Pivnica.net
Banner

Češka

Reality show za BeerMastera

P. N.   |   25.12.2022.     1585

Reality show za BeerMastera

U čudesnom svijetu reality televizije postoje natjecanja anonimaca željnih pet minuta slave i nešto novca za najboljeg kuhara, slastičara, krojača, kovača, pjevača, svirača i tko zna što sve ne. Pada mi napamet Karel Čapek, koji bi sad vjerojatno rekao: Ja mislim ovako: kad već postoje realityji o svakojakim zanimanjima i zvanjima, zašto ne bi bio i jedan o majstoru za pivo?

Rečeno – učinjeno!

Putem medija pozvani su zainteresirani natjecatelji i javilo ih se više od dvije tisuće, od čega je odabrano 200 koji su ušli u uži izbor, da bi nakon niza provjera poznavanja piva i senzoričkih sposobnosti u borbu za titulu Beer Master 2022. ušlo njih osam. doznajemo iz članka na portalu Pivni web.

Sve se to, dakako, dešavalo u Češkoj, svjetskoj pivskoj velesili iznimno bogate i duge pivske kulture i tradicije. U toj je zemlji jako puno pivskih znalaca, pa je borba za titulu amaterskog majstora bila iznimno oštra. O finalistima su odlučivali Aleš Dvořák, majstor pivar pivovare Budějovický Budvar i Luboš Kastner, član Češkog gastronomskog instituta. Obadvojica zastupaju tezu da je pivo starodavni plemeniti napitak koji je zaslužio podizanje na razinu koju u gastronomiji ima vino.

Finalisti natjecanja prošli su niz čeških craft pivovara gdje su kroz razna natjecanja pokazivali svoje vještine, ne samo u kuhanju piva nego u ukupnom poznavanju pivarstva i gastronomije, uključujući sparivanje jela i piva.

Prvi naslov Beer Master Česko osvojio je Adam Huml iz Neratovica, za kojeg kažu da je osebujni zaljubljenik u pivo, koji je svojim nazorima počesto ostavio bez teksta stručni žiri i takmace u reality showu. U finalnom okršaju pobijedio je okorjelog homebrewera Tomáša Hasíka, pa je u prvoj izjavi za medije rekao da smatra kako je u konačnoj odluci porote presudila i mrva poslovične sreće.

Pobjednik je dobio mogućnost kuhanja vlastitog piva na profesionalnoj opremi i njegov plasman u maloprodaju, dobiva također i homebrewing opremu,. kao i put u London. Show je emitiran u programu Mall TV i Nova Action. Uspjeh prvog reality izbora Beer Mastera ponukao je organizatore da odmah počnu s pripremama za sljedeću sezonu, tako da je casting za kandidate već otvoren.

Komentari


Podijelite ovaj članak
ArhivIzreke o pivu

Tko nema piva, taj nema što piti
Martin Luther

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Češka