KONTRAMJERE

Rusija uzvraća pivski udarac

  Rusija         P. N.         18.01.2024.
Rusija uzvraća pivski udarac

Od Ruske agresije na Ukrajinu počele su razne akcije ekonomskih sankcija s namjerom pritiskanja tamošnje ekonomije i kažnjavanja za krvavi rat protiv suverene susjedne države. Uključili su se i pivari prekidajući poslovanje u Rusiji i izvoz svoga piva u tu zemlju, no mnogo piva je unatoč sankcijama nalazilo put do polica ruskih dućana. Sada Rusija uzvraća udarac pivu sa zapada.

Zastupnik Državne dume Aleksej Didenko pozvao je ruskog premijera Mihaila Mišustina da uvrsti pivo podrijetlom iz „neprijateljskih zemalja“ na popis zabranjenih uvoznih proizvoda. To bi trebalo biti pivo i pića na bazi piva koja se proizvode u Europskoj uniji, SAD-u, Kanadi, Australiji i Norveškoj. Unatoč sankcijama, na rusko tržište ti proizvodi dolaze preko trećih zemalja, pišu ovih dana svjetski mediji.

Didenko je svoj zahtjev potkrijepio argumentom da te neprijateljske države zarađuju veliki novac od poreza na sve veći uvoz piva u Rusiju, što između ostalog ide i na potporu ukrajinskim oružanim snagama. Osim toga, te zemlje kritiziraju politiku Moskve i protiv nje primjenjuju sankcije, rezimirao je.

„Pivo je za Nijemce važan izvozni artikl kao što su jabuke za Poljsku. Zabranili smo uvoz jabuka, ali ne i piva“, istaknuo je Didenko u intervjuu za ruski list Izvestija. Uvezeno pivo činilo je oko šest posto ruskog tržišta piva prošle godine, rekao je ruski zakonodavac.

Prema podacima koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, u 2023. godini reeksportom piva u Rusiju dominirali su brendovi podrijetlom iz Njemačke, Litve, Latvije, Belgije i Češke. Češko pivo sada stiže na rusko tržište uglavnom preko Kirgistana, u koju je izvoz češkog piv a od početka ruske invazije porastao za više od tisuću posto.

„Zabrana uvoza piva proizvedenog u neprijateljskim zemljama neće biti samo opipljiv protusankcijski potez, već će također podržati domaće proizvođače piva koji opetovano pozivaju na povećanje uvoznih carina na strane pivske proizvode“, stoji u popratnom pismu prijedloga ruskog narodnog poslanika.

I drugi ruski zastupnici podržavaju Didenkovu inicijativu. „Ovakva zabrana je odavno trebala doći. Zbog sve većeg uvoza naši proizvođači bankrotiraju“, tvrdi Nikolaj Arefjev iz parlamentarnog Odbora za ekonomsku politiku. „Potrebno je potaknuti lokalne proizvođače da povećaju proizvodnju ruskog piva i utjecati na lokalne potrošače da daju prednost lokalnim pivovarama“, rekla je Ruska udruga pivovara i sladara. Čak je i poznati sovjetski i ruski filmaš Karen Shakhnazarov početkom siječnja u emisiji propagandista Kremlja Vladimira Solovjova negodovao protiv češkog piva.

„Jučer sam bio u dućanu i iznenadilo me ono što sam vidio: Zašto kod nas prodaju češko pivo? Poznato je da su (ukrajinske trupe – op.a.) Belgorod gađale, između ostalog, češkim oružjem. Kako se ovako nešto može dogoditi u zemlji koja se bori protiv Zapada?“, rekao je Šahnazarov Rusiji.

Pivo je u Rusiji rašireno i popularno piće. Prema podacima za 2022. čak 85 posto ruskih kućanstava kupuje pivo. Nakon početka ruske oružane agresije na Ukrajinu, niz zapadnih brendova napustio je rusko tržište, a drugi su izgubili posao u Rusiji, podsjetila je agencija RBK.

Rusku tvornicu nizozemskog Heinekena preuzela je ruska grupa Arnest, čime je Heineken izgubio stotine milijuna eura. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je izdao dekret kojim je odlučio prenijeti udio danskog Carlsberga u ruskoj pivovari Baltika na rusku državnu tvrtku Rosimuščestvo.

Tagovi

Pivo   Rusija   sankcije   zabrana   uvoz   izvoz   Europa   Europska unija  


Najnovije iz kategorije Rusija
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće