Rundek, pivo i nacrtani krigl

  Nacrtaj mi krigl         P.N.         30.01.2010.
Rundek, pivo i nacrtani krigl
Dvorac grofa Pejačevića bio je sinoć odredište mnogih Virovitičana. U dvorcu je naime smješten virovitički Gradski muzej, koji je za sinoćnju manifestaciju Noć muzeja pripremio dvije pivske izložbe i koncert Rundek Cargo trija. Posjetitelji su na ulazu dobivali male bode Karlovačkog piva, a nakon otvaranja Karlovačko je bio i na točioniku. Događaj su posjetili i lokalni političari i vodeće ličnosti javnog, kulturnog i društvenog života.
U središnjoj dvorani muzeja postavljena je izložba Nacrtaj mi krigl, autora urednika našeg portala Mate Pejića, a u tom je prostoru svirao Darko Rundek sa svojim trijem. Na istom su mjestu zajednički otvorene obje pivske izložbe. No, idemo redom: svemu je prethodila prezentacija arheološkog suvenira – replike urni iz kulture žarnih polja, a potom su posjetitelji mogli razgledati postavljene izložbe, kao i stalni postav etnografske zbirke Gradskog muzeja i izložbu slika virovitičke umjetničke obitelji Trick, uz zvučnu kulisu tonske probe Rundekova trija i s bocom Karlovačkog u ruci.
Svečanost otvaranja u nazočnosti velikog broja posjetitelja započela je ravnateljica Muzeja Mihaela Kulej, koja je podsjetila da je prošle godine virovitička Noć muzeja ponudila izložbu stripa i grafičkog dizajna Mirka Ilića i koncert Damira Urbana, a ove godine se odlučio popularizirati kulturu piva, pa je u goste pozvao Gradski muzej iz Bjelovara i izložbu Pivo – napitak bogova i puka, tamošnje kustosice Silvije Sitte, te internetski portal Pivnica.net s izložbom Nacrtaj mi krigl.
Darko Rundek i ravnateljica Muzeja Mihaela Kulej
Autor izložbe Mato Pejić uz ostalo je rekao kako je ovdje riječ o izložbi namijenjenoj onima koji su se zasitili velikih, ozbiljnih i važnih stvari, i koji bi htjeli nešto jednostavno, prosto i ne previše zahtjevno, te dodao: „No i u stvarnom životu i strip i pivo odavno su punopravni građani povlaštenog svijeta lijepog i uzvišenog. Diljem globusa postoje mnoge muzejske zbirke posvećene pivu i bezbrojne izložbe koje govore o devetoj umjetnosti, pa čak i galerije i muzeji posvećeni strip junacima, serijalima i njihovim autorima.
To što je ova izložba ostvarena, zoran je dokaz da pivo i strip imaju što tražiti u muzeju. Još jači argument u obrani te teze je vaš dolazak. A utjeha nam je što smo prilično sigurni da oni koji nisu došli zacijelo sad u toplini svojih domova jednom rukom okreću stranice kakvog stripa, sve jezikom vlažeći hrapavi kažiprst, dok drugom ustima prinose bocu, krigl ili limenku hladnog piva, koje veselo klokoće i grgoće u njihovu žednu grlu.“
Silvija Sitta, autorica izložbe Pivo – napitak bogova i puka, koja je zauzela dvije dvorane Muzeja, podsjetila je da pivo spada među najstarije napitke, jer je nastanak zlatnog piva situiran u peto tisućljeće prije Krista. Nastalo je u Mezopotamiji, a u svim drevnim civilizacijama, od Sumerana i Egipćana naovamo, zabilježena je proizvodnja piva. izložba je, rekla je S. Sitta, podijeljena u tri cjeline, koje govore o povijesti piva, a velikih europskim zemljama koje prednjače u pivskoj kulturi i o hrvatskom pivarstvu. Svaka od dviju izložaba imaju po trideset panoa izložbenog formata i bogato ilustriraju svoje teme – prošlost i sadašnjost piva, te strip junake koji pivu pivo.
Otvaranje izložaba
Izložbe je otvorio virovitički gradonačelnik ivica Kirin, pokazavši ne samo sklonost ovakvim temama, nego i odlično poznavanje i stripova i piva, te pozvavši virovitičke ugostitelje da slijede svjetski trend otvaranja malih gostioničarskih pivovara, tako da i virovitica dobije svoje lokalno pivo. U neslužbenom razgovoru otkrio je i svoju želju da se i sam okuša u mini pivarstvu. Na otvaranju je bio i virovitički saborski zastupnik Josip Đakić i mnogi viđeniji Virovitičani, među ostalima i ravnatelj kazališta Miran Hajoš. Zanimanje za dvije pivske izložbe bilo je uistinu veliko, no još veći je interes izazvao Darko Rundek sa svojim trijem u kojem su uz njega violinistica Isabelle, te klavijaturist, harmonikaš, udaraljkaš i citraš Dušan Vranič Duco. Već uvod s novim izvedbama velikih hitova iz repertoara Rundekova Haustora najavio je vrhunski doživljaj, a do kraja večeri Rundek je u potpunosti opravdao sva očekivanja. A što se nas tiče, sa zadovoljstvom možemo reći da je pivnica.net doživjela punu afirmaciju, a načelno je dogovoren i slijedeći zajednički nastup dviju pivskih izložaba u Gradskom muzeju u Bjelovaru. Izložbe prati i sjajan, bogato ilustriran katalog na čak 80 stranica, koji iscrpno govori o dvjema izložbama.
 
Naslovnica i jedna stranica kataloga izložbe Nacrtaj mi krigl:
 
 
Naslovnica i jedna stranica kataloga izložbe Pivo - napitak bogova i puka:
 
 
Izložbe, koncert, atmosfera:
 
 
I Rundek je sa zanimanjem razgledao izložbe
 
 
 
Urednik Pivnice.net Goran Gazdek
 
 
 
Fotografije: Vlatka Daněk
 
 


Najnovije iz kategorije Nacrtaj mi krigl
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće