PIVOVARA VELTINS

Rekordi u godini jubileja

  Njemačka         P. N.         22.01.2024.
Rekordi u godini jubileja

Njemačka pivovara Veltins lani je zabilježila najveću godišnju prodaju piva u svojoj povijesti. Iako je nakon mjeseci slabe potrošnje proizvodnja pala za 2,9 posto na 3,26 milijuna hektolitara, promet je potom naglo porastao za 5,3 posto i iznosi 441 milijun eura. Sjajan je to uvod u godinu u kojoj ova pivovara slavi 200 godina postojanja.

Dok tržište piva u maloprodaji slabi, a ugostiteljstvo se mora nositi sa strukturnim promjenama, tvrtka sebe vidi dobro pozicioniranom u oba prodajna kanala, piše njemački portal Getränke News, izvještavajući s predstavljanja rezultata prošlogodišnjeg Veltinsovog poslovanja. „Učinili smo pivovaru spremnom za budućnost dovršetkom investicijske ofenzive od 420 milijuna eura - sada žanjemo prednosti učinkovitosti kroz visoku tehnologiju“, rekao je generalni predstavnik Veltinsa Michael Huber predstavljajući godišnje brojke.

Inflacija i slaba potrošnja prouzročili su prošle godine ozbiljne probleme njemačkom tržištu piva i to je bio samo nastavak trenda. Prema Veltinsovim procjenama, cjelokupna pivarska industrija izgubila je 3,5 milijuna hektolitara u samo dvanaest mjeseci – više nego bilo koje godine prije. U Veltinsu su posebno zabrinuti zbog enormne brzine gubitka volumena: deset milijuna hektolitara izgubljeno je na državnoj razini u samo šest proteklih godina – onoliko koliko u cijelom desetljeću od 2007. do 2017. godine.

S obzirom na sve to, Huber je vrlo zadovoljan razvojem pivovare Veltins: njezina je proizvodnja porasla za 21 posto od 2013. do 2023., a prodaja je čak porasla za 53 posto. U teškim vremenima morate biti jasni što ste dugoročno postigli. Brojke su potvrdile politiku tvrtke “vrijednost ispred količine”.

Unatoč tome, Veltins također djeluje u sve većem konkurentskom okruženju. “Promijenjena demografija ima veći utjecaj nego prije, uz smanjenje ciljne skupine relevantne za potrošnju i dovodi do daljnjeg intenziteta konkurencije”, objasnio je dr. Volker Kuhl, generalni direktor marketinga i prodaje.

No, pivovara sebe vidi u dobroj poziciji unatoč teškoj cjelokupnoj situaciji. S proizvodnjom od 3,26 milijuna hektolitara, tvrtka je nastavila rast i u poslovnoj godini 2023 premašila ​​tržišnu razinu. Robna marka Veltins Pilsener ostvarila je - nakon porasta točenog piva (+2,8%) i pada u maloprodaji (boca -4,8%, limenka -7,5%) - ukupnu proizvodnju od 2,315 milijuna hektolitara. U ukupnom rezultatu radlerom, bezalkoholno pivo i pivske mješavine pridonijele su 199.200 hektolitara. Pivska mješavina marke V+ količinski je porasla za 4,9 posto. To je uglavnom zahvaljujući živahnom poslovanju događaja i trendovskom okusu V+ Sprizz. Istovremeno, marka Grevensteiner pretrpjela je značajan gubitak. U skladu s općim tržišnim trendom, prodaja je pala za 18,8 posto.

Međutim, bilanca je pozitivna za svijetli lager Pülleken, koji je uspio iskoristiti trend prema manje hmeljenim pivima. U četvrtoj godini prodaje prodaja je porasla za 6,6 posto na 272.800 hektolitara. Prema tvrtki, marka je sada jedna od 5 najboljih marki svijetlog piva u trgovinama i dostupna je na 18 000 prodajnih mjesta diljem Njemačke. Točeni Pülleken, koji je na tržište predstavljen krajem ljeta i sada je dostupan u 3000 restorana, također je dao “znatan doprinos rastu brenda”.

Posao s točenim pivom po svim brendovima porastao je za 2,9 posto na 456.800 hektolitara. Ovaj oporavak tržišta znači i potvrdu gastronomskih aktivnosti pivovare koja s 13.200 povezanih društava pokazuje nepromijenjenu visoku razinu predanosti nacionalnoj gastronomiji, navode iz Meschede-Grevensteina.

Veltinsov "glavni cilj" je da nastavi osiguravati dovoljne prihode kako bi energetski intenzivnu proizvodnju piva doveo do klimatski neutralne budućnosti. To znači da se cjelokupna pivarska industrija suočava s najvećim ulaganjima u ovom desetljeću. „Već danas se može predvidjeti da će skupa transformacija na obnovljive izvore energije financijski preplaviti mnoge pivovare i postati pitanje njihove egzistencije“, naglašava Michael Huber.

Pivovara Veltins planira daljnja ulaganja od 90 milijuna eura u energiju vjetra, fotonapon i sustave za pohranu energije samo u svom sjedištu u Grevensteinu. U 200. godini postojanja, tvrtka kaže da je dobro pozicionirana za strukturne promjene u pivarskoj industriji, zaključuje Getränke News. “Nastavit ćemo našu korporativnu i marketinšku politiku usmjerenu na vrijednosti, što god bilo. Za nas se radi o dugoročnom prihvaćanju tržišta te lokaciji i sigurnosti posla,” kaže Michael Huber.

Dakle, Veltins ove godine slavi puna dva stoljeća postojanja, utemeljena je davne 1824. kada je s proizvodnjom piva u Grevensteinu započeo lokalni gostioničar Franz Kramer Kasnije je gostionicu i pivovaru prodao drugim lokalnim ugostiteljima u okolici a 1852. godine posao je preuzeo Clemens Veltins (1822.–1905.) iz Hellefelda. U to vrijeme proizvodnja piva iznosila je oko 150 hektolitara godišnje.

Temelji ove uspješne priče tvrtke, koju već pet generacija vodi obitelj Veltins, su strast prema umjetnosti craft pivarstva, spremnost na inovacije, moć ulaganja, poduzetnička vizija i korporativna kultura koju karakterizira timski duh i najvišim standardima kvalitete, navodi Pivovara Veltins na svojoj službenoj internet stranici. Do danas se vrhunsko pivo kuha isključivo od najkvalitetnijih sastojaka - slada, hmelja, kvasca i najčišće izvorske vode - strogo u skladu sa Zakonom o čistoći iz 1516. godine. Voda koja izvire iz izvora u zaštićenom krajobraznom području oko Grevensteina iznimno je meka.

Kao sin gradonačelnika, Clemens Veltins je odrastao u selu Hellefeld. U svojoj strastvenoj potrazi za savršenim pivom, mladi Clemens krenuo je na šestogodišnje naukovanje i putovanje – uključujući Milwaukee, tadašnju utvrdu američkog piva. Odmah nakon povratka u domovinu Sauerland, preuzeo je 1852. malu seosku pivovaru u Grevensteinu u Gornjem Sauerlandu. Meka voda u regiji, koja je jedinstvena u Njemačkoj, omogućila je Clemensu da proizvede izvrsno pivo, kojim su se opskrbljivali ne samo gosti hotela, već i mnoge gostionice u okolici. Godine 1883. Clemens Veltins dao je sagraditi novu zgradu na periferiji Grevensteina, kupio je stroj za paru i led, a kratko vrijeme kasnije pivovara je opskrbljena strujom.

Rad Clemensa Veltinsa isprva su nastavila njegova dva sina, blizanci Carl i Anton, 1905. godine, prije nego što ih je Carlov sin istog imena naslijedio početkom 1920-ih. Iz tog vremena potječe naziv tvrtke C. & A. VELTINS Brewery, koji postoji i danas. Tehnički razvoj je neprestano napredovao. Nakon ugradnje rashladnog sustava, sada se u pivovaru ugrađuje električna rasvjeta i struja - apsolutno prva u zemlji!

Pod vodstvom Carla Veltinsa Jr. donesena je odluka da se od sada proizvodi isključivo pivo u stilu pilsen. Odlučujuća je posebno meka izvorska voda koja svježem VELTINS-u daje nepogrešivo blag okus. Prekretnice u radu Carla Veltinsa bile su kupnja prvog ručnog sustava za punjenje boca i novog stroja za umjetni led 1951. godine, ali i stvaranje i proširenje vlastitog voznog parka te osiguranje opskrbe vodom razvojem još jednog izvora vode.

Pivovara C. & A. VELTINS se širi i na putu je da postane jedna od najvećih pivovara u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Prvi put 1984. godine dostignuta je godišnja proizvodnja od preko milijuna hektolitara (1,013 milijuna) svježeg VELTINS-a.

Susanne Veltins, pra-praunuka Clemensa Veltinsa, upravlja bogatstvom tradicionalne tvrtke. Pivovara se sve više uključuje u regionalna i međunarodna sportska sponzorstva, čime značajno povećava svoju popularnost. Iznad svega, inovativna snaga čini brend i tvrtku dinamičnom, rastućom vrhunskom pivovarom obiteljskog karaktera.

Za one koji žele znati više:

Veltins

Tagovi

Pivo   Veltins   pilsner   pils   jubilej   200 godina  


Najnovije iz kategorije Njemačka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće