačno i više, ali je 1991. godine Guinnessov komitet odlučio da više neće bilježiti rekorde čije postavljanje predstavlja opasnost po život i(li) zdravlje, pa su tako prošla i nadmetanja u brzom ispijanju alkoholnih pića. Kasnije se to ograničenje negdje zagubilo, pa Knjiga opet vrvi rekordima za čije postavljanje teško da bismo mogli reći da nije opasno po zdravlje i život.

No, vratimo se pivu. Guinness bilježi poveći broj rekorda iz pivskog svijeta, a mediji ovih dana podsjećaju na jedan, koji je postavljen 2013. godine u Turskoj. Riječ je o najvećem broju pivskih boca otvorenih nogama u minuti dok osoba „stoji“ na laktovima. Rekord je postavila njemačka kontortionistica (tako se, naime, zovu performeri ekstremne fizičke fleksibilnosti) Julia Günthel aka Zlata, a u 60 sekundi otvorila je osam pivskih boca. Naravno, i da je otvorila samo jednu bio bi to također svjetski rekord, jer u toj disciplini nema drugih kandidata na primat.

Rekord je postavljen 5. lipnja 2013. godine u Istambulu, a tom je prigodom Turska bila domaćin još nekoliko svjetskih rekorda – najduljoj pilates demonstraciji s grupom, najvećoj slici na zemlji, najveće, džemperu i najvećem broju betonskih blokova  razbijenih u jednoj minuti za muške.

Vjerujem da i vama pada na pamet da bi se barem jedan poveliki dio Guinnessove knjige rekorda mogao preimenovati u Besposlen Guinnees jariće krsti, no ni to ne bi umanjilo popularnost toga izdanja.

Za one koji žele znati više:

Guinnessovi pivski rekordi

Deset ludih pivskih rekorda

Guinnessovi pivski rekordi (još jednom)

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

24 sata u danu, 24 piva u gajbi. Koincidencija? Mislim da nije.
Steven Wright

Nacrtaj mi krigl
Najnovije iz kategorije Pivske raznolije