Pivnica.net
Banner

Srbija

Rekordna prodaja Apatinskog piva

Vladimir Harak, Poslovni dnevnik   |   27.04.2008.     3431

Rekordna prodaja Apatinskog piva

Apatinska pivovara, vodeći proizvođač piva u Srbiji, postigla je u 2007. godini iznimne poslovne rezultate. Tvornica koja je u vlasništvu najveće svjetske pivovarske grupacije, belgijsko-brazilskog koncerna InBev, prošle godine ostvarila je rekordnu prodaju od 3,5 milijuna hektolitara piva. Taj rezultat i činjenica da je udjel na tržištu Srbije podignut za dodatnih šest posto još su jedna potvrda liderske pozicije Apatinske pivovare, objavio je Poslovni dnevnik.

"Pridruživanjem kompanije tvrtki InBev, dobiven je spoj najboljeg - lokalnog znanja i stručnosti, s jedne strane, i uspješne prakse na globalnoj razini, s druge strane. U posljednje četiri godine investirali smo oko 120 milijuna eura, prije svega u osuvremenjivanje pivovare, unaprjeđenje naših proizvoda i usluga, kao i u razvoj naših brendova. Imamo namjeru i dalje nastaviti ovim tempom", rekao je generalni direktor Hans Wilhelm Schütte.
Prodaja na domaćem tržištu porasla je u 2007. za 15 posto. Međutim, dobit pivovare povećana je šest puta i dostigla je milijardu dinara (oko 12,5 milijuna eura). To je postignuto prije svega zahvaljujući smanjivanju poslovnih troškova i rastu prodaje. Ukupan prihod Apatinske pivovare iznosio je 11,7 milijardi dinara (144,5 milijuna eura). Veći dio realizacije ostvaren je na domaćem tržištu, gdje je prodano 2,9 milijuna hektolitara (82,8 posto), dok je izvezeno 60 milijuna litara, što čini 17,2 posto ukupnog prometa pivovare. Najveće zasluge za ovakav rezultat ima glavni brend Apatinske pivare - Jelen pivo koji nosi čak 70 posto ukupne realizacije. Za ovu godinu planiran je, također, rast prodaje za šest posto, tako da se očekuje da će pivovara isporučiti tržištu i prodati 3,7 milijuna hektolitara pjenušavog napitka. Tvornica će nastojati održati dobar trend prodaje na stranim tržištima. Tijekom prošle godine zabilježen je rast prodaje u Hrvatskoj, Makedoniji, Švicarskoj, Austriji i čak Australiji. Uza sve to, Apatinska pivovara, koja zapošljava oko tisuću radnika, u 2007. godini je, na ime trošarina, taksi i naknada državi uplatila 60,6 milijuna eura, što je čini jednim od najvećih poreznih obveznika u Srbiji.

Link na članak: http://www.poslovni.hr/76272.aspx

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Srbija