IZ POVIJESTI PIVSKE ETIKETE

Prostor umjetničke kreacije

  Zapisi pivopije opće prakse         Mato Pejić         10.02.2023.
Prostor umjetničke kreacije

Pivska etiketa je genijalni mali prostor kretivnog izražavanja, par kvadratnih centimetara na kojima pivovara uz ime svoga uvarka i osnovne informacije o ingredijencijama stavlja i mnoge druge poruke, a prvenstveno dražesna likovna rješenja, koja su često i prava mala remek djela.

A etiketa je praktično mlađahna novotarija, jer u odnosu na ukupnu povijest pivarstva za koju se svi slažu da doseže brojku od sedam tisućljeća, etiketa na boci postoji tek nešto preko stoljeća, a ona na limenci manje od devedeset godina.

Ni staklo kao pivska ambalaža nije dugog vijeka – prvi put se pojavljuje (istom) u 15. stoljeću, ali tek oko sredine 19. prevagnula je nad drvenim bačvama, koje su prije toga potisnule glinene i kamene posude  (i na te su se posude ispisivali određeni podaci, pa su tako u grobnicama faraona pronađeni ćupovi s vinom na kojima je hijeroglifima napisano koja je vrsta vina i godina berbe, te tko je vino proizveo).

Vino je etikete dobilo prije piva i u 18. stoljeću francuski su vinari žicom na bocu vezali komad pergamenta s informacijama o proizvodu. Etikete za pivo bile su posve neuobičajene prije četvrtog desetljeća 19. stoljeća. Doduše, godine 1834. kada je u Engleskoj ukinuta carina na staklo, omogućeno je pivarima da pakiraju svoje uvarke u boce, a to je otvorilo put i uvođenju papirnatih etiketa, no to nije išlo brzo. Najraniji primjerci bili su ručno zapečaćeni s imenom pivovara i sadržajem utisnutim u vosak. Širenje poslovanja s pivom dovelo je do upotrebe kapsula od metalne folije, sličnih onima koje se i danas koriste za vino, a one su često stradale pri transportu. Najbolja alternativa bila je papirnatanaljepnica. 

Rane etikete od papira bile su trake koje su nalijepljene samo preko grla boce i porculanskog čepa s patentnim zatvaračem, a pivo iste pivovare znalo je imati različite etikete. To je stoga što u početku pivovare  nisu flaširale pivo, nego su to radile posebne punionice ili pivnice i krčme. Sačuvane su etikete londonskih pivovara Barclay Perkins i Combe & Company te pivovare Guinness u Dublinu koje nose imena različitih punionica a izbor etiketa piva Guinness koje su izdale razne punionice mogu se vidjeti u muzeju tvrtke u dublinskoj pivovari St. James's Gate. To je dakako otvaralo širok prostor krivotvorenju pa se protiv ove prakse bune pivovare Guinness, William Younger i naročito Bass koji je još 1890. godine registrirao svoj zaštitni znak, crveni trokut,  a album s oko 1.900 krivotvorina i kršenja autorskih prava još uvijek se čuva u Bassovoj pivovari u Burton-on-Trentu. (Boce piva Bass s karakterističnim zaštitnim znakom naslikao je Edouard Manet na svojoj slavnoj i praslavnoj slici Bar u Foiles-Bergèreu iz 1882. godine, pa tako znamo da se pivo u Britaniji etiketiralo papirnatim naljepnicama još prije tog vremena.)

Jedan od razloga šireg prihvaćanja staklenih boca bio je taj što je vijek trajanja piva u bocama duži od onoga u bačvama, a Britanija je po naseljavanju Indije proizvela posebno pivo podesno za tu klimu, prikladno nazvano East India Pale Ale, a ono je moralo izdržati dug put. Upravo ta piva bila su opremljena najranmijim etiketama. Masovna proizvodnja vezana je i uz osvajanja novih tržišta, štoga je omogućio razvoj željeznice. Boca s izblijedjelom etiketom iz tog razdoblja čuva se u pivovari Williama Youngera u Edinburghu.

 Sve do kraja 19. stoljeća pivske su boce bile raznih zapremina i oblika, često umjetnički formirane (tu je ulogu kasnije preuzela etiketa) i zatvarane patentnim zatvaračem od žice i porculanskog čepa zaštićenog gumom (beugel bottle ili swing top, odnosno na njemačkom bügelflasche). Kudikamo praktičniji navojni zatvarač patenmtirao je Henry Barrett iz Engleske 1872. godine, a izvjesni William Painter iz Baltimorea, SAD, izmislio je 1892. još bolji krunski zatvarač. Sada je staklena boca s papirnatom etiketom mogla krenuti u osvajanje svijeta i to se dešava na prijelomu stpoljeća, kada je i obujam srče bio standardiziran i praktično sveden na pola litre i litru.

Najstarija sačuvana papirnata pivska etiketa na američkom tlu je ona za pivo Red Star Tonic, koje je kuhala pivovara Cold Spring Brewery, smještena u blizini St Clouda u Minnesoti, a procijenjeno je da je proizvedena između 1906. godine i početka prohibicije 1920. Tridesetih godina 20. stoljeća pivovare počinju koristiti samoljepive  etikete, koje je osmislio Stan Avery,značajno olakšavajući život pivarskoj industriji koja je imala dramatične probleme s nanošenjem ljepila na etikete i četkanje ostataka s boca.

Neposredno prije Drugog svjetskog rata u Engleskoj su uvedene boce s trajno nalijepljenim ili šablonskim etiketama. Iako je to imalo nekog smisla za vrijeme ratne nestašice papira, takve etikete nisu bile popularne zbog vremena koje je trebalo potrošiti na sortiranje u skladištu boca.

Od bakropisa s hijeroglifima do impresionističkih slika, etiketa za boce piva doživjela je potpunu evoluciju u dizajnu. Danas postoje brojne tehnike tiska a ono što je na etiketi naintrigantnije je umjetničko djelo. Već dugo, naime, nije dovoljno da na etiketi stoji ime piva – često nazvano po gradu u kojem se pivovara nalazi, i pivski stil, uz zakonom obvezne podatke o sastavu napitka, nego je etiketa prepoznata kao sjajno sredstvo regrutiranja novih potrošača, koje privlači  atraktivnim dizajnom i likovnim rješenjem. Brzo je etiketa postala i i najomiljeniji predmet sakupljanja, poželjniji od svih drugih kolekcionarskih  stvari iz svijeta piva, a tu malo što nije meta skupljačke strasti – od boca, limenki, čaša, krigli, bačava, podmetača, plakata, reklama, pa do otvarača i metalnih štitova. Craft pokret taj je prostor kreativnosti proširio do neslućenih razmjera a to kolekcionare stavlja na velike muke, jer sve veću produkciju iznimno je teško pratiti.

Naravno, ni pivopijama nije lako.Najnovije iz kategorije Zapisi pivopije opće prakse
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće