ĐAVOLJI PROLAZ

Protjera

Protjera

Koji je, po uobičajenom mišljenu, najvarljiviji rezultat u nogometu - 1:0, 2:0, ili 2:1?

Tako nekako je bilo sročeno pitanje u popularnoj Potjeri.

Promašili su i takmičar i lovac, jer je odgovor, zamislite, bio 2:0.

Osobno bih uvijek volio gubti, ako se mora, s 1:0, a voditi s 2:0.

Rijetko se nešto gore i irelevantnije moglo čuti u tom kvizu, pa bi to pitanje moglo konkurirati i za „najgore“ pitanje u Potjeri.

Emisija je, inače, interesantna, zna plijeniti pažnju, ponešto se da i naučiti.

Ali mogla bi se i unaprijediti. Da se, recimo, lovci ne predstavljaju često nesmiješnim najavama i da voditelj ne poziva takmičare da budu mirni i da ne pisnu za vrijeme lovčeva odgovaranja.

Razumijem, zahtjev je to „izumitelja“ Potjere, ali nije u stijenu zapisano.

Možda bi poštenije bilo i da se set pitanja određuje biranjem, A, B, C, naprimjer, jer se nekada učini da pitanja nisu uravnotežene težine – ni između takmičara ni u susretu s lovcem.

I malo više fleksibilnosti ne bi škodilo. Što se jezičnosti tiče. U Potjeri od 6. veljače pitanje je bilo o nazivu prolaza u Gorskom Kotaru. Takmičar je odgovorio „đavolji prolaz“ što se nije priznalo, jer je točan odgovor „vražji prolaz“. Kao da je umjesto prvi svibanj rekao prvi maj.

Đavo bi ga znao zašto se, valjda, „srbizmi“ ne razumiju kod nas. Mada se „đavo“ koristi i u nekim drugim krajevima on se, po mišljenju potjeraša veže, valjda, uz istočne susjede.  Iako korijen može biti i talijanski, diavolo, ili ruski -   дьявол.

Vjerujem da bi se u nekom drugom slučaju priznao odgovor, recimo „aforizam“, umjesto „dosjetica“, ili „antivakser“, umjesto „protucjepnik“.

Kad je o pivu riječ, srećom, nemamo takvih problema.

Naziv uvijek u korijenu ima glagol piti, bilo da se radi o engleskom govornom području ili za domaću upotrebu (uporabu).

Beer, vuče porijeko iz latinskog „bibere“, što je u prijevodu „piti“, dok, sve udomaćenija sorta, ale (ejl) dolazi iz starogermanskog.

Danas su ionako sve vrste piva smještene, uglavnom, u dvije najveće pivske obitelji; ale i lager.

E, sad, koje je bolje, đavo bi ga znao. Ili vrag. On, ionako, nikad ne spava.

Podijelite

   

Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivuArhivNacrtaj mi krigl


Knjiga Pivovara Daruvar

Knjiga Pivovara Daruvar
Najnovije iz kategorije Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće