Rodino gnijezdo na dimnjaku pivovare

  Europa         P.N.         27.12.2009.
Rodino gnijezdo na dimnjaku pivovare
U predblagdansko vrijeme u češkoj pivovari Herold u Březnicama kod Přibrama imali su neobičnu akciju – skidanja rodina gnijezda. Naime, gnijezdo su morali skinuti s dimnjaka pivovare iz sigurnosnih razloga – prijetio mu je pad. Tijekom ljeta oluja je oštetila gnijezdo, pa se u slučaju veće količine mokrog snijega ili smrzavanja moglo desiti da se gnijezdo raspadne i sruši, te ugrozi radnike pivovare.
Gnijezdo su skinuli vatrogasci iz přibramske vatrogasne postrojbe, koji imaju profesionalnu opremu za spašavanje – visoke ljestve s platformom, jer dimnjak piv0ovare visok je 25 metara. Prvo su motornom pilom izrezali grane od kojih je izgrađeno gnijezdo, a onda su uzeli u ruke krampove, grablje, sjekire i vile. Gnijezdo je, naime bilo visoko dva metra, a akcija koja je trajala nekoliko sati odvijala se na minus deset stupnjeva i uz snažnu vijavicu.
U akciji je sudjelovala i udruga Ochrana fauny (Zaštita životinja), a prema planu zaštitara prethodno je u pivovari zavarena konstrukcija novog gnijezda. Ornitolozi iz Votica u metalni će ram uplesti grane, a sredinu gnijezda ispunit će mahovinom, kako bi rode imale što veći komfor.
Do ponovnog dolaska roda ostalo je još najmanje tri mjeseca. Iz zimovališta na jugu Afrike najprije će doletjeti mužjak i zauzeti gnijezdo, a ženka će doletjeti kasnije. Partneri su često vjerni jedno drugom godinama, iako zimu u Africi provode odvojeno. Na putu dugom osam tisuća kilometara vrebaju na rode mnoge opasnosti, negdje su žrtve lovaca, a drugdje se zapletu u žice dalekovoda, ili uginu od iznemoglosti.
Radnici pivovare Herold raduju se obitelji roda, koje su jedan od njihovih zaštitnih znakova. Nekada se roda nalazila i na etiketama njihova piva, a 11-postotni lager zvao se Old Stork (Stara roda). Svi vjeruju da rode pivovari donose sreću. Nadajmo se da će se rodama sviđati novo gnijezdo, koje im pripremaju u pivovari Herold.
 
Fotoreportažu o skidanju rodinom gnijezda s dimnjaka pivovare pogledajte ovdje.
 


Najnovije iz kategorije Europa
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće