Projekt Pametni šank

  Češka         P. N.         01.12.2022.
Projekt Pametni šank

Gostionice i restorani susreću se e enormnim rastom cijena energije, a u mnogim gradovima najavljeno je i poskupljenje vode. Kako su procijenili u češkoj pivovari Plzeňský Prazdroj, snižavanje temperature u lokalima nije rješenje, jer bi se to odrazilo na dolazak gostiju, koji bi pao za čak 79 posto.

Druge drastične mjere također bi donijele više štete nego koristi. Recimo, zatvaranjem tople kuhinje restorani bi opstali bez četvrtine ljudi, Navodi Prazdroj u medijskoj objavi, koju prenosi portal Pivni web.

Zato pivovara Plzeňský Prazdroj u suradnji sa stručnjacima Češkog instituta informatike, robotike i kibernetike (CIIRC) Češkog tehničkog sveučilišta (ČVUT), Microsofta i drugih tehnoloških tvrtki traži za gostionice rješenja za uštede uz korištenje najmodernijih tehnologija. Zajedno mjere potrošnju energije i vode pri upotrebi tehnologije za istakanje piva, kako bi razvili štedljiviji točionik, koji će u budućnosti ugostiteljskim objektima zajamčiti i do 30 posto uštede energije pri točenju piva.

Plzeňský Prazdroj se u nastojanju da pomogne ugostiteljstvu upušta u potpuno nove oblasti. Tradicionalni proizvođač i distributer piva zajedno s tehnološkim partnerima CIIRC ČVUT, Microsoft, Adastra i Smart Technology u sklopu projekta nazvanog Pametni šank (Chytrej výčep) čipirat će uređaje za istakanje piva u ukupno 45 pivnica u zemlji i tijekom 12 mjeseci prikupljati podatke o protoku piva, vode i potrošnji energije u pojedinim dijelovima šanka. Cijeli pogon pratit će više od tisuće senzora.

Prema istraživanju Prazdroja galopirajući rast cijena energije za ugostitelje trenutno predstavlja najveći problem, koji značajno otežava poslovanje čak četiriju petina svih gostionica. Na drugom mjestu liste problema je cijena ulaznih sirovina za kuhanje, a potom i nedostatak personala.

„Za čitavu gastronomiju su sve više cijene energije temeljna komplikacija. Međutim, štednja na način da ugasimo svjetla, snizimo temperature i iz pogona isključimo kuhinje, nije rješenje. Zato pozdravljamo inicijativu Prazdroja, koja traži konceptualno i dugoročno rješenje za problem gostionica,“ kaže Jiří Mokrý, suvlasnik praške restauracije Katr, koja je prvi lokal u kojem su instalirani senzori.

„Projekt Pametni šank smo inicirali zato da ugostiteljima pomognemo ne samo preživjeti teško razdoblje, nego i da dođemo do rješenja koje će im dugoročno smanjiti troškove. Najprije ćemo mjerenjem prikupiti važne podatke, a na osnovu njih ćemo zajedno s partnerima inovirati cijelu tehnologiju za istakanje piva i ponuditi je gostionicama. A sve s ciljem očuvanja češke kulture piva,“ kaže prodajni direktor Plzeňskog Prazdroja Tomáš Mráz.

Projekt obuhvaća cijeli put točenog piva u gostionici. „Doslovce ćemo napraviti rendgen šanka i mapirati potrošnju energije u čitavom pogonu točionika, počevši od ulaganja piva u boks za hlađenje ili u podrum, preko temperature piva i gubitka temperature putem iz kega ili tanka sve do natočene krigle. Istražit ćemo i potrošnju energije za hlađenje vitrine u kojoj se hlade krigle. Istovremeno ćemo pratiti i mjeriti potrošnju vode tijekom čitavog procesa brige o kvaliteti pivu  i pivskog stakla. Na temelju dobivenih podataka ponudit ćemo takve intervencije na šanku koje će ugostiteljima donijeti uštede izdataka za vodu i energiju. Za goste se time ništa neće promijeniti, kvaliteta piva ostat će ista, ali ugostitelji će uštedjeti na šanku i do 30 posto energije,“ govori Jakub Zaoral, voditelj projekta Pametni šank.

(...)

Već sada Prazdroj radi na tehnološkim inovacijama kojima bi poboljšao točionike, bilo da je riječ o mogućnosti rekuperiranja vode, smanjenje količine potrošene vode kod oplahivanja čaša ili potrošnji energije za hlađenje. „Za nas je naprosto od krunskog značaja sačuvati kvalitetu točenog piva i istovremeno pomoći ugostiteljima da snize troškove. Izmjerene vrijednosti nam daju točan pregled ključnih mjesta na kojima su moguća poboljšanja, a to do sada nitko nije radio. Tako ujedno snižavamo emisiju ugljičnog dioksida, a tako će točionici biti i štedljivi prema prirodnim izvorima, “ kaže Ivan Tučník, Prazdrojev menadžer za održivost.

Rezultati mjerenja bit će dostupni krajem 2023., kada mnogi stručnjaci očekuju još zahtjevniju energetsku situaciju nego sada, ali gostionicama su već sad ponuđene mjere štednje. „Jednako kao tijekom covida i sada smo reagirali trenutno i posredstvom svojih trgovačkih predstavnika savjetujemo ugostiteljima kako se orijentirati u nastaloj energetskoj krizi. Ne samo o tome kako iskoristiti vladine subvencije i kako efikasnije voditi ekonomiku pogona, nego i kako postupati s opremom i tehnologijom, koju koriste u lokalu, da ne bi nepotrebno rasipali energiju,“ zaključuje Tomáš Mráz.

Tagovi

Pivo   šank   točionik   Prazdroj   Češka   štednja   kriza   energija   voda  


Najnovije iz kategorije Češka
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće