Rat pivom

Rat pivom

U današnjem globalnom svijetu sve je postalo oružje.

A i taj svijet se nekako smanjio. Izobličio i iskvario. Pa ni pivo nije mimoiđeno. Evo, Rusiju, nakon Coca Cole, Starbucksa i McDonald`sa, napuštaju Heinken i Carlsberg.

Rusi će se, kažu, vratiti na Tarkun, inačicu Coca Cole, zelenkastu tekućinu na bazi estragona, koju su pili za vrijeme ranijih sankcija i izolacije. A ”svjetsko” pivo bi mogao zamijeniti Kvass. Snaći će se, kažu, oni što piju ”ko Rusi” pa makar morali češće posegnuti za votkom.

U miru se sankcionira blažim metodama.

Evo, uzmite kod nas. Više cijene i opća skupoća smanjit će želju ljubiteljima gorkaste tekućine. Kao i ostalih napitaka.

Tko ne vjeruje u vezu između džepa i čaše neka se sjeti poskupljenja cigareta. Ne mislimo, valjda, da je broj pušača smanjen samo zbog više svijesti o štetnosti duhana.

Neke razvijenije zemlje su još onomad prebacile većinu poreznog tereta na piće i cigarete. I na taj način znatno smanjile stavku u proračunu zdravstvene zaštite.

U Švedskoj je piće bilo toliko skupo da se išlo kupovati preko Baltika, u Njemačku. Kažem bilo, ne zato što je sada jeftinije, već što ga je ovo ”naše” stiglo i prestiglo. Neka ovdašnja vina, kao i jedno omiljeno domaće pivo, da ga ne reklamiram, je danas skuplje u pulskim trgovinama nego u švedskim, pod upravom države.

Tako je za očekivati da ćemo narednih godina po ulicama sretati manje ”zanesenjaka”. Kojima država, vsokim dadžbinama i trgovci dubokih džepova objavljuju rat. Što reći...

”Kavicu srknem, otvorim novine,

u njima kupci, robe, trgovine,

reklame, ciklame, akcije, frakcije,

a narod ovca, nema reakcije”

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće