NOVO IZ MLINARICE

Pure brett ide dalje: Haskap

  Craft         P. N.         16.03.2023.
Pure brett ide dalje: Haskap

Od sedamdesetak piva u portfoliju Pivnice i pivovare Mlinarice čak četvrtina spada u kisela piva, odnosno u seriju nazvanu Mixed fermentation sour beers, s više pod-edicija, a jedna od njih je ona nazvana Pure Brett u kojoj su piva koja fermentiraju s kvascem zvanim brettanomyces. Upravo je stigao novi član te za sada nevelike obitelji – Haskap.

Samo što smo za sobom zatvorili vrata Pivnice i pivovare Mlinarica (vidi prekjučerašnju reportažu Pjenušava pisma iz mlina), iz pivovare na zagrebačkom Ksaveru stiže novi dragulj – Haskap iz serije Pure brett, ovoga puta obogaćen sibirskom borovnicom – haskapom.

Izlazak ovog piva izi tame podruma na svjetlo dana Mlinarica je objavila na društvenim mrežama ovim riječima:

Nakon dugog procesa jedenja šećera i čekanja da okusi dođu do željenog nivoa, predivan kvasac poznatiji kao Brettanomyces konačno je odradio svoj posao. Pure Brett serija nastavlja se nakon duže pauze i ponovo vam daje priliku probati kakvih je aroma i okusa ovaj kvasac kada dolazi u samostalnom izdanju bez drugih bakterija koje proizvode dodatnu kiselinu.

U ovome izdanju Pure Brett-a sama baza bila je pivo koje je jako blago hmeljirano i bogato pšeničnim sladom. Kako ovaj Pure Brett ne bi bio dosadnjikav, ubacili smo veliku količinu HASKAP-a, koji je nekima poznatiji pod imenom sibirska borovnica. HASKAP ima jaku crveno-rozu boju i ugodan bobičasto-opori okus. Lagano-srednje tijelo ispunjeno je voćnim esterima, bobičastim aromama i funky notama, a na kraju sve završava oporim i suhim završetkom. Ovo je jedna druga dimenzija pivarstva.

Kvasac je dakle brettanomyces, u pivo je dodan haskap, to jest sibirska borovnica, a glavne arome koje su nastale tijekom fermentacije Mlinarica opisuje kao: bobičasto voće, funky, oporo, borovnica. alkohola ima 6,5 posto.

Promocija je najavljena za sutra, petak 17. ožujka u Goblet Beer Store Zagreb.

U pivovari Mlinarici smo 2019. godine pokrenuli seriju za naše prostore nesvakidašnjih piva: Mixed fermentation sour beers. Ali što je to točno? To su piva u kojima se različiti sojevi kvasaca i bakterija dodaju tokom fermentacije ili za vrijeme odležavanja same pive. Bakterije koje su odgovorne za kiselo pivo su Lactobacillus i Pediococcus, dok je glavni krivac za “divlje” i “funky” arome kvasac zvan Brettanomyces, objašnjavaju u Mlinarici nastanak svoje opsežne serije kiselih piva.

A vrlo je zanimljiva i priča o tome kako je nastala serija Pure brett: Tokom ljeta 2021. godine odlučili smo jedan dio naše APA-e fermentirati na Brettanomyces kvascu. Tada još ni mi sami nismo znali što točno želimo od ovoga piva. Jedino smo znali da hoćemo još jedno pivo s Brettom! Nadali smo se da će fermentacija brzo završiti jer ipak se tu radi samo o Brettu bez bakterija… Ali ispalo je da smo bili u krivu. Fermentacija i okusi su se dosta sporo razvijali i nakon nekog kraćeg vremena rekli smo si: „OK, moramo zaboraviti na ovo pivo“. Rezultat naše zaboravnosti je i više nego uspješan! APA je postala totalno drugo pivo. Brett razvaljuje jakim aromama ananasa i manga, okusom dolazi lagana paprenost od raženog slada, a blaga kiselina zaokružuje ovo divlje pivo i čini ga ugodnim za ispijanje.

Divlje, papreno, voćno i funky.

Eto, u Mlinarici nikad nije dosadno. A s njima nije dosadno ni ljubiteljima kiselih piva.Najnovije iz kategorije Craft
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće