Pivnica.net
Banner

Pivarska industrija

Proizvodnja piva lani pala za najmanje pet posto

P.N.   |   06.02.2010.     2343

Proizvodnja piva lani pala za najmanje pet posto
U svim češkim pivovarama, prema vrlo grubim procjenama prošlogodišnja proizvodnja piva pala je za najmanje pet posto u odnosu na godinu dana ranije, javljaju češke Financijske novine. To znači da je lani proizvedeno oko milijun hektolitara manje nego preklani, kada je produkcija iznosila 18,8 milijuna hektolitara piva. Podaci su dobiveno od agencije ČTK, koja se poziva na pivovare i na udruženje proizvođača piva i slada.
Puni i vjerodostojni podaci za kompletno češko tržište piva bit će poznati krajem ožujka, a priprema ih nezavisna tvrtka Ernst & Young. Prema procjeni direktora Češkog saveza proizvođača piva i slada Jana Veselog, ukupan rezultat bit će identičan onom u Prazdroju, koji pokriva oko polovice češkog tržišta piva. Prazdroj je upravo objavio da je njegova prodaja na domaćem tržištu smanjena za 4,5 posto i iznosi 7,55 milijuna hektolitara, a izravni izvoz manji je za deset posto i iznosi 790 tisuća hektolitara.
„Prvobitna procjena da će ukupna prodaja piva pasti za deset posto na sreću se neće obistiniti, neće biti baš tako strašno,“ kaže Vesely. Na polugodištu je pad u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije iznosio gotovo sedam posto, a izvoz je bio manji za čak 12,6 posto, ali u drugom polugodištu je pad značajno usporen i rezultati su kudikamo bolji. Direktor prodaje u K Brewery Oto Bindera smatra da je ukupan lanjski pad na tržištu piva oko osam posto, a šef udruženja čeških malih i nezavisnih pivovara Jiři Fusek procjenjuje da je ukupna proizvodnja svih pivovara ipak manja za desetinu.
Broj dva na češkom tržištu piva, praški Staropramen, nije objavila rezultate prošlogodišnjeg poslovanja, a za sada šuti i Heineken, koji po udjelu na tržištu piva u Češkoj drži treće mjesto. Budějovicky Budvar proizveo je lani 1,3 milijuna hektolitara piva, što je za nepuna tri posto manje nego godinu dana ranije. Nasuprot tome skupina malih i srednjih pivovara K Brewery povećala je proizvodnju za sedam posto, prodavši ukupno 850 tisuća hektolitara piva. Rast bilježi i pivovara Černa Hora, koja je prodala 165 tisuća hektolitara, ili pet posto više nego preklani. „Mini pivovare odreda imaju rast proizvodnje i prodaje,“ kaže Vesely, „ali to ne utječe na ukupan rezultat na tržištu.“
Pad ukupnog prometa piva vidi se i na smanjenom ubiranju prihoda od poreza. Prema podacima glavnog ravnateljstva porezne uprave, prihodi od poreza na potrošnja iz piva smanjeni su za 3,4 posto i iznose baš toliko – 3,4 milijarde kruna. Pad potrošnje piva u Češkoj danak je krizi, ali ipak više promjeni načina života. U proteklom razdoblju petina piva potrošenog u Češkoj republici popili su strani turisti, a broj turista lani se smanjio za otprilike deset posto. Osim toga, turistički djelatnici ističu da su i ti turisti koji su dolazili u Češku bili oni s plićim džepom. Stručnjaci dodaju da već duže vrijeme potrošnja piva u cijeloj Europi pada godišnje za jedan do dva posto. Prošlogodišnje brojke još nisu poznate, ali s obzirom na ekonomsku krizu ne očekuje se da će biti bolje. U Njemačkoj, Slovačkoj, Skandinaviji također pada potrošnja piva. U Rusiji je situacija čak tragična. Tamo je lobi votke isposlovao udvostručenje poreza na pivo, pa je izvoz češkog piva u Rusiju na polugodištu bio za čak 4o posto manji nego 2008. godine, što se značajno odrazilo na ukupne rezultate jer je Rusija treće ili četvrto najbolje tržište za izvoz češkog piva. Na prvom je mjestu Njemačka, na drugom Slovačka, a Rusija s Britanijom dijeli treću poziciju.
Značajno pada potrošnja piva u Njemačkoj, koja je godinama bila na trećem mjestu po potrošnji po glavi stanovnika, a sada se tamo pije manje piva nego u Austriji. U Slovačkoj već dugo traje trend smanjenja potrošnje, od 2002. godine, kada je značajno povećan porez. Od trinaest tamošnjih pivovara preživjelo je samo sedam. Za utjehu pivovarama – u svim zemljama značajno raste potražnja za bezalkoholnim pivom.
 

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Pivarska industrija