Pivnica.net
Banner

Pivske raznolije

Proudov brkati  movember

P. N.   |   09.11.2022.     537

Proudov brkati  movember

Movember, pokret sračunat na podizanje svijesti o opasnosti od raka prostate, koji se obilježava puštanjem brkova i brade tijekom mjeseca studenoga postoji bezmalo dva desetljeća i poprilično je rasprostranjen (sve više i kod nas) a među mnogima koji daju svoj doprinos humanitarnim akcijama movembera su i brojne pivovare.

Kod nas je po uključivanju u  akcije financijske potpore prevenciji raka prostate posebno zapamćena splitska pivovara LAB, ali posljednjih nekoliko godina nema LAB-ovih brkatih pjenušavih pripravaka, pa ćemo poziv na studenačko nebrijanje i piva pijenje uputiti uz pomoć jednog zanimljivog piva iz svjetske pivske velesile Češke i to iz epicentra industrije lagera, Plzeňa. Doduše nije riječ o gigantu Plzeňskom Prazdroju, nego o maloj eksperimentalnoj pivovari Proud, ali ona s Prazdrojem itekako ima veze.

Priopćenje za tisak o njihovu movember pivu, nazvanom Proovan, prenosi pivski portal Pivni web:

Plzeňska eksperimentalna pivovara Proud uspostavila je suradnju sa Zakladom Muškarci protiv raka, koji u Republici Češkoj realizira svjetsku kampanju Movember. Rezultat te suradnje je limitirana edicija bezalkoholnog piva Proovan – Proud in Movember, čiju etiketu krasi nezaobilazni brk, jer je taj ukras muškog lica planetarni zaštitni znak kampanje. Od svake politrene boce prodane u studenom pivovara će u fond Zaklade uplatiti 5 čeških kruna.

Bezalkoholno pivo Proovan (Pruvan na češkom znači propuh) inspirirao je stilom IPA, koji spada među najomiljenije pivske stilove i među najtraženija piva iz stalne ponude pivovare Proud. Ima krasan miris hmelja i lagani sladni okus. Proud in Movember osvježava valom okusa i mirisa a istovremeno ne sadrži alkohol, što dodatno pridonosi vašem ukupnom zdravlju i ne ograničava vašu aktivnost i planove. Kao što je recimo plan da odete na preventivni zdravstveni pregled.

Movember pokret je prvenstveno okrenut prevenciji tipičnih muških bolesti, među koje spadaju rak prostate i testisa. Cilj kampanje je povećati svijest o ovim bolestima i o potrebi pravovremene detekcije. Preventivni godišnji pregledi su prvi korak prema uspostavi dijagnoze raka i istovremeno temeljna pretpostavka uspješnog liječenja.

„Naša zaklada Muškarci protiv raka ne bori se samo protiv raka, nego često i protiv muških predrasuda. Muškarci po svojoj prirodi ne govore o vlastitim problemima, odbijaju prevenciju, stide se a odgovarajuću liječničku pomoć često traže kad je već kasno. Prema statistici na svjetskoj razini muškarci umiru čest godina prije žena a rak prostate je drugi najčešći oblik raka kod muškaraca. Nažalost, možemo očekivati da se broj slučajeva do 2030. godine udvostruči,“ kaže prof. dr. Roman Zachoval, voditelj urološke klinike Thomayerove bolnice u Pragu, predsjednik i osnivač Zaklade Muškarci protiv raka.

Što se tiče pivovare Proud, to je – reći će svaki bolji vodič po češkim malim  pivovarama – eksperimentalna pivovara koja se nalazi u Plzeňu, na ušću dviju rijeka – Mže i Radbuze, u povijesnoj zgradi bivše elektrane. Kako kažu osnivači pivovare – direktor Michal Škoda i voditeljica proizvodnje Lenka Straková, spojili su snagu riječnog toka s energijom električne struje i ime pivovare bilo je tu. Proud, naime, na češkom znači struju, bujicu, val, mlaz, tok i na sve to pozivaju se tamošnji pivari, dodajući da jednako tako upućuju i na engleski pojam proud, koji znači ponos, a oni su, kažu, ponosni što svoje potrošače razveseljavaju svojim pivom koje kuhaju na osnovu istraživanja svjetskih pivskih trendova, dodajući im prstohvat domaće fantazije.

A kuhaju piva donjeg vrenja (lager, češki ležák) i gornjeg vrenja (ale) šarajući po pivskim stilovima, a u ponudi imaju stalni asortiman i sezonske specijale, kao i jednokratne uvarke. U pivovari se rado igraju (eksperimentiraju) sa sastojcima i začinima, često koristeći voće, a više njihovih piva dozrijeva u hrastovim bačvama od viskija i drugih žestica. U ponudu headlinersa spadaju The Mže – english pale ale 10, Ventill – lager (jedanaestica), Soutock – ražena IPA, illi Cotel – stout 14. Sva piva su nefiltrirana i nepasterizirana, osim novog bezalkoholnog Proovana, koji je pasteriziran.

Možda ste i sami primijetili kako se u pivovari Proud vole igrati riječima – od samog imena pivovare pa do naziva piva. TheMže je ime rijeke Mže uz dodan engleski određeni pravopisni član The, a pisano zajedno asocira na londonsku rijeku Temzu, Soutock (soutok) na češkom znači ušće, Cotel (kotel) je kotao, naravno onaj za kuhanje piva, a pruvan (Proovan) kako smo već rekli – propuh, promaja.

Ideja o maloj pivovari u okviru mega pivovare Plzeňský Prazdroj niknula je prije nekoliko godina u samom Prazdroju, a direktor i voditeljica proizvodnje su oboje djeca Prazdroja, ali istovremeno i dugogodišnji homebreweri i uopće oduševljeni poklonici dobrog piva.

Projekt pivovare Proud ostvaren je pod patronatom velikog brata, Plzeňskog Prazdroja, i obje pivovare djeluju u zajedničkoj firmi (imaju isti matični broj), ali Proud funkcionira kao nezavisna minipivovara s vlastitim rukovodstvom i majstorima pivarima. Sigurno vam na pamet pada hrvatska mikro pivovara Grif i njezin odnos sa Zagrebačkom pivovarom, zar ne?

Ako vas zanima tema piva u pokretu movember, pročitajte i ovo:

Movembeer

Što je pivo bez brkova

Brkovi i pivo

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivske raznolije