ČEŠKI TJEDNIK JEDNOTA

Prozor u svijet piva

  Pivnica.net         Alen Janota         01.05.2023.
Prozor u svijet piva

Ni mjesec dana od našeg jubileja – zaokruživanja petnaeste godine postojanja ovog portala, ne prestaju reakcije na to postignuće. Novi tekst o desetljeću i pol Pivnice objavljuje Jednota, tjednik na češkom jeziku, koji izlazi u Daruvaru. Manjinski časopis naglašava uz ostalo činjenicu da dosta prostora posvećujemo češkoj pivskoj tradiciji i kulturi.

Evo prijevoda toga članka, koji potpisuje Alen Janota:

Ako čovjek ima potrebu riješiti probleme uzrokovane naglom pojavom akutne žeđi, jedno od sjajnih pomoćnih sredstava može biti čaša piva. A kad ugasi žeđ i malo dublje pogleda u čašu pjenušavog soka, moguće je da će ga zainteresirati i druga pitanja. Kao na primjer to kako je pivo uopće nastalo i kako nastaje, je li ohlađeno baš kako treba ili možda previše, odakle u krigli pjena kao snijeg i mnoga druga. Kome je do toga stalo, i ne pušta pitanja da otplove s narudžbom novog piva, potražit će odgovore u vjerodostojnom izvoru. Jedan od njih je svakako internet portal Pivnica,net. koji je 1. travnja proslavio rođendan.

To je specijalizirani portal, koji je već petnaest godina posvećen pivu, pivskim entuzijastima, pivopijama, pivskom gospodarstvu i pivskoj tematici općenito.

Osnivači portala i njegovi urednici su dvojica novinara i ujedno velikih pivskih zaljubljenika – virovitički slobodni novinar, urednik lokalnog news portala i šef festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu Goran Gazdek i daruvarski novinar s iskustvom lokalnog radija, češkog manjinskog tiska i izdavaštva  publicističkih knjiga Mato Pejić. Prema njihovim riječima petnaest godina nije mnogo, naročito u virtualnom svijetu, ali je to rezultat vrijedan svakog respekta u području kojem su se posvetili. Kada je 2008. godine portal pokrenut na hrvatskoj pivskoj sceni nije se događalo baš puno zanimljivih stvari – postojalo je sedam industrijskih pivovara, a osim njih samo pivovara medvedgrad i Ličanka kod Gospića. Brojne gostioničarske pivovare koje su otvarane sredinom devedesetih godine prošlog stoljeća uglavnom su već bile zatvorene.

No, množili su se kućni pivari koji su se počeli okupljati i razmjenjivati iskustva kuhanja piva doma, te je iz te homebrewing scene nastao jak craft pokret. Unatoč tome, što je u to vrijeme bilo malo događaja, autori portala o pivu su pisali svakodnevno pripremajući mnoštvo zanimljivosti za ljubitelje piva i pisvke4 tematike. Danas je na portalu oko šest tisuća članaka. Riječ je o vijestima i pričama iz domaćeg i stranog pivarstva, raznim reportažama i razgovorima, tu su i stalne rubrike o pivskom iskustvu i ukusima, o počecima pivarstva i povijesti pjenušavog soka, a također i kolumne poznatih autora. Za Pivnicu su pisali mnogi auitori, ppis suradnika je i danas podugačak. I svi to rade dobrovoljno i za svoje zadovoljstvo, jer je Pivnica neprofitni portal i ne može isplaćivati honorare.

Pivo je nemoguće predstaviti odvojeno od dobrog jela. Zato je i cijela jedna rubrika posvećena gastonomiji. Radi se tu o raznim receptima za jela koja se kuhaju s pivom a tu su i članvi o tome kako se jela slažu s pivom. Pri tom nije zanemarivo ni korištenje piv a u slastičarstvu. Urednici portala naglašavaju da pivo i pivske zani mljivosti traže doslovce svagdje, pa imaju i posebnu rubriku o pivu u stihu i prozi, a tu je i dalje čitav niz izreka, poslovica i aforizama na temu piva. Iz politrenih krigli potežu i junaci stripova, što također nije promaklo uredniku Pivnice, pa je tako nastala još jedna rubrika. A iz nje se rodila iizložba Mate Pejića Nacrtaj mi krigl, koja je u deset godina postojanja (2009. – 2019.) bila postavljena u nizu muzeja, galerija i domova kulture i prošla Hrvatskom uzduž i poprijeko. Među ostallim bila je dijelkom niza Dana češke kulture a i zvijezda Noći muzeja.

Jedna od rubrika Pivnice.net posvećena je najvećem pivskom festivalu na svijetu Oktoberfestu, koja je izrodila još jednu izložbu Mate Pejića. Bila je to izložba fotografija pod nazivom Mojih 25 godina Oktoberfesta. Izložbu je pratio bogat katalog koji je izdao festival Fra Ma Fu u okviru kojeg je izložba prvi put postavljena a u katalogu su uz fotografije tiskane i odab rfane reportaže s Oktoberfesta. U okviru portala objavljena je još jedn a knjiga – zbirka kolumni koje je na stranmici objav ljivao Dražen Matošec pod nazivom Pjena i njezina braća.

Velik broj članaka govori o češkom pivu, koje prati dobar glas i koje naš čovjek smatra iznimno kvalitetnim i popularnim, a tako je i u cijelom svijetu. Na kraju, najstarija hrvatska pivovara, ona daruvarska, može se pohvaliti da pivo kuha po češkoj recepturi i tehnologiji i da Staročeško pivo dobar primjer plzeňskog stila. Na ruku portalu ide i to što urednik M. Pejić govori češki i često putuje u Češku, tako da na izvoru prikuplja vrijedne informacije, konzumirajući bogatu češku literaturu.

Urednici portala dalje naglašavaju da nastavljaju voditi stranicu s jednakim oduševljenjem kao i prije 15 godina, a uz poluokrugao jubilej pripremaju prerađeni, obnovljeni, umiveni, ušminkani i modernizirani izgled portala. „Radujemo se svakom novom čitatelju i posjetitelju portala i želimo da što više njih zavoli pjenušavi sok,“ rekao nam je jedan od iurednika portala Mato Pejić.

I mi svima vrelo preporučujemo da posjete web stranicu Pivnica.net.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Pivnica.net
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće