Ready for Reading

  Reportaže         Mato Pejić         26.12.2021.
Ready for Reading

Premda je opravdano i realno očekivati da se više nitko ne sjeća o čemu smo ovdje pisali prije tri i pol godine, ipak dopuštam da će netko reći: pa šta ima u tom Readingu da se o njemu dva puta pišu pivske reportaže. Ali da odmah preduhitrimo možebitne zle jezike – u članku Pubovi okruga Reading bavili smo se pivnicama, a sada ćemo predstaviti – pivovare.

Nije šija, nego vrat, reći će oni pravovjerni među vama i dalje ne videći opravdanje za povratak u Reading, za koji oni ne bi ni čuli da nije ovih naših pisanija. To je zato, zaključujem ja tu nepotrebnu debatu, što sam stjecajem okolnosti ponovno posjetio taj grad od gotovo 400 tisuća stanovnika pedeset kilometara zapadno od Londona, a kad sam već tamo ne mogu da ne snimim stanje pjenušave tekućine i ne mogu da to ne podijelim s vama. Eto.

A i vaše vrdanje kako ne znate ništa o Readingu je veoma traljavo. Sigurno mnogi znaju za Reading festival, koji se održava svake godine neprekidno od 1971. a pola stoljeća ove manifestacije zabilježeno je na izložbi u gradskom muzeju koja upravo traje. Festival je to koji je u početku bio posvećen prog rocku, bluesu i hard rocku, a kroz pedeset godina tamo su tijekom tri kolovoška dana prodefilirala mnogobrojna vrhunska imena svjetske rock scene – uz ostale Faces, Genesis, Rory Galaghar, Trafic, Focus, Police, Ramones, Iggy Pop i mnogi i premnogi drugi. Rock dernek pratilo je i posebno festivalsko pivo Reading Festival Ale, da bi danas službeno festivalsko pivo bilo Carlsberg.

Ako muzika nije vaš fah, možda je poezija, pa ste moguće čuli za pjesmu slavnog Oscara Wildea Balada o tamnici u Readingu (The Ballad od Reading Goal), koju je napisao prema osobnom zatvoreničkom iskustvu, jer je 1895. bio osuđen na dvije godine teškog rada i utamničen u tom zloglasnom zatvoru, koji je sada zatvoren i napušten i gradske vlasti ne znaju što bi s njim.

Ako nije ni to, možda pratite bulevarsku štampu i dogodovštine celebritija pa ćete znati da u tamošnjoj okolici glumac George Clooney ima ladanjsko imanje koje je sa svojom Amal kupio za dvanaest milijuna funti, a za rijetkog boravka u tom kraju skoči na pivo u lokalni pub. To, istina, nije u samom Readingu, nego u selu Sonning , koje se nalazi tek par kilometara istočno a opisano je i u čuvenom romanu Jerome K. Jeromea Tri čovjeka u čamcu (a o psu da se i ne govori) kao najmaštovitije čvorište na cijeloj Temzi. A taj pub, u sklopu kojeg je i pansion, po imenu The Bull Inn fensi je mjesto u povijesnoj zgradi s kraja 16. stoljeća uglancano i skockano, u kojem se visoki konobar mora saginjati da ne zapne o gredu, a o čemu je tu riječ poznat ćete čitajući marke automobila parkiranih u dvorištu -  Ferrari, Lamborghini, Mercedes, BMW i sve tako. Eh, da, i o tom pubu, u kojem smo u iznimno ugodnoj atmosferi uz vatru kamina popili fini ale iz pivovare Dark Star iz Brightona, u svom je romanu pisao rečeni Jerome K. Jerome.

Reading je administrativno središte grofovije Berkshire. Ima 161 tisuću stanovnika, a šire urbano područje oko 320, što je nešto više od trećine populacije cijele grofovije. U Berkshireu trenutno djeluje 26 pivovara, od kojih je u samom Readingu pet, u susjednom Wokinghamu su dvije a u bliskom Finchhampsteadu još jedna. Brew Republic, Double Barrelled, Future State Brewing, Phantom Brewing, Zerodegrees, pa onda Bond Brewing, Outhouse Brewing i na kraju Siren Craft Brew. Između njih smo birali koju ćemo posjetiti, a izbor je pao na Double Barrelled, novu craft pivovaru, koja je započela 2017. godine u garaži u Cavershamu, a godinu dana kasnije otvorena je nova pivovara s taproomom u poduzetničkoj zoni u Tilehurstu, zapadnom predgrađu Readinga.

Točionica je okružena skladištem i proizvodnim pogonom, ali je prostrana i za svojim stolovima i klupama može primiti lijep broj pivopija. Radi samo vikendom, uz poseban raspored za božićne i novogodišnje blagdane, pa je to vjerojatno jedna od razloga što je tog dana kada smo se tamo zaputili već par minuta nakon otvaranja bilo dupkom puno. Drugi razlog je zacijelo taj što su se osim njihovih piva, u sklopu akcije  tap takeover, točila i četiri piva craft pivovare Unity iz Southamptona.   

Zanimljivo je da su u pravilu na pivo dolazile cijele obitelji, odreda mlade i veoma mlade, neke i s bebama u kolicima, a nejedno društvo sa sobom  je dovelo i psa. Gostima je na raspolaganju polica s društvenim igrama, a mnogi su koristili mogućnost da u pivovarskom dućanu odaberu pivo za ponijeti, ili nešto iz bogate ponude suvenira. Atmosfera je ovdje izvanredna, pa smo se poprilično zadržali degustirajući više vrsta kućnih piva, od perjanica ponude – pale ale Parka i keller lagera Ding – pa preko kiseliša The Gum Wall do imperial stouta Everything But The Bulbs.

Priča o ovoj pivovari započela je 2015. godine, kada su se suosnivači pivovare Mike i Luci Clayton-Jones vjenčali, a kako je Mike bio pasionirani homebrewer, za svadbu je skuhao pivo nazvano Double Barrelled, što je svojevrsna posveta njegovu dvostrukom prezimenu. Pivovara je smještena u halu od 6,400 četvornih stopa, a pivo se proizvodi u varionici kapaciteta 24 hektolitra i puni na vlastitoj liniji za punjenje limenki.

Iako pivovara radi praktično tek tri godine skuhala je više od stotinu piva u najrazličitijim stilovima, a sva su, izuzev milk stouta vegan friendly. Na to se ne samo u ovoj pivovari, nego i inače u tom kraju, kao i u cijeloj Engleskoj, jako vodi računa. To se vidi na svakom  koraku, i po tretmanu velike poljske zajednice i po njegovanju multikulturalnosti i multinacionalnosti, pa su čak na referendumu promijenili ime kvarta koji se zvao Black Boy, a kvartovski pub, koji je nosio isto ime ekspresno je preimenovan u Shinfields Arms.

Inače, kako je u portfoliju pivovare trocifren broj proizvoda, nije nimalo lako nasmagati dovoljno imena, pa tu ima uistinu svega, čak i naziva poput Time To Look At The Clouds, Six Car Monorail, Have You Heard About Brindle Whippet, Have You Seen The Life Cycle Of Salmon, Call Me On My Carphone, Turn It Up On Teletext...

Ima Reading i jednu slavnu pivovarsku epizodu, koja je trajala gotovo puna dva stoljeća. To je pivovara Simonds Brewery, koja je poslovala od 1785. a ugašena je 1980. godine, da bi u međuvremenu bila i najveći poslodavac čitavog kraja i najveća pivovara u zemlji. Pivovaru je utemeljio William Blackall Simonds, koji je smisao za pivarsko poduzetništvo naslijedio od svoga oca. Pivovara je četiri godine nakon osnutka na adresi Broad Street 83 preseljena u Bridge Street 24 (tada zvanu Seven Bridges, kako su kolokvijalno zvali i samu pivovaru), a ubrzo su proizvodnju pokretali parni strojevi. Pivovara se odlikovala sjajnom industrijskom arhitekturom, što je vidljivo na informativnoj tabli na obali rijeke Kennet, na mjestu s kojeg se vidi areal, na kojem je nekad bilo ponosno zdanje pivovare. U prvoj polovici 19. stoljeća pivovara je revolucionirala pivo gornjeg vrenja, udvostručila kapacitet, snabdijevala 37 pubova u gradu i okolici, osvojila London i izvozila u niz europskih i prekomorskih zemalja, uključujući i Australiju. Proizvodnja se stalno povećavala, a krajem stoljeća Simonds pivom snabdijeva 158 lokala (kasnije i preko tisuću). Sredinom dvadesetog stoljeća Simonds preuzima niz lokalnih i regionalnih pivovara i proizvodi više od 1 posto ukupne količine piva proizvedene u Engleskoj i Walesu. No, unatoč svemu, 1978. godine proizvodnja u pivovari Seven Bridges prestaje i seli se u pivovaru Berkshire na granici Readinga i Shinfielda, objekti na obali Kenneta se ruše i prepuštaju mjesto sadašnjem trgovačkom centru Oracle. Kompanija je 1986. godine prodana pivovarskom koncernu Fosters, 1995. Scottish&Newcastleu, a danas je u vlasništvu Heinekena, koji pivovaru Berkshire zatvara 2008. godine, a dvije godine kasnije i uklanja pivovarske objekte.

U Readingu se nalazi i jedan od pubova iz lanca lokala škotske pivovare BrewDog, a to je, koliko god zakleti poklonici zanatskog piva bili ljuti na škotske pivare jer su iznevjerili ideju crafta, mjesto u kojem ćete uživati u odličnoj atmosferi i provjereno dobrom pivu, kako iz vlastite pivovare, tako i iz niza gostujućih.

O pubovima ovoga puta ne pišemo, da samo kratke bilješka da smo sjeli i kušali nešto od lokalnih piva u Allied Arms, The Monks Retreat, The Ship Inn i Sportsman, gdje smo odgledali i Dinamovu uzvratnu utakmicu protiv West Hama. 

Nismo propustili posjetiti ni Zerodegrees, mikro pivovaru u trgovačkom centru Oracle, franšizu sa sjedištem u Londonu (Blackheath) i filijalama u Readingu, Bristolu i Cardiffu. Za posljednjeg (ljetnog) posjeta bilo je tu sjajno, te smo zavaljeni u udobne naslonjače dugo iskušavali aktualnu ponudu, a prošetali smo i galerijom među tankovima s pivom, no sada je golemi prostor s ogromnim staklenim površinama bio hladan, a i pivo, među ostalim zanimljivi Pumpkin ale, bilo je preko svake mjere studeno, pa mi je u najboljoj uspomeni ostala izvrsna glazba sastavljena od božićnih standarda klasičnog rocka.

Piva pivovare Zerodegrees se nude samo točena, a ponijeti možete jedino mini keg od pet litara, pa sam se tako morao odreći utvrđivanja gradiva kod kuće. U kofer ograničene kilaže uspio sam ugurati tek petnaestak limenki pivovara Double Barrelled, Siren i BrewDog i sada upravo tumačim gradivo uz pivo nazvano Is It Me You´re Looking For. To je New England IPA, najnoviji uradak iz njihove serije Hello – iznimno sočni india pale ale, nakrcan njihovim omiljenim vrstama hmelja – El Dorado, Simcoe i Idaho 7. Pitko, tečno, izražene punoće i okusa... Hello, is it me you’re looking for?

Za one koji žele znati više:

Pubovi okruga ReadingNajnovije iz kategorije Reportaže
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće