OKTOBERFEST 2023. BILANCA

Rekordi padali kao kruške

  Oktoberfest         Mato Pejić         03.10.2023.
Rekordi padali kao kruške

Iako pivski rusvaj na Theresienwiese u središtu Münchena traje do kraja današnjeg dana, upravo je objavljena bilanca ovogodišnjeg Oktoberfesta, a ona kaže da su i najoptimističnija očekivanja bila posve opravdana – festival je ove godine posjetilo čak 7,2 milijuna ljudi, čime je oboren rekord star gotovo četiri desetljeća.

To je treći put u 213 godina dugoj povijesti najvećeg pivskog festivala na svijetu, da broj posjetitelja prijeđe čarobnu granicu od sedam milijuna – prije toga dvije godine zaredom – 1984. i sljedeće 1985. nabrojano je po 7,1 milijuna ljudi. Od ukupnog broja posjetitelja 480 tisuća odnosi se na Oide Wiesn, tojest Nostalgični Oktoberfest, što je također rekord.

Doduše, valja priznati da Oktoberfest u to vrijeme nije trajao ovako dugo kao ove godine. Festival naime traje dva tjedna, no to nije ukupno 14, nego 16 dana, jer počinje u subotu a završava u nedjelju dvije sedmice kasnije, i to u prvu nedjelju u listopadu. Zbog toga se većina Oktoberfesta odvija u drugoj polovici rujna, dakle septembra, a ne oktobra, kako mu to sugerira ime. I još nešto – kada prva nedjelja padne na prve dane listopada, kao što je to bilo (i) ove godine, onda se festival produžava do 3. listopada, Dana njemačkog jedinstva, koji je državni praznik, pa je to razlog zbog kojeg ove godine Oktoberfest završava u utorak, odnosno danas, te traje ukupno (čak) 18 dana.

Da će ovogodišnji Oktoberfest biti uspješan, vidjelo se već na kraju prvog tjedna, a i na kraju cijelog festivala, vrtoglave brojke potvrdili su na press konferenciji održanoj u 13 sati predstavnici grada, policije, vatrogasaca, zdravstvene službe i šef Oktoberfesta Clemens Baumgärtner.

Dok je broj posjetitelja značajno porastao, broj popijenih maßova (litrenih vrčeva) piva podosta je manji – popijeno 6,5 milijuna litara piva, što je čak za 800 tisuća manje nego 2019. godine, kada je popijeno 7,3 milijuna maßova. Prema Baumgärtneru, zabilježen je porast od 15 posto kod hrane i pića – bezalkoholni napici su bila tražena osjetno više nego lani. Većina gostiju došla je iz Münchena i okolice, ali ih je bilo i iz mnogih drugih zemalja, a ponajviše iz Francuske, Italije i SAD-a. Ne samo gostioničari, nego i zabavljači bili su vrlo sretni. Suvenirski hit ove godine bio je hendl šešir, što će reći kapa u obliku pečenog pileta koje pleše na glazbu. Izviješteno je čak i o bizarnim predmetima koje su završile u uredu za izgubljene stvari – crvene štikle, proteza i hrpe mobitela i osobnih dokumenata.

Andreas Franken iz Policijske uprave München objavio je da su incidenti povezani s alkoholom ove godine bili rjeđi – 40 posto manje ljudi nego prošle godine moralo se preko noći trijezniti u policijskim prostorijama. Ukupno je bilo i nešto manje zločina. Trećina prekršaja su iz oblasti zloupotrebe droga. Napadi su zabilježeni u sličnom broju kao i prethodnih godina, blizu 260 - uključujući 29 slučajeva tučnjava u kriglama piva. Zabilježen je veliki pad broja džeparoša, čak ih je 40 posto manje nego lani. Zamjetan je i porast svijesti o seksualnim djelima, izvijestila je policija, a to znači da su žrtve spremnije prijaviti seksualno uznemiravanje, pa su to učinile u 73 slučaja.

Kada je Oktoberfest počeo predivnim sunčanim i toplim vremenom, a prognoza je nagovještavala da će takvo vrijeme potrajati, bilo je jasno da će posjećenost biti jaaako dobra, a potvrdilo je to svođenje računa na „poluvremenu“ odnosno nakon prvog tjedna, kada su organizatori zadovoljno trljali ruke izbrojavši 3,4 milijuna posjetitelja. To je značajno više nego prošle godine (3, milijuna), pa i više nego predpandemijske 2019 (3,3 milijuna ljudi)

Pivo je ove godine stajalo između 12,60 i 14,90 eura, što je bila neizostavna tema većine medijskih napisa i čest razlog svakidašnjih jadikovki o bezobraznoj skupoći i suludim cijenama. Bilo je to u prosjeku oko 6,1 posto više nego lani. Festivalsko pivo je i znatno jače od običnog piva. Uz veći „sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini“ (plato), ima 5,8 do 6,4 posto alkohola dakle oko jedan posto više od običnog lagera. Stilski, to je varijacija na temu Märzena, odnosno ožujskog piva, tojest bečkog lagera, a ustalili su se termini Oktoberfestbier, Wiesnbier, ili naprosto Festbier. Svaka od pest gradskih velikih pivovara, koje imaju isključivo pravo točenja piva na Oktoberfestu, kuha za ovu prigodu posebnu šaržu, a pivo se toči u 14 velikih pivskih šatora, te još 40 malih, dok se na festivalskom prostoru od 40 hektara nalazi još na stotine štandova, kioska, trafika i zabavnih radnji. Svi skkupa napravili su promet od milijardu i 250 milijuna eura.

Iako su zaraze koronom trenutačno ponovno u porastu i mnogi prijavljuju zarazu nakon posjeta Oktoberfestu, na samom festivalu ta tema jedva da je imala neku ulogu. Povrh svega, vrijeme je bilo bolje nego lani, kada se zbog hladnoće nudilo čak i kuhano vino.  

Kao i uvijek, Oktoberfest nisu propustile ni brojne poznate osobe, dapače, svatko tko iole drži do svog ugleda, naprosto se morao pojaviti u nekom od festivalskih šatora. Tradicionalno se tamo pojave i nogometaši Bayerna, koji su na par piva svratili u nedjelju nakon velike i glatke pobjede od 7-0 protiv Bochuma. Novine bilježe čak i to da je Harry Kane u pivskom šatoru upoznao svog dvojnika. Glumac Arnold Schwarzenegger dirigirao je orkestrom na Oktoberfestu, Cathy Hummels pozvala je ljude u svoju šetnju Oktoberfestom, a glumica Uschi Glas viđena je na Damenwiesnu u organizaciji rent-a-car poduzetnice Regine Sixt, a na među ostalima viđen je i njemački šlager pjevač afro-kubanskog porijekla Roberto Blanco.

A kad smo kod pjevača – baš kako su „kladionice“ nagovijestile na samom početku festivala, hit Oktoberfesta, odnosno najtraženija pjesma u pivskim šatorima bila je Sara perche ti amo, uspješnica talijanske grupe Ricchi e poveri iz 1981. gopdine.

Već prvog dana Oktoberfesta dogodila se nesreća na obiteljskom roller coasteru Höllenblitz s osam lakše ozlijeđenih osoba, no nakon nekoliko dana ova je zabavna atrakcija nastavila s radom.

Na svoje su došli i svi oni koji ne mogu načuditi kako konobarice što šatorima raznose pivske vrčeve, mogu nositi tako veliku količinu maßova, često po šest, osam ili čak deset odjednom – društvenim mrežama širi se video na kojem mlada konobarica Verena Angermeier nosi čak 13 vrčeva punih piva i koji je već vidjelo više od 60 milijuna gledatelja. Znamo li da je litreni stakleni vrč prazan težak 1,25 kilograma i dodamo li tome još 13 kilograma, koliko je teško pivo, dobivamo fascinantnu cifru od 29,25 kilograma.

I još jedna dobra vijest – ove godine je ukradeno manje pivskih vrčeva nego inače.

I jedna loša – sljedeće godine sigurno neće biti rekordne posjete, jer ne samo što će Oktoberfest trajati uobičajenih 16 dana (od 21. rujna do 6. listopada 2024.,) nego se održava na smanjenoj površini – izostat će, naime Oide Wiesn  iliti Nostalgični Oktoberfest, prikaz festivala od prije stotinu godina, jer se na tom  prostoru održava redovita četverogodišnja Bavarska zemaljska poljoprivredna izložba. To je redovita prateća priredba Oktoberfesta još od drugog izdanja festivala 1811. godine. U početku se izložba na kojoj su bili nagrađivani najljepši konji i volovi održava svake godine, a danas se održava svake četvrte godine.

Foto Mato Pejić 

Za one koji žele znati više:

Wiesn na tragu stare slave

Traumwetter i TraumwiesnNajnovije iz kategorije Oktoberfest
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće