Rezultati Oktoberfesta ipak odlični

Oktoberfest   |   P.N.   |   06.10.2009.     2428

Rezultati Oktoberfesta ipak odlični
Zahvaljujući prekrasnom vremenu ovogodišnji 176. Oktoberfest ipak postigao veliki uspjeh, koji je došao u pitanje zbog straha od terorističkih napada. Doduše, čarobna granica od šest milijuna posjetitelja nije prijeđena – bilo ih je 5,7 milijuna, ali bili su vrijedni – popili su 6,5 milijuna litara piva, što je sjajan rezultat. I jeli su dosta, pa je pojedeno 111 volova s ražnja, čak sedam više nego prošle godine.
„U prosjeku prosječno“ – ocijenio je ovogodišnju feštu minhenski gradonačelnik Christian ude (SPD), podijelivši Oktoberfest u tri faze – Od prvog dana do druge nedjelje, dakle u prvih osam dana zabilježeno je povećanje broja posjetitelja u odnosu na prethodnu godinu za oko sto tisuća. Na početku drugog tjedna posjet se stropoštao, zacijelo zbog pojačanih policijskih kontrola. Šef policije je na pressici pohvalio posjetitelje, rekavši da su bili koooperativni i zahvalio im na razumijevanju. Za 450 policajaca, koliko je radilo na Oktoberfestu, ugostitelji su pripremili posebne obroke, a pivovare su osigurale pivo. Direktorica Oktoberfesta i minhenske Turističke zajednice Gabriele Weishäupl izrazila je zadovoljstvo visokom razinom sigurnosti.
Dieter Reiter, pročelnik za gospodarstvo u gradskoj upravi nije krio zadovoljstvo ekonomskim aspektom priredbe. Ukupna zarada Oktoberfesta iznosi 800 milijuna eura, od toga 300 milijuna na samom Oktoberfestu, a ostalo su donijeli hoteli, taksisti, ugostitelji i drugi. Pojačana prisutnost policije imala je još jedan pozitivan učinak – ukradeno je manje staklenih pivskih vrčeva – samo 145 tisuća, dok je lani to bilo na razini prosjeka – 200 tisuća. Ovogodišnji glazbeni hitovi Wiesna bili su Das geht ab Frauenartzta i Many Marca i Zehn Meter geh Chrisa Böttchera.
Pošta je otpremila 65 tisuća pošiljaka diljem svijeta, neke i na Aljasku. Pivski vrčevi poslani su iz Münchena i u Australiju. Oktoberfest prati sve više novinara. Ove je godine zabilježeno 3657 novinarskih kontakata, dok ih je lani bilo 2537. S obzirom da se slijedeće godine navršava 200 godina od održavanja prvog Okoberfesta ne treba sumnjati da će ta brojka biti značajno nadmašena.
 

Komentari


Digg   StumbleUpon   Facebook   Del.icio.us   Croportal   Ispiši   Preporuči

     

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl

Hermann - Osveta (str 1_A)
Hermann - Osveta (str 1_A)

Pivnica.net na FacebookuMontažne i drvene kućeNajnovije iz kategorije Oktoberfest