Reformator i njegova pivarica

  Povijest piva         P. N.         31.10.2022.
Reformator i njegova pivarica

Današnji posljednji dan listopada obilježava se kao svjetski dan reformacije – spomen na dan kada je Martin Luther pribio svojih 95 teza protiv prodaje indulgencija, te o dogmama i uređenju crkve, čime je pokrenuta duga borba protiv papinske vlasti, koja će kulminirati Tridesetogodišnjim ratom. Osim te povijesne uloge, Luther je zapamćen i kao društvena i prizemna osoba, koja uživa u hrani i piću, a naročito u pivu.

Svojim zapisima značajno je obogatio njemački jezik, a ostavio je mnoge misli o hrani i piću. Znao je mnogo o pivu, koje je imalo gotovo egzistencijalnu ulogu u samostanskom životu i značajno pridonosilo raspoloženju redovnika. A njegova žena, Katharina von Bora najveća je pivarica u svekolikoj ljudskoj povijesti. Rođena je u Lippendorfu, tri milje južno od Leipziga, a odrasla u samostanu kod cistercista, gdje je naučila latinski, vrtlarstvo i hmeljarstvo. Godine 1523., s nekoliko drugih redovnica, napušta samostan, i u Wittenbergu upoznaje Martina Luthera za koga se udaje dvije godine kasnije. I u braku Katharina nastavlja kuhati pivo i to izvrsno pivo koje je Luthera tako oduševljavalo da je o tome ostavio mnoge zapise. Čak je u šali govorio da se sa svojih čestih putovanja neće vratiti kući ako ga tamo ne čeka neko novo pivo.

Reformator Martin Luther bio je duboko ukorijenjen u kršćanskoj vjeri kao bivši augustinski redovnik i profesor teologije. Kao dijete roditelja iz srednje klase, poznavao je težak život jednostavnih ljudi i stoga je bio kritičan prema nedostojnoj prodaji oprosta. U svojih 95 teza koje je pribio na vrata crkve Svih svetih u Wittenbergu posebno je osudio prodaju oprosta. Zato se 31. listopada 1517., kada se zbio taj čin, općenito smatra početkom reformacije, a Martina Luthera smatra se njezinim glavnim pokretačem.

Da bi Božju riječ učinio dostupnom običnim ljudima, Luther je u svom skrovištu u Wartburgu kod Eisenacha preveo latinsku Bibliju na njemački, što je bilo uistinu povijesno postignuće, koje je s pojavom tiskarskog stroja osiguralo brzo širenje Lutherova učenja. Cijelog života Luther je bio prijatelj svjetovnih užitaka, što dokazuju brojni citati. Povijest je zabilježila da Martinu Lutheru gurmanski užici nipošto nisu bili mrski. Mnoštvo njegovih često duhovitih, često dubokoumnih citata samo o hrani i piću dokazuje njegovu strast prema dobrom iću i piću.

Evo nekih:

Tko piva nema, taj nema što piti.

Hvalim čistu, dobru, običnu domaću hranu.

U ljubazna domaćina najslađi zalogaj.

Za ribe vrijedi pravilo: za mrtve vino, za žive voda.

Pravi je mučenik onaj čija žena ne zna ništa o kuhinji. To je prvo zlo iz kojeg slijede mnoga druga.

Tko ne voli vino, žene i zvonki poj, ostat će budala cijeli život svoj

Opijenost se može podnijeti, pijanstvo ne.Najnovije iz kategorije Povijest piva
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće