Pivnica.net
Banner

SAD

Rat pivskih svjetova

Mato Pejić   |   26.07.2008.     10985

Rat pivskih svjetova
S preuzimanjem američke pivarske grupacije Anheuser-Busch, koja proizvodi pivo marke Budweisser, belgijski koncern InBev nasljeđuje spor koji se vodi u više od 30 zemalja svijeta zbog ove marke s češkom pivovarom Budvar iz Čeških Budějovica, čitamo ovih dana, a autori nagovještavaju i mogućnost da se sjekira u tom sukobu koji traje desetljećima najzad zakopa. Pivnica.net ide i dalje i objašnjava da mir već širi svoj opojni miris, te tumači što se zapravo dešava, jer ovu zavrzlamu koja zbunjuje pivopije još od početka prošlog stoljeća ne uspijevaju razmrsiti ni sudovi više desetaka država diljem Globusa.
 
Zacijelo se mnoge pivopije pitaju zašto na nekim etiketama (i limenkama, svejedno) piše Bud, na drugima Budweiser, a na nekima Budvar, Budějovický Budvar ili Budweiser Budvar, i u zadnje vrijeme i Chechvar, u karakterističnim i neizostavnim crveno-bijelim tonovima, jednom malim tiskanim, a drugi put pisanim kaligrafskim slovima, i oni na kraju ne znaju radi li se tu o jednom pivu, o dva, tri, ili pet. Oni koji čitaju deklaracije na proizvodima znaju doduše da je riječ o dva proizvoda, ali ni njima zacijelo nije jasno otkuda to zbunjujuće šarenilo. U najkraćem, radi se o ovom: u Češkim Budějovicama proizvodi se pivo Budějovický Budvar, koje se pojavljuje i kao Budweiser Budvar, prema Budweis, njemačkom imenu toga grada na jugu Češke.
U američkim Sjedinjenim državama, u gradu St Louis u državi Missouri, donedavno najveća tamošnja industrija piva Anheuser Busch, proizvodi pivo koje se također zove Budweiser, pa je još početkom prošloga stoljeća došla na udar češkog imenjaka zbog korištenja istog naziva za svoju robnu marku. Kako su Amerikanci ime zaštitili, moglo se reći da je stvar očita – Česi su kopirali američko pivo, krstili ga istim imenom, pa će spor biti lako riješen. Međutim, stvari stoje upravo suprotno – Budvar je prvo skuhan u Češkim Budějovicama, a ime su posudila gospoda njemački ekonomski egzilanti Eberhard Anheuser i Adolphus Busch. Češko i općenito europsko pivo bilo je u drugoj polovici 19. stoljeća veoma popularno u Americi, koja je uostalom, vrvjela europskim emigrantima.
Iz Čeških Budějovica se u SAD godine 1872. počelo izvoziti pivo koje se tada zvalo Budweiser Bier. Busch je tada imao pivovaru s partnerom C. Conradom, i u želji, da barem kopijom europskog imena kod Amerikanaca pridobije simpatije za svoje pivo, nadjenuo mu ime Budweiser. To je pivo predstavljeno 1876. godine, a dvije godine kasnije, Conrad ga pod imenom Budweiser Lager Bier, registrira u državnom uredu za patente.
  
Godine 1891. Conrad posuđuje licencu koncernu Anheuser-Busch, koji tako stječe pravo na proizvodnju i prodaju toga piva. Kada je godine 1907. tvrtka A-B na sebe prenijela zaštićenu marku, protestirale su obadvije tadašnje pivovare iz Čeških Budějovica (uz Budvar još i građanska pivovara koja kuha odlično pivo Samson, a postoji od 1795. godine. Naime, upravo je ta pivovara prva koristila ime Budweiser za svoje pivo, a nastavila je to pivovara Budweiser Budvar, osnovana 1895. godine. Inače, prva pivovara u Budějovicama potječe iz predaleke 1265. godine). Čak je i gospodin A. Busch, u svom iskazu na okružnom sudu Južni New York, danom u četvrtak 26. ožujka 1894. godine u 10 sati i 30 minuta, nedvojbeno priznao da je kopirao češko pivo, ali to nije olakšalo poziciju pivovari iz Budějovica. Rekao je: «Ideja je bila jednostavna – proizvesti pivo iste kvalitete, boje i okusa, kakve ima pivo proizvedeno u Budějovicama, ili u Češkoj. Postupak kuhanja koji sam opisao isti je onaj koji se, prema meni dostupnim saznanjima, koristi u Budějovicama. Pivo Budweiser se kuha prema postupku češkog piva Budweiser.» Unatoč tom očitom priznanju, stvar se, zbog valjane registracije, nije mogla tako lako raspetljati.
Napokon, 1911. godine zaključen je sporazum, prema kojem su obje češke pivovare priznale valjanost američke registracije, ali se nisu odrekle prava da svoje pivske marke označavaju imenom Budweiser i drugima koje opisuju geografsko porijeklo njihova piva, kako u Americi, tako i drugdje u svijetu. Ali, izvoz budějovickog piva omela je prohibicija, pa je ono Amerikancima ponovo ponuđeno tek 1934. godine. U skladu s ugovorom iz 1911. godine, sada je češka dionička pivovara u Americi registrirala zaštićenu marku 'Imported Original Bohemian Budweiser Beer From Budweis City'. To je bio povod za nove sporove.
Drugi sporazum između dioničke pivovare iz Budějovica i društva Anheuser-Busch, sklopljen je 1939. godine, u ozračju prijetnje Drugog svjetskog rata, po vrlo nepovoljnim uvjetima i uz velika ograničenja prava češke pivovare, naročito kada je riječ o nastupu na sjevernoameričkom tržištu. Zapravo sporazumi iz 1911. i 1939. godine vrijede još i danas. Oni nisu sporni, ali problematično je njihovo tumačenje, jer sporazumi pružaju objema stranama veliki manevarski prostor za plasman svojeg piva u svim zemljama koje u ugovorima nisu taksativno nabrojane.
Jačanje češkog piva u nizu europskih zemalja, nagnalo je vodstvo američke tvrtke da 1978. godine pokrene nove pregovore o nastupu na europskim tržištima. Kako je češka strana odbila te prijedloge, krenuo je novi val sudskih tužbi i parnica, ovoga puta u pojedinačnim zemljama, i to traje praktično do današnjih dana. U svakoj zemlji vodi se spor samo o nastupu na njenom tržištu, i rezultati tih procesa su različiti. Česi su tako prije deset godina dobili parnicu u Finskoj, pokrenut je spor u Norveškoj, a u Irskoj su Amerikanci tužili, ne češkog proizvođača, nego uvoznika njihova piva. U Njemačkoj, gdje su Česi desetljećima veoma uspješno izvozili svoje pivo, i bili treće najprodavanije uvozno pivo, iza danskih Tuborga i Faxea, primijenili su Ameri novu taktiku i novo streljivo. Nastupili su s pivom koje se zvalo Anheuser-Busch B, što dakle nema nikakve veze s imenom koje su u toj zemlji zaštitili Česi, ali je prodaju pratila reklamna kampanja, koja je jasno pokazivala koje je pivo zapravo u pitanju. Sada su Česi reagirali tužbom, koju su dobili, a pobijedili su i u procesima u Švicarskoj i Grčkoj. Ipak, kako ovih dana podsjeća Wall Street Juornal sporova ima još, primjerice u Japanu, a prema dosadašnjim presudama, u 28 europskih i 37 izvaneuropskih zemalja prava na marku Budweisser i Bud ima Budvar, dok Anheuser-Bush prodaje svoje pivo pod markom Budweiser u 16, a pod markom Bud u 15 zemalja.
«Taj spor se vodi više od 100 godina, piše M. Lazarević u Poslovnom dnevniku, i postao je dio suvremene ekonomske povijesti, reklo bi se čak i pivske mitologije, a istovremeno je paradoksalno na svoj način pridonio promociji obje kompanije.»
Kako se špekulira u američkim krugovima, sada, nakon što je belgijsko-brazilski moloh InBev kupio američkog diva Anheuser-Busch, kupit će i češku pivovaru Budvar, kako bi pojednostavio rješavanje spora i izbjegao visoke sudske troškove, te pojeftinio poslovanje s markom Budweiser. InBev u Češkoj već posjeduje najveći lanac pivovara, okupljen oko koncerna Praške pivovare. Doduše, poznato je i to da A-B već 17 godina pokušava kupiti svoga češkog konkurenta, ali češka država, koja je vlasnik pivovare iz Budějovica, do sada je odolijevala zahtjevima za privatizacijom, koja će na kraju neizbježno doći.
No, što se sporova tiče, to se odnosi zacijelo na nova tržišta, poput Kine i Južne Amerike, jer u Europi je većina sporova riješena, a za američko tržište sklopljen je početkom prošle godine novi, treći sporazum, po kojem ljuti protivnik Anheuser Busch u svojoj distributivnoj mreži prodaje pivo iz Čeških Budějovica, ali pod imenom – Czechvar.
U međuvremenu, Budvar objavljuje da je u prvih šest mjeseci ove godine proizveo 640 tisuća hektolitra piva, što znači godišnju proizvodnju od skoro 1,3 milijuna hektolitara, i krupnim koracima grabi naprijed, rješavajući tehnička pitanja distribucije svoga piva u inozemstvo. Pojavljuje se i na Cipru – zanimljivo – istovremeno s američkim takmacem. A ono što je posebno zanimljivo za nas – u Hrvatsku će od sada pivo iz Budějovica dovoziti – Carlsberg. 
 
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije SAD