Pivnica.net
Banner

Gastro

Prije grila s kobasicom u pivo

P. N.   |   12.04.2022.     1681

Prije grila s kobasicom u pivo

Kad je riječ o klasičnim ljetnim delicijama, a vrijeme je da se o njima razmišlja, među mnogim mirisnim i ukusnim poslasticama, uz kukuruz u klipu, lubenicu, sljezov kolačić (s'more), sladoled, svježe voće, pa i hot dog i cheeseburger u vrh svakako spada i prčena kobasica, odnosno bratwurst.

Tako predstavljanje ovog klasičnog njemačkog specijaliteta uz koji će se sjajno slagati pivo, i koji se udomaćio u Americi, pa i pod tim imenom, počinje portal tastingtable, te preporučuje da se kobasice prije stavljanja na gril drže u pivu.

Bratwurst je tradicionalna njemačka kobasica i višegodišnji je favorit na ljetnim okupljanjima, posebno kada su u pitanju roštilji u dvorištu ili brzi obrok na parkiralištu iz prtljažnika automobila. Bratwurst je prvi put došao u Ameriku na sportski teren. Njemački imigranti su pedesetih godina ovaj specijalitet prodavali ljubiteljima bejzbola na Milwaukee County stadionu, nekadašnjem domicilu momčadi Milwaukee Braves i Brewers. Danas je to slavna svinjska ili goveđa kobasica, koja se u pravilu poslužuje uz hladno pivo.

Kad smo kod toga, sljedeći put kada vam vrijeme dopusti da zapalite roštilj i ispečete bratwurst za svoje prijatelje, provjerite imate li dovoljno svog omiljenog piva, i to ne samo za piće. Naime, prije stavlja kobasica na roštilj preporučuje se popariti ih u – pivu, odnosno namočiti u zagrijano pivo. Tako će se osigurati temeljito i ravnomjerno pečenje bratwursta. U suprotnom može vam se desiti da kobasice izvana budu jako pečene a iznutra ružičaste, što je znak nedovoljnog pečenja.

 Pri tom nije važna vrsta piva, to ovisi o vašem okusu – jednako dobro kobasica će za pečenje biti pripremljena i u reskom lageru i u blagom pilsneru, a isto tako dobar izibor je i zahmeljena IPA, čokoladni stout ili bilo koji drugi stil koji vam se sviđa.

Pivski bratwurst – posebno garniran prženim lukom i kiselim kupusom – čak je nazvan reprezentativnim jelom Wisconsina.

Komentari


Podijelite ovaj članak
Postani pivski sommelier

ArhivIzreke o pivu

Nacrtaj mi krigl


Najnovije iz kategorije Gastro